... Lärare i svenska och drama på Blommensbergsskolan i Stockholm, som tillsammans med fyra andra lärare har skrivit en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet om lärarnas ökade arbetsbelastning.
Varför skrev ni artikeln?
– Vi kände att måttet var rågat. Som lärare har man så mycket ambitioner och man vill göra så mycket. Men vi är många som är frustrerade för att man inte hinner med att göra ett bra jobb. Och då är läraryrket inte roligt längre.
Varför hinner man inte göra ett bra jobb?
– Därför att vi hela tiden lastas på nya arbetsuppgifter. Vi får nya administrativa krav, vi ska lära oss mer om datorer, vi ska sitta i möten om elever som behöver stöd, vi ska skriva åtgärdsprogram - och nu ska vi lära oss nya kursplaner och ny betygsättning. Men jag vill ju fokusera på det jag brinner för - mitt ämne och mina elever.
Ni skriver att ni oftast inte ens har möjlighet att ta rast - är det verkligen så illa?
– Ja, har man en längre rast tar man sin kaffekopp och springer med den till sin arbetsplats för att hinna med all administration. På vår arbetsplats pratar inte folk med varandra längre. Jag tycker att det här har blivit värre och värre för varje år.
Vad är det största problemet i skolan i dag?
– Att det är för många elever i varje klass. Jag kan inte göra ett bra jobb som lärare när jag har uppemot 30 elever i en klass.
Hur många elever borde det vara som högst i klasserna?
– Inte fler än 20.
Hur realistiskt är det?
– Varför skulle det inte vara realistiskt? Är inte våra barn värda de pengarna? Det verkar som att det alltid är ok att spara på barnen och att det är ekonomin som ska styra skolan i stället för pedagogiken.
Vilka reaktioner har ni fått på texten?
– Massor av lärare kommenterar den på Facebook, Twitter, bloggar och på Svenska Dagbladets hemsida. De tycker att det är skönt att lärarnas röst äntligen kommer fram i debatten. Många lärare känner igen sig; de känner sig jagade och trötta och är frustrerade över att de inte kan göra ett bra jobb längre.
Stefan Helte