Fortbildning behöver inte betyda kurser och föredrag. På internet kan den nyfikna läraren fördjupa sig på egen hand. Här är 25 fantastiska sajter om matematik, naturvetenskap och teknik.
Föreläsningar & kurser
Kolla in kändisarnas föredrag
Varje år hålls de så kallade Ted-konferenserna i USA och Storbritannien. Här framträder några av världens främsta experter inom en rad områden – och alla föredrag läggs ut gratis på nätet.
www.ted.com
Här finns Nobelföreläsningarna
Du som vill hålla dig uppdaterad när det gäller exempelvis kemi, fysik och medicin kan numera titta på Nobel-föreläsningarna som videoklipp online.
nobelprize.org/mediaplayer
Youtube som föreläsningssal
Youtube bjuder inte bara på musik och underhållning. På utbildningsavdelningen Youtube Edu samlas föreläsningar från olika universitet och skolor.
www.youtube.com/edu
Öppna kurser från MIT…
Amerikanska prestigeuniversitetet MIT erbjuder gratiskurser på nätet – helt utan registrering. Via sajten Opencourseware finns 2 000 kurser om ämnen som biologi, fysik, kemi, matematik och teknik – och de presenteras i form av video, text och ljud.
ocw.mit.edu
…och andra universitet
MIT är inte det enda universitetet som satsar på nätutbildning. På Academic Earth hittar du videoföreläsningar från ansedda skolor som Berkeley, Columbia och Harvard.
academicearth.org
Kunskap i din smartphone
Det krävs ingen dator för att fortbilda sig. Har du en smartphone eller mp3-spelare kan du använda Apples kunskapstjänst Itunes U. Här finns föreläsningar och kurser som video- eller ljudfiler.
www.apple.com/education/itunes-u
Uppsatser från hela världen
Genom att läsa uppsatser är det enkelt att hålla sig uppdaterad. På svenska Uppsatser.se och engelska Google Scholar är det lätt att hitta material från universitet och högskolor.
www.uppsatser.se
scholar.google.se
Radio & tv
Tv när du vill
Om du missade något av SVT:s eller UR:s vetenskapsprogram kan du se dem i efterhand via webb-tv.
svt.se/vetenskap
www.ur.se/vuxen/vetenskap
Mer än Vetandets värld
Även Sverige Radios vetenskapsredaktion lägger ut sina program på nätet, och på deras vetenskapsportal samlar de även utvalda nyheter från de lokala SR-kanalerna.
sverigesradio.se/vetenskap
Upptäck rymden
Discovery bjuder på spännande vetenskapsprogram via kabel-tv, och på nätet finns många videoklipp som du ser utan kostnad..
discovery.com
Tidningar & tidskrifter
Populärvetenskap på nätet
Djur, natur, rymden och människokroppen. Det är några ämnen som går fördjupa sig i hos svenska tidskriften Illustrerad Vetenskap eller amerikanska National Geographics.
illvet.se
www.nationalgeographic.com
Läs forskarnas bloggar
Tidningen Forskning & Framsteg håller dig uppdaterad om vad som händer inom vetenskapsvärlden, inte minst tack vare många intressanta forskarbloggar.
www.fof.se
Vetenskap från väst
I USA finns det flera stora vetenskapstidskrifter. Science och Scientific American fyller sina sajter med såväl artiklar som videoklipp och poddradio.
www.sciencemag.org
www.scientificamerican.com
Nyheter i mejlen
Hos amerikanska Science Daily kan du skräddarsy ett e-postnyhetsbrev så att du får mejl med de nyheter som intresserar dig.
www.sciencedaily.com
DN fokuserar på vetenskap
Det bästa sättet att snabbt hålla sig uppdaterad när det gäller it och telekom är att surfa in på tidningen Ny Teknik och it-portalen IDG.se.
www.dn.se/nyheter/vetenskap
Bästa tekniknyheterna
Dagens Nyheter satsar hårt på vetenskapsbevakning, och tidningen har en speciell sajt för sina vetenskapsnyheter.
www.nyteknik.se
www.idg.se
138 år av vetenskap
Tekniktidningen Popular Science lägger inte bara ut nyheter på sin sajt. De har även öppnat sitt arkiv, så att den som är intresserad av teknikhistoria kan läsa de senaste 138 årens utgåvor.
www.popsci.com/archives
Kemiska nyheter
Det är dåligt med nyheter om kemi i vanliga tidningar, och den som vill hålla sig uppdaterad kan gå in på Chemicalnet, som är en sajt om kemi och bioteknik.
chemicalnet.se
Övrigt
Nätbibliotek för mattelärare
The European Mathematical Information Service är en bra startpunkt för att fördjupa sig inom matematiken. Här finns länkar till över 100 matematiska tidningar, flera databaser för matematisk litteratur och ett 20-tal e-böcker som går att ladda ned gratis.
www.emis.de
Nytt från rymden
Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har en fullmatad sajt med videoklipp, radioprogram, nyheter, bakgrundsmaterial och bilder.
www.nasa.gov/audience/foreducators/index.html
1 600 vetenskapsbloggar
Alla bloggar handlar inte om mode och nöje. Via Bloggportalen hittar du över 1 600 vetenskapsbloggar som skriver om kemi, fysik och biologi.
bloggportalen.aftonbladet.se (klicka på Vetenskap)
Forskarna förklarar
Forskning.se är en portal där forskare och journalister skriver om exempelvis naturvetenskap och teknik. Det finns även en webb-tv-kanal med videoinslag från olika universitet och högskolor.
www.forskning.se