I de flesta kommuner finns endast en musik– eller kulturskola, men andra skolformer finns det gott om. Detta underlättar pedagogiska utbyten och erfarenheter med varandra för dessa skolformer.
Det är naturligt att lokalavdelningar har fler ledamöter från andra skolformer än musik- och kulturskolan. I många lokalavdelningar finns inte heller någon representant från musik- och kulturskolan. Vem svarar på våra frågor och vem tipsar oss om goda exempel på lokala arbetstidsavtal, villkor, lönekriterier med mera?
Arbetstiden för musik- och kulturskolans lärare är mycket komplicerad. Det behövs lokala överenskommelser för att lösa till exempel kvällskonserter, utställningar och helgarbete som oftast ligger utanför veckoschemat.
Några musik- och kulturskolor har bra överenskommelser om arbetsvillkor och arbetstid som fungerar bra, och att dela med sig av dessa erfarenheter kan underlätta för andra skolor.
Många lärare på udda instrument är ensamma på sin musik- och kulturskola, har ingen annan att utbyta erfarenhet med, få och ge tips om nya läromedel eller nya pedagogiska sätt att undervisa.
Fackets arbetsplatsombud på en musik- och kulturskola arbetar hårt för att skaffa sig kunskap om andras exempel på lokala arbetstidsavtal och överenskommelser, lönekriterier, med mera.
Lärarförbundet har sedan många år tillbaka en hemsida med ett bra forum för medlemmar i olika skolformer som många medlemmar inte känner till eller använder sig av – medlemsnätet.
Det underlättar om vi använder medlemsnätet för musik- och kulturskolan till fackliga och pedagogiska frågor. Det finns säkert någon som kan besvara dina frågor där.
Så besök www.lararforbundet.se och logga in dig med personnummer och medlemsnummer. Klicka sedan på Gå till Min sida, för medlemsuppgifter, länkar och Min lön. Under Mina medlemsnät hittar du musik- och kulturskola.
Hoppas vi tillsammans blåser liv i vårt medlemsnät!