Regeringen vill begränsa utomståendes möjligheter att få tillgång till elevernas individuella utvecklingsplaner och åtgärdsprogram. En utredning föreslår att uppgifter om elevers personliga förhållanden i planerna blir hemliga.
— Föräldrar ska kunna få en ordentlig uppföljning av hur det går för deras barn i skolan. Därför ska de skriftliga utvecklingsomdömena beröra både kunskapsresultat och elevens sociala utveckling. Många lärare drar sig för att vara helt uppriktiga i de här dokumenten därför att de är rädda att andra ska ta del av dem, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Utredningen föreslår utökad och skärpt sekretess när det gäller uppgifter om elever inom flera områden. I dag råder den strängare formen av sekretess – med så kallat omvänt skaderekvisit – bara för uppgifter från psykolog och kurator. Utredaren vill ha samma stränga sekretess för all elevstödjande verksamhet. Det innebär att alla uppgifter är hemliga så länge det finns en risk att eleven eller närstående drabbas av att de blir kända.
Individuella utvecklingsplaner och åtgärdsprogram lyder i dag inte under någon sekretess alls, vilket innebär att det är fritt fram för vem som helst att begära ut dem. Utredningen föreslår nu sträng sekretess för alla uppgifter om elevernas personliga förhållanden i planerna.
Däremot blir exempelvis elevarbeten – även om de innehåller känsliga uppgifter – och dokumentation för betygsättning även i fortsättningen utan sekretess. Utredaren anser att det krävs öppenhet och insyn i de dokumenten för rättssäkerhetens skull.
Jan Björklund är nöjd med utredningens förslag:
— Det ska naturligtvis ut på remiss man jag ser framför mig att riksdagen fattar beslut i denna riktning, säger han.
Sekretessreglerna för fritidshemmen ska också skrivas om så att de harmoniserar med skolans regler. Däremot ändras inte reglerna för sekretess inom förskolan. Där kommer sekretessen även i fortsättningen vara mer omfattande än i skolan.
I utredningen föreslås också en viss skärpning av sekretessen kring nationella prov för att de inte ska läcka ut. Däremot får Skolverket nobben för sin begäran att själva få besluta om proven ska lämnas ut. De besluten ska även i fortsättningen fattas av respektive skola.
Fristående skolor lyder inte under sekretesslagstiftningen. För dem föreslås i stället nya regler för tystnadsplikt som kommer att motsvara det offentliga skolväsendets sekretessregler.