Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Dra nytta av konflikterna

$
0
0

Sura miner vid fikastunden, anklagelser på personalmötet och skitsnack bakom ryggen. Konflikter på jobbet drabbar alla. Men hanterar vi dem på rätt sätt är de en källa till utveckling – av både oss själva och arbetsmiljön.

Illustration: Lotta SjöbergDet är inte bara barnen som bråkar med varandra. Även vi vuxna hamnar i konflikter. Det kan handla om att vi blir oense om allt ifrån planeringen av en temadag till ommöbleringen av ett rum. Ibland går konflikterna även ner på djupare nivåer.

–Vi lever faktiskt i konflikter jämt. Många gånger är de dock så pass små att vi inte ens tänker på dem. Men när de berör våra relationer och vår personlighet gör de oss både ledsna, rädda, förvånade och arga, säger Thomas Jordan.

Han är forskare och lärare på Institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet och specialiserar sig på arbetsplatskonflikter. Bland annat utbildar och handleder han människor som i sitt yrke måste hantera konflikter på arbetsplatsen.

Thomas Jordan menar att det just i förskolan och skolan finns en stor konfliktpotential eftersom man arbetar med människor och relationer.

–Pedagogjobbet kräver involvering och att man ständigt använder sitt omdöme om mänskliga relationer. Då är det självklart att alla inte kan ha samma värderingar om hur saker och ting ska skötas.

Därför tycker han att det är viktigt att skapa återkommande forum för dialog.

–Det kan till exempel vara veckomöten där man ser till att gå laget runt och frågar hur de gångna dagarna har varit. Så att alla får en chans att i tid prata om sina känslor och upplevelser, innan man börjar lagra upp åsikter och irritationen tar över, säger han.

Ett vanligt råd i tidningarnas frågespalter och ett populärt mantra i många böcker om personlig utveckling är att välja sina strider. Det är ett gott råd tycker Thomas Jordan. Men framför allt menar han att det är viktigt att känna efter vad en konflikt handlar om för en själv. Ibland kan den faktiskt höra hemma i en annan relation.

–En klassisk förklaring när man irriterar sig på en person är att han eller hon påminner om någon annan. Det kan vara till exempel ett syskon eller en förälder som man har olösta frågor med.

Men det gäller också att känna igen när en konflikt berör något som är betydelsefullt för oss.

–Undviker vi att driva konflikter om saker som är vitala för oss så mister vi något. Det är tärande på både självkänslan och självrespekten, säger han.

På frågan hur konflikter uppstår finns inte ett svar. Det finns tre. Och ofta samspelar de med varandra. Den första förklaringen finns på individnivå, hur någon är som människa. Vilket bland annat påverkas av personens bakgrund och livssituation. Den andra handlar om relationen. I glappet mellan den och våra olika synsätt uppstår det naturligt friktioner. Den sista orsaken till att vi hamnar i konflikter kan finnas i det system vi befinner oss i.

–Många arbetsplatskonflikter skulle aldrig skett om arbetsplatsen som organisation hade fungerat bättre, säger Thomas Jordan.

När man väl befinner sig i en konflikt är det lätt att hamna i reaktioner som förvärrar situationen och försvårar möjligheten att hitta lösningar. Men det finns saker man kan göra för att locka fram konstruktiva krafter.

–Det är viktigt att vi tänker på vilka budskap vi sänder ut. Försök att vara tydlig och beskriv de egna behoven och känslorna och inte på vilket sätt den andra gör fel och är dum, säger Thomas Jordan.

En annan nyckel är att lyssna ordentligt på varandra. När man får hela bilden av hur någon tänker och känner ser man ofta konfliktfrågan i ett annat ljus. Men den absolut viktigaste resursen menar Thomas Jordan är den goda viljan.

–Det spelar ingen roll hur oense man är, vill man komma fram till en lösning gör man det. Därför kan det vara bra att fråga sig: ”vad kan jag göra så att båda ska vilja lösa detta på ett konstruktivt sätt?”.

Det är en fråga som är värd att ställa sig. För lika jobbiga som konflikter upplevs lika utvecklande är de. Och olika konflikter har olika potential. Thomas Jordan skiljer på tvister och relationskonflikter.

–Tvister handlar om sakfrågor och de behövs helt enkelt för att hitta det bästa sättet att göra saker på. Om man tar hand om dem på rätt sätt är det en viktig resurs för kvalitetssäkring på en arbetsplats.

Det gäller även relationskonflikter. De har dessutom en stor potential till personlig utveckling genom att de hjälper oss att komma i kontakt med hur vi själva och andra fungerar. Något som i sin tur gynnar relationen.

–Det finns inget som stärker tilliten och förtroendet mellan människor som att ha tagit sig igenom en konflikt på ett konstruktivt sätt, säger Thomas Jordan.

 Åsa Rehnström

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!