Lärare på Ross reagerar på artiklarna i Lärarnas tidning.
Efter att ha läst artiklarna i förra numret av Lärarnas tidning om att Stockholms stad »trots försämrade resultat« vill sprida Ross-konceptet till fler skolor, känner vi som medlemmar i Lärarförbundet att vi måste reagera på dålig källkritik och till och med rena felaktigheter i artiklarna.
Ett bärande argument i kritiken mot Ross-konceptet är att Ross Tensta gymnasium minskat sitt elevantal sedan projektstarten 2003. Som bevis för detta anför tidningen det minskade elevantalet på de nationella programmen på skolan och räknar bort eleverna från det före detta IVIK-programmet, nuvarande Språkintroduktion, med motiveringen att dessa elever inte omfattas av Ross-konceptet.
Fakta är att dessa elever visst omfattas av Ross-konceptet och därför ska räknas in i elevantalet, vilket då överträffar siffran från 2003. Således faller denna del av kritiken mot skolan och konceptet platt till marken.
I egenskap av Lärarförbundets medlemmar förväntar vi oss en kommentar och en ursäkt i tidningen angående dessa uppenbara felaktigheter.
I sin kritik angående våra elevers slutbetyg så konstaterar tidningen att vårt betygssnitt på skolan sjunkit sedan 2003. Utifrån statistiken är detta inget man kan ifrågasätta. Det är så. Men det tidningen inte räknar in — av medveten vilja att vinkla sina artiklar eller helt enkelt genom ofullständig research — är elevernas ingångsbetyg. Sedan 2003 har elevgruppen på skolan förändrats och de elever vi nu har kommer till oss med avsevärt lägre betyg än de vi hade 2003. Ändå når vi nästan samma resultat nu.
För man diskussionen kring konceptets eventuella framgång med även denna parameter inräknad, blir bilden en annan. Vi har statistik som stöder vårt påstående.
Vidare anser vi att tidningen inte respekterat oss som medlemmar i Lärarförbundet genom att, trots en skriftlig inbjudan, inte ställa frågor till oss. De lärare som framträder i tidningen är alla pensionerade före detta medlemmar i Lärarnas Riksförbund (LR).
Även om vi anser och respekterar att Lärarnas tidning har sin journalistiska frihet, så är tidningen till för de betalande medlemmarna i Lärarförbundet och vi borde i alla fall ha fått komma till tals. Eller har Lärarnas tidning, numera blivit ett språkrör för LR?
LR:s lokalstyrelse vill poängtera att de intervjuade före detta lärarnas åsikter är deras personliga och inte delas av LR.
I övrigt hänvisar vi till de kommentarer som gjorts från våra kolleger i forumet på Lärarnas tidnings hemsida. Utrymmet här räcker inte till mer än detta.