Vi, engagerade föräldrar, är tacksamma för Tomas Englunds och Ingemar Engströms artikel ”Behaviorismens återkomst” (Pedagogiska magasinet nr 2/11). Det är bra att några andra än vi börjar ifrågasätta värdegrunder och lämpligheten i att köra ut program och manualer i förskolor och skolor, som strider mot barnets bästa i barnkonventionen. De företräder ett arbetssätt utan riskanalyser eller inhämtande av samtycke från alla föräldrar och barn som berör av programmen. Har dessa skolor och programmakare förståelse för barnet som individ, med egna tankar, känslor och erfarenheter – en egen kropp med egna sinnen – där kropp och själ är en integrerad helhet, ständigt och sedan länge aktiv i en miljö som är både psykosocial och fysisk? Om inte, är risken stor att barn kränks. Vi vet att så också sker dagligen och då kränks även föräldrar och personal som står upp för barn.
Vi är tacksamma för att vetenskapsrådet finansierar ”En värdefull skola” och ser över den värdegrund som skolprogram vilar på. Vi har sedan länge konstaterat att flera av programmen inte överensstämmer med vår värdegrund som står för att alla är olika och lika mycket värda samt att barn är individer och inte ska fostras eller behandlas utifrån program i grupp. Hur ska man förstå programmakares och skolors försvarstal om att materialet är forskningsbaserat och därför kan användas utan kritisk granskning. Vem har sagt att alla barn mår bra av ett förhållningssätt som bygger på beröm, förstärkning, bestraffning och ignorering?
Viktigare än evidens är hänsyn till barns individuella utveckling. Barn ska, enligt EU:s konventioner, behandlas som individer och människor. Inte som djur som ska dresseras eller maskiner som ska programmeras.
Vi håller med när artikelförfattarna skriver ”säkerligen finns många skolmiljöer som försvårar lärandet”. Var i skolorna och hos vilka programmakare finns kunskap, förståelse och sunt förnuft avseende exempelvis den fysiska arbetsmiljön och barngruppsstorlekars betydelse för barns lärande, beteende och psykiska hälsa?
Ser man ens sammanhanget?