I storbandet Mentorsorkestern i Umeå har musiklärare och elever möjlighet att musicera tillsammans. Idégivare är lärare i kommunala musikskolan i Västerbotten i samarbete med Norrlandsoperan.
– Det behövs nya forum för musicerande och som tillvaratar skaparlusten. Dessutom är det angeläget att utveckla storbandskulturen bland unga musiker och förmedla kunskap om jazzens traditioner, även till publiken, säger Petri Kivimäki, musiklärare Åsele kommunala musikskola och en av initiativtagarna till Mentorsorkestern.
Marknadsföring av blåsinstrument är ytterligare ett mål med orkestern.
– Det råder akut brist i länet, och i Sverige som helhet, på ungdomar som intresserar sig för att spela blåsinstrument. Många ungdomar tror att det krävs mycket arbete och att det är besvärligt att lära sig ett blåsinstrument. Men det krävs lika mycket arbete att lära sig spela andra instrument som exempelvis gitarr, bas, trummor, klaviatur som är mer populärt. Nu tar vi ungdomarna, som redan spelar blåsinstrument, som verktyg för att inspirera andra ungdomar, berättar Petri Kivimäki.
I Mentorsorkestern är eleverna i åldern 15–20 år.
– Vi vill även ge musikintresserade elever, som gått ut kommunala musikskolan, en chans att fortsätta spela, säger Petri Kivimäki.
Musiklärarna har ”handplockat” elever till orkestern.
– Eftersom vi har relativt svåra låtar på repertoaren och inte har så mycket tid till gemensamma repetitioner har vi som krav att eleverna kan läsa noter, att de visar intresse och har möjlighet att öva mycket hemma, säger Petri Kivimäki.
Sju lärare från musikskolan i Umeå, Åsele och Lycksele fungerar som mentorer och inspirationskälla för sina ”egna” elever. Totalt finns cirka 17 elever i orkestern varav 12 spelar blåsinstrument – saxofon, trumpet, trombon och resten bas, gitarr och piano. Dörrarna står öppna för fler elever.
– Alla lärare som spelar i Mentorsorkestern har spelat i storband tidigare. Tyvärr finns det få speltillfällen för ungdomar att spela i storband i dag. Noter kan spelas av vem som helst, men hur man attackerar tonen och hur man fraserar finns det vissa regler för. Man måste få prova för att känna på detta. Vi tycker att det är roligt och viktigt att ge eleverna denna utvecklingsmöjlighet, säger Olle Nigéus, saxofonlärare i Umeå musikskola. Han tillägger:
– I arbetet med Mentorsorkestern får även vi lärare runt om i länet möjlighet att mötas, spela och samarbeta. Det är mycket positivt.
– Kan vi få fler ungdomar att förstå att blåsinstrument låter bra och fräckt och att de också vill spela i storband, då har vi lyckats. Att ta hand om alla blir ett ytterst angenämt problem.
Unikt för satsningen på Mentorsorkestern är att Norrlandsoperan bidrar med sitt nätverk, vilket innebär att professionella musiker håller workshops och föreläsningar i samarbete med orkestern. Mentorsorkestern håller dessutom, årligen, en konsert vid Umeå jazzfestival som arrangeras av Norrlandsoperan Musik.
Norrlandsoperan Musik och Västerbottens läns landsting, bidrar även med finansiella medel till Mentorsorkestern (år 2009 totalt 140 000 kr).
Idén till Mentorsorkestern kläcktes 2009 av musiklärarna Olle Berggren, Lycksele musikskola, Petri Kivimäki, Åsele musikskola och Lennart Strömbäck, projektledare Norrlandsoperan. Den första gemensamma repetitionen med Mentorsorkestern hölls i oktober 2010. Enligt planerna skulle storbandet göra sitt första framträdande på Umeå Jazzfestival 20 oktober 2010. Hur skulle detta gå?
På plats under repetitionen i Umeå musikskolas lokaler stod det snabbt klart att samtliga musiker hade övat mycket ordentligt i förväg. De förmedlade ett fantastiskt välljudande sound fyllt av energi och glädje. Jazzklassiker, 50-tals swing, blues, soulfunk, boogie woogie, stod som spön i backen.
– Väldigt kul att spela i storband på så hög nivå. Har man roligt så blir det bra och man utvecklas som musiker, sa Sebastian Jonsson 14 år, som även spelar saxofon i Umeå musikskolas storband och nyligen fått Kungliga Musikaliska akademiens stipendie.
Är det någon skillnad på att spela i Mentorsorkesterns storband och i Umeå musikskolas storband då?
– I Mentorsorkestern finns folk från hela Västerbotten som spelar på hög, jämn nivå, inte minst på blåsinstrument. Dessutom är det inspirerande att spela tillsammans med lärarna. I Umeå musikskolas storband är det spridda åldrar och olika nivåer på eleverna.
Malin Forsberg, 16 år, spelar trombon.
– Jag är van att spela själv. I Mentorsorkestern är vi fler som spelar trombon och alla är duktiga. Jag saknar rutin, vilket jag får nu. Spelar ny musik, nya låtar och omges av nytänkande. Det är jättekul!
– Fantastiskt! sa Olle Berggren efteråt. Detta ska ju egentligen inte gå att genomföra. Bland eleverna finns ju mest rockmusiker. Alla unga musikintresserade borde få ta del av denna erfarenhet. Att känna sig trygga tillsammans i musiken och dessutom kunna stå upp och spela som solister.
18 årige Mikael Parkman, som gjorde en bejublad soloinsats på saxofon, är ensamblåsare i sin musikklass på Midgårdsskolans estetiska program i Umeå.
– Det finns litet utrymme för jazz i skolan och det kryllar inte av storband precis. Därför är Mentorsorkestern oerhört betydelsefull för mig.
Under 2011 spelar Mentorsorkestern åter på Umeå Jazzfestival. För att ”väcka” intresset hos den unga publiken planeras en turné i Norrlands inland.
– Vi diskuterar en sommarkursverksamhet för improvisationsmusik. Här kan storbandet vara en stomme och kursen en bas för utveckling och rekrytering, säger Erik Palm, Norrlandsoperan Musik.