Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

"Särbegåvade barn har spring i huvudet"

$
0
0

Smarta, intensiva – och känsliga. Särbegåvade elevers behov uppmärksammas allt oftare i skolan. Men att identifiera särbegåvningen redan i förskolan kan ha stor betydelse för barnens fortsatta utveckling.

Illustration: Thomas FröhlingEn fyraåring som läser böcker högt för de andra barnen. En ettåring som känner till alfabetet. Runt ett av tjugo barn – ungefär ett barn per förskolegrupp eller skolklass – räknas som särbegåvat.

– De här barnen känner du igen genom att de inte följer den vanliga utvecklingen. De använder mer avancerade meningar och har ett större ordförråd än sina jämnåriga, säger Mara Westling Allodi, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet.

Hon står bakom en del av Skolverkets nya stödmaterial om särskild begåvning inom skolan som släpptes förra året. Ännu saknas stödmaterial som rör de yngre barnen. Men att identifiera och bekräfta barnens intellektuella förmåga redan i förskolan kan ha stor inverkan på barnens fortsatta skolgång och välbefinnande, anser experter.

Mona Liljedahl ärspeciallärare och har länge intresserat sig för hur förskolor kan förebygga det utanförskap som särbegåvade barn riskerar att hamna i. För att få mer på fötterna rekommenderar hon förskolor att boka in föreläsningar om särbegåvning genom föreningen Mensa. Den finns på många håll i landet och föreläsningarna är gratis.

– Vi som arbetar i pedagogisk verksamhet behöver ta på oss rätt glasögon så att vi lär oss att se de barn som behöver mer intellektuell stimulans. Många av våra särbegåvade barn får i dag adhd- eller Aspergerdiagnos felaktigt, säger Mona Liljedahl.

Att tvingas anpassa sig till för enkla uppgifter – eller till och med att dölja sina färdigheter för att inte sticka ut – är ett högt pris att betala för ett litet barn.

– Om uttråkningsprocessen redan är igång märks dessa barn i förskolegruppen genom att de blir antingen explosiva eller passiva. En del barn drar sig undan medan andra har en trotsproblematik, de bossar och ställer till oreda för att få saker att hända, säger Mona Liljedahl.

Hos pedagogerna kan beteendet väcka oro eftersom de inte kan få barnen att passa in.

– När de är med och leker kanske de vill bestämma över alla andra eftersom de har rolluppsättningen klar. De tänker mer avancerat och det avspeglar sig i deras lek med andra. De här problemen har de inte när de umgås med barn på sin egen nivå.

Begreppet särbegåvning myntades 1997 av professor Roland S Persson i avhandlingen Annorlunda land. Enligt definitionen är iq en viktig faktor, men det går att ha hög iq utan att vara särbegåvad – att ha en fantastisk förmåga att minnas och återupprepa information ger också högt utslag på iq-test. För att vara särbegåvad krävs också att man kan föra ett högre abstrakt resonemang än jämnåriga, vara duktig på att dra egna slutsatser, göra egna kopplingar och skapa nytt.

Illustration: Thomas Fröhling

Mona Liljedahl började intressera sig för området för 18 år sedan då hennes egen son, som bara var ett och ett halvt år, lärde sig hela alfabetet på egen hand.

– Oftast märks särbegåvning redan från början, säger hon. Det är barn som förvånar sin omgivning gång på gång. Det betyder inte att alla särbegåvade lär sig läsa och skriva innan de lär sig gå. Men det är inte ovanligt att de knäcker läs- och skrivkoden mycket tidigt.

Särbegåvning anses vara medfött och kan inte framkallas av ihärdiga föräldrar. Det handlar helt enkelt om hur vår hjärna utvecklas, menar experterna.

– Vissa barn utvecklas tidigt och det beror på att de är snabbare i sina tankar. Denna förmåga kommer inte att förändras när de blir äldre, även om de kan bli hindrade i sin utveckling av en omgivning som inte förstår dem, säger Mara Westling Allodi.

Tvärtemot vad man kanske kan tro behöver de här barnen också bekräftelse i sina intressen och sin kompetens för att inte tappa sugen och må dåligt av understimulans. Oförmåga att se barnen med särbegåvning kan få katastrofala konsekvenser.

– Det är mycket vanligt att de här barnen blir deprimerade, säger Mona Liljedahl. Många är helt utmattade av uttråkning redan i mellanstadiet. De tycker att de sitter av tiden i skolan och de nöts ned av understimulans och blir hemmasittare. Många drabbas av psykisk sjukdom som social fobi eller ångestproblem.

Att erbjuda de särbegåvade barnen mer intellektuellt krävande aktiviteter än deras kompisar är därför ett måste. Egentligen är det inte svårare än att möta varje barn utifrån vad det behöver för att må bra.

– Det är viktigt att man har en förståelse för alla barns behov. Även dessa barn behöver mötas där de är i sin utveckling, säger Mara Westling Allodi.

Redan i skollagen från 2010 förtydligades att elever som lätt når kunskapsmålen ska få stimulans att komma ännu längre. I lagens förarbeten står att ”elever som har speciella talanger har rätt att få en individanpassad undervisning och uppmuntran att nå ännu längre i sin kunskapsut­veckling. Vid resursfördelning måste hänsyn tas till detta”.

– Men det finns en stark kultur i Sverige som handlar om strävan efter jämlikhet, säger Mara Westling Allodi.

– Att vissa är mer begåvade eller tidiga i sin utveckling tolkas som orättvist. En del anser att det är en skillnad som man inte vill ha, eftersom man vill att alla ska vara lika. Jag tycker att det är viktigt att det ska vara rättvist och likvärdigt, men man ska inte ignorera att det finns skillnader.

Mona Liljedahl drar också kulturella kopplingar till varför de här barnen ibland inte har fått den hjälp och det stöd som de behöver i sin utveckling.

– Vi har ofta en acceptans inför intellektuell funktionsnedsättning. Det finns också en respekt och acceptans inför att alla barn inte klarar av att sitta stilla. Vi förstår att de flesta barn har spring i benen. Men de här barnen har spring i huvudet.

Hon menar att de särbegåvade barnen måste få ”springa av sig i huvudet” innan de orkar vara sociala med barn som är på en annan intellektuell nivå än dem.

– Deras iqär så mycket högre att man kan jämföra det med att en normalbegåvad skulle umgås med barn som har en intellektuell funktionsnedsättning hela tiden.

Men även om hon efterlyser mer engagemang från förskolepersonal vill inte Mona Liljedahl att barnen ska behöva genomgå begåvningsutredningar.

– Nej, dels kan det bli stigmatiserande för barnet, dels är begåvningstester normativa. Och de här barnen tänker inte normativt. Ett barn med mycket hög särbegåvning tänker utanför ramarna och kan missuppfattas i en testsituation, säger hon.

Det är inte ovanligt att dessa barn löser uppgifter på oväntade sätt.

– En särbegåvad pojke, som jag har haft som elev, fick en uppgift på bvc där han ombads klippa ut en cirkel. Det är ett standardförfarande för att testa motoriken. Pojken klippte en perfekt spiral i papperet i stället, vilket bvc-sköterskan inte var nöjd med. Det skulle ju vara en cirkel – inte en spiral! Att en spiral var långt mer avancerad tänkte hon inte på.

Precis som alla andra har särbegåvade barn sin egen personlighet och egna intressen. En del är introverta medan andra är extroverta. Men särbegåvade barn är alltid kreativa. Och kreativiteten föder en rastlöshet. Det gör också att särbegåvade barn ofta har ett annorlunda förhållningssätt till vila, säger Mona Liljedahl:

– Lusten är deras livsluft och energi. När de har lust och känner passion, då laddar de upp sitt system, men de pausar inte genom att göra ingenting, säger Mona Liljedahl.

Att hjärnan går snabbare hos dessa barn gör också att de ibland är extra känsliga och reagerar starkt på sin omgivning.

– Många av dem läser av dig på millisekunder. De glömmer aldrig någon som varit hygglig mot dem i ett sammanhang och om de får skäll går det också mycket djupare in, säger Mona Liljedahl.

Men bara för att de särbegåvade barnen spurtar mentalt kommer de inte att lära sig att knyta skosnörena snabbare än andra – snarare tvärtom. Emotionellt kan de också släpa efter. Särbegåvade barn utvecklas ofta olika snabbt inom olika områden, oftast är det just känslorna som inte hänger med.

Även om många förskollärare har en förståelse för att dessa barn finns, och är duktiga på att se varje barn, behövs mer kunskap för att kunna möta särbegåvade barn på ett bra sätt, hävdar Mara Westling Allodi:

– Det är viktigt att de får den rätta stimulansen så att de kan utvecklas. Det är helt enkelt oerhört grymt att erbjuda en miljö där man håller tillbaka ett antal barn genom att inte erbjuda dem stimulans på deras egen nivå eller låta dem utveckla sina förmågor och intressen. Det är så man knäcker en människa.

Maja Lundbäck

Min dag på jobbet: Veronica Ferm

$
0
0

08:00

Foto: Veronica Ferm

Min dag börjar med att jag träffar styrgruppen för naturvetenskap och teknik. Förskolorna i Hålabäck har en studiecirkel med fokus på NT-frågor, där vi satsar mycket på det kollegiala lärandet. Jag är med som en av handledarna. I dag ska vi planera inför höstens träffar. Vi tar med pedagogernas önskningar, samtidigt som vi tittar på forskningen. Organiserat kaos kan vi kalla det!

 

11:00

Foto: Veronica Ferm

På förmiddagen hinner jag med handledning på en förskola, där fokus ligger på gruppen. Jag träffar de flesta arbetslag en gång per månad, för att få kontinuitet och möjlighet att följa upp. Jag brinner för dessa handledningar och lär mig väldigt mycket i mötet med pedagogerna. Mitt mål är att de ska känna likadant när de går från en handledning.

 

12:00

Foto: Veronica FermDags för lunch. Jag har mitt kontor på en skola. Därför äter jag i personalrummet. Passar på att läsa tidningen då jag inte hann med det vid frukosten. I dag fick jag sitta alldeles själv, vilket kan vara skönt efter en förmiddag med många diskussioner. Ibland kommer det in elever eller lärare som vill prata, vilket gör att jag får en inblick i skolans värld. Det gör det lättare att samarbeta vid övergången från förskola till skola.

 

13:00

Foto: Veronica Ferm

Jag prioriterar att göra många besök ute i verksamheten på förskolorna. Det brukar uppskattas av både pedagoger och barn. I dag blir jag bjuden på glass i kiosken. Fördelen för mig som besökare är att jag kan vara med barnen fullt ut. Och det gör mig närvarande i mötet. Jag känner mig alldeles lycklig när det bubblar av lek överallt.

 

 

15:00

Foto: Veronica Ferm

Under läsåret har jag gått en handledarutbildning i Halmstad för att handleda i Läslyftet. Vi är tre personer från förskolan som ingår i ett pilotprojekt som ska starta under hösten. Vi kommer även att ingå i ett forskningsprojekt med Högskolan i Borås. Spännande! Det blir också nätverksträffar med andra handledare i kommunen. I dag diskuterar vi handledarrollen.

 

 

Veronica Ferm

Delaktighet skapar förståelse

$
0
0

Elever som har inflytande över sin skolgång blir både gladare och mer engagerade.

Illustration: Kenneth Andersson

Elevens möjlighet att påverka har stor betydelse för hur deras identitet formas. Kan jag göra min röst hörd eller är jag bara en person som gör som någon annan säger? Hur skolan arbetar med delaktighet och inflytande har att göra med människosyn och synen på demokrati.

Det menar Eva Alerby, professor i pedagogik vid Luleå tekniska universitet. Tillsammans med kollegan Ulrika Bergmark, docent i pedagogik vid samma institution, har hon gjort en kunskaps­översikt i ämnet på uppdrag av Skolverket.

Forskningsläget visar att svenska elever har bra kunskaper om demokrati. Men det betyder inte att de själva faktiskt upplever demokrati i skolan. När Skolinspektionen gör sina granskningar möter de ofta elever som inte känner sig delaktiga, särskilt inte när det gäller undervisning och lärande.

– Att fråga en elev vad den tycker är inte detsamma som att låta eleven vara delaktig. För att nå reell delaktighet måste man få vara med i diskussioner och resonemang för och emot. Om man bara frågar och sedan fattar beslut över elevernas huvuden blir det mer av skendelaktighet, säger Eva Alerby.

Men att på allvar släppa fram elevernas synpunkter kring undervisningen kan kräva både tid och mod. Skolinspektionens granskningar visar att det finns en stor osäkerhet hos lärarna hur de ska göra.

– Om du som lärare har tänkt ut en planering och sedan frågar 30 andra personer om deras åsikter kan det ju bli kaos ett tag innan allt faller på plats. Dessutom är det läraren som har det yttersta ansvaret, det kan man aldrig abdikera från. Elevinflytande betyder ju inte på något sätt att eleverna ska få bestämma allt, säger Eva Alerby.

Men det råder inget tvivel om att skolan har mycket att vinna på att ta sig an frågan på allvar, hävdar Eva Alerby. Brittiska forskare har visat att om eleverna – och lärarna – blir lyssnade på så kan det få positiva konsekvenser för hur hela skolan organiseras. Undervisningen men även regler och rutiner förbättrades på de skolor som började arbeta med elevdelaktighet. Skol- och klassrumsklimatet blev också bättre och mobbning och rasism minskade.

– Även annan forskning, både nationell och internationell, visar att delaktighet och inflytande påverkar elevernas motivation i positiv riktning. Eleverna blir mer engagerade, de får en bättre inställning till skolan, de blir gladare och mer tillfredsställda. Det blir också lättare för eleverna att acceptera att det inte alltid blir som de vill, säger Eva Alerby.

Hur skapas då ett klimat som främjar ett reellt elevinflytande? Grunden, hävdar Eva Alerby, ligger i samspelet och det personliga mötet.

– Relationen mellan lärare och elev har stor betydelse men även skolledarens relation med sina lärare och huvudmannens relation till skolan. Rektorn har ett ansvar att skapa förutsättningar för att det ska fungera på skolan men jag tror det är viktigt att man ser hela ansvarskedjan, säger hon.

Däremot behöver det inte vara särskilt svårt att skapa ett öppet samtalsklimat, menar Eva Alerby. Det krävs inga extra resurser eller ytterligare arbetsuppgifter. Men det måste till en medvetenhet, en förståelse och kunskap. Om det inte redan pågår en diskussion, eller kanske till och med fortbildning, om detta på skolan föreslår Eva Alerby att lyfta frågan som ett prioriterat område

– Det räcker inte med yttre direktiv för att nå en medvetenhet i de här frågorna, det handlar i stället om ett inre pedagogiskt arbete, säger hon.

Ulrika Sundström

Elevstyrda skolor på väg tillbaka?

$
0
0

Elevmajoritet i skolors lokala styrelser avskaffades av den borgerliga regeringen. Nu öppnar utbildningsministern för ett återinförande.

1997 beslutade den socialdemokratiska regeringen att kommunala och landstingsdrivna skolor skulle få överlåta en del beslut till en lokal skolstyrelse där eleverna hade majoritet.

De lokala styrelserna behandlade frågor om hur skolan skulle organisera och lägga upp utbildningen, arbetsmiljö, lokalt valbara kurser, hur man skulle samverka i och utanför skolan och mycket annat. Men det handlade inte om beslut som innebar myndighetsutövning.

Förutom eleverna, som var i majoritet, skulle alltid rektor och personalrepresentanter ingå. Det kunde även ingå någon utomstående från exempelvis näringslivet eller en ideell organisation.

Efter maktskiftet 2006 bytte Centern fot för att inte spräcka allianssamarbetet. Försöksverksamheten med elevmajoritet i lokala styrelser var en av de första saker som utbildningsminister Jan Björklund (FP) och alliansregeringen valde att lägga ned. Försöket avslutades 1 juli 2007 utan att det utvärderades. Björklund hade redan tidigare motiverat beslutet i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 21 november 2006. Han ansåg inte att elever skulle bestämma över sina rektorer och lärare även om de skulle ha inflytande.

När den nya skollagen kom år 2010 begravdes möjligheterna för kommunala och landstingsdrivna skolor att ha lokala skolstyrelser med elever i majoritet. Förbudet gäller inte fristående gymnasieskolor.

Nu har Skolkommissionen, där även en elev från Sveriges elevkårer deltar, fått i uppdrag att från grunden utreda hur skolan ska styras och lägga förslag kring det. I väntan på Skolkommissionens slutrapport nästa år, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), att regeringen arbetar med att skollagens regler om elevinflytande ska bli verklighet bland annat genom det nationella skolutvecklingsprogram som byggs upp för värdefrågor.

– Jag och Miljöpartiet är i princip för möjligheten till olika typer av lokala skolstyrelser, också med elevmajoritet. Men med den bristande styrkedja och de stora styrningsproblem som vi har i svensk skola så har vi valt att inte prioritera förändringar av enskilda paragrafer i skol­lagen utan inväntar Skolkommissionens förslag, säger Gustav Fridolin.

Lenita Jällhage 

Demokrati hela dagen

$
0
0

För rektor Viktoria Björklund på Kråkbergsskolan är skolans demokratiuppdrag en ledstjärna. Ett fungerande elevråd är bara en bit på vägen.

Veckan på Kråkbergsskolan, i Södra Sunderbyn utanför Luleå, börjar alltid på samma vis. Kvart över åtta på måndagsmorgonen samlas högstadie­skolans elevråd till möte i bild­salen med rektorn, Viktoria Björklund och bildläraren Berit Renström som är lärarrepresentant.

– Jag har en fråga utanför protokollet. Kan jag ta den först, frågar Viktoria Björklund när alla kommit i ordning.

Några elever har granskat skolans fakturor och reagerat på att de nya möblerna i biblioteket blev så dyra. Var det verkligen nödvändigt? Hade det inte varit bättre att köpa billigare möbler och lägga resten av pengarna på nya böcker?

Foto: Anders Alm

– Ni har helt rätt i att räkningen var hög men förklaringen är att den innehöll andra inköp också, inte bara möbler, förklarar Viktoria Björklund och passar på att be representanterna skicka med en hälsning ut till klasserna att alla måste vara rädda om skolans möbler.

Elevrådet på Kråkbergsskolan har en tydlig organisation med styrelse, klassrådsrepresentanter och ett antal underavdelningar. Fest och Fika är två givna grupper men här finns också skolans idrottsförening och ESO som står för elevskyddsombud (se artikel på sidan 24). Direkt efter elevrådet, när representanterna kommer tillbaka till sina klasser, är det klassråd.

– Vi har bra relationer mellan elever och lärare här på skolan. Det är en bra miljö och det tror jag spelar roll, vi blir uppmuntrade att engagera oss, säger Albin Everdin i 9B som är elevrådets ordförande.

Efter att frågan om möbelfakturan är utredd är det Albin Everdin som tar över ansvaret för mötet. Det är eleverna som sätter dagordningen och punkter som ska diskuteras är bland annat fotbollsturneringen och niornas bal. Dessutom ska skolans arbetslag redovisa vad de pratat om på respektive arbetsplatsträff, APT. Ett arbetslag, eller hus som de kallas här, består av en klass i varje årskurs 7, 8 och 9 och deras undervisande lärare. Sedan i höstas träffas de regelbundet för att prata om trivsel och arbetsmiljö i klassrum och korridorer.

Krkbergsskolan är känd för sitt elevinflytande. Organisationen kring elevrådet har funnits i många år och var väl inarbetad när Viktoria Björklund började som rektor för tre år sedan. Att ha ett elevråd och en bra struktur kring det arbetet är bra, det måste man ha, menar hon. Men elevinflytande är mycket mer än bara det som sker formellt i elevrådet.

Foto: Anders Alm

– Skolan har ett demokratiuppdrag, vi ska jobba med demokrati hela dagen. Jag tycker inte man kan lyfta ut en fråga som ligger i själva uppdraget, säger hon.

Om elevinflytandet enbart sker i elevrådet finns det en risk att det smalnar av till att bara handla om praktiska frågor om lokaler eller den årliga fotbollsturneringen. Det reella inflytandet över undervisning och lärande kan lätt falla bort, menar Viktoria Björklund. Och hon är bekymrad.

– När man pratar om skolan handlar det om meritvärden, poäng, betyg och resultat. Jag hör aldrig någon som pratar om skolans demokratiuppdrag. Men vi har ett tydligt uppdrag att förbereda nya medborgare för att delta i samhället, att påverka, vara delaktiga och att utveckla. Det ligger ju också ett ansvar i att vara medborgare men det lyfts inte heller fram, säger hon.

Och även om man som skolledare och lärare har goda intentioner att skapa det reella elevinflytandet i klassrummet så är det mycket som lägger hinder i vägen, menar Viktoria Björklund.

– Vi vill att eleverna ska ha inflytande över mer än maten och skolgården, samtidigt måste vi bygga en hel termins undervisning mot de nationella proven. Vi vill höra vad eleverna är intresserade av, samtidigt har vi enormt många kunskapskrav att förhålla oss till.

– Och i slutändan ska vi leverera statistik. Ingen, varken lokalt eller nationellt, ser till hur vi jobbar med hela uppdraget, alla fokuserar på PISA, nationella prov och ekonomi. Så var får inflytandet plats?

Viktoria Björklund suckar. Bland sina rektorskollegor och tjänstemännen på kommunens förvaltning kan hon ibland känna sig besvärlig.

– Jag brukar tänka att som enskild rektor på en skola kan man ändå göra ganska många saker. Jag tycker vi har en fantastisk läroplan till exempel. Om man tolkar den i sin helhet och vågar vara lite kritisk till vad politikerna efterfrågar så har man en bra grund att stå på. Om någon ifrågasätter att vi gör på ett visst sätt så kan jag alltid hänvisa till styrdokumenten, säger hon.

För Daniel Sandberg som är lärare i SO på Kråkbergsskolan är demokratiuppdraget en grund för att vara lärare. Han strävar efter att eleverna ska engagera sig i sitt eget lärande och vara med och bestämma hur de ska visa sin kunskap. Hans sätt att nå fram är att skapa tillit och relationer.

– Om eleverna känner att jag vill lyssna på dem så ökar chanserna att de vill lyssna på mig. Vet jag saker om eleverna blir det dessutom lättare att hitta olika vägar till deras lärande. Ok, du gillar att köra skoter, det kanske är något vi kan utgå ifrån, säger han.

Eleverna bekräftar Daniel Sandbergs uppfattning. Både Albin Everdin och Hanna Hagenrud i 9B tycker att många lärare verkligen vill veta deras tankar och åsikter.

– Ibland måste man ju så klart följa lärarens planering men vi är ofta med och bestämmer hur vi ska arbeta med ett område, när vi ska ha prov och hur det ska gå till, säger Albin Everdin.

– Och när det inte funkar så kan det ju också bero på att vi inte säger till eller inte vet vad vi vill, fortsätter Hanna Hagenrud.

Att bli lyssnad på är centralt i en demokrati. Men när Kråkbergsskolans elevråd var inbjudet till Luleås barn- och utbildningsnämnd tillsammans med andra elevråd i kommunen för en tid sedan var det inget de fick uppleva i praktiken. Eleverna hade förberett med frågor och bildspel men tyckte att de möttes av både ointresse och okunskap. På måndagens möte i bildsalen är det en fråga som eleverna vill diskutera.

– Det var så uppenbart att vi bara var en punkt i kalendern som de ville bocka av. Vi vill mötas av pålästa politiker som faktiskt förstår vad vi pratar om, säger Mimmi Linderälv i 9C och Viktoria Björklund lovar att förmedla elevernas synpunkter.

Under vårterminen har Viktoria Björklund känt att frågan om demokrati och elevinflytande har ställts på sin spets på skolan. I januari fick de för första gången ta emot 20 ensamkommande pojkar från Afghanistan och Somalia, länder som helt saknar ett demokratiskt system.

– Hela deras barndom har passerat utan att de fått med sig någon som helst demokratisk värdegrund, många har aldrig ens hört ordet demokrati. Samtidigt har de en uppfattning om att man får göra och säga vad man vill här i Sverige, säger hon.

Just nu ligger fokus på att pojkarna ska lära sig svenska och det gör de genom att arbeta just med värdegrundsfrågor.

– Visst är elevrådet viktigt för de svenska eleverna men för de här pojkarna är det extra viktigt. Det visar dem att det finns ett system som verkligen efterfrågar vad de tycker och lär dem ansvar – när de är med och fattar beslut måste de också förhålla sig till det.

Ulrika Sundström

Händelser i vardagen kan få oanade följder

$
0
0

Ordningsproblem och vardagliga konflikter ligger bakom flera ärenden som Lärarnas ansvarsnämnd beslutade om förra året.

Under 2015 beslutade Lärarnas ansvarsnämnd att varna fyra lärare, en lärare fick sin legitimation återkallad, en lärare varnades inte och i ett ärende begärde läraren själv att legitimationen skulle återkallas. Om man studerar de sex fallen märker man vissa gemensamma nämnare.

I det första fallet hade läraren redan dömts för miss­handel i tingsrätten efter att ha slagit en elev med linjal. Läraren menade att han inte haft uppsåt att misshandla eleven och att han agerat reflex­mässigt i en stökig situation.

Lärarnas ansvarsnämnd slog fast att en dom i ett brottmål har starkt bevis­värde och att det inte hade framkommit något under handläggningen som föranledde nämnden att underkänna brottmålsdomen. Nämnden konstaterade att det var fråga om brottslighet i samband med yrkesutövningen och att läraren därför skulle varnas.

I nästa ärende beslutade Lärarnas ansvarsnämnd att återkalla legitimationen eftersom läraren hade dömts för sexuellt ofredande av en elev vid tre olika tillfällen. Läraren överklagade beslutet men förvaltningsrätten höll med Lärarnas ansvarsnämnd.

I det tredje ärendet hade läraren filmat en elev med dålig impulskontroll under ett utbrott. Filmandet fortsatte även efter att eleven bett läraren att sluta. I och med detta eskalerade elevens utbrott. Filmningen pågick under ­cirka fyra minuter.

Läraren förklarade att hans avsikt var att använda sig av filmen i lärarlaget i utbildningssyfte men också att hjälpa eleven att se sitt agerande ”utifrån”, eftersom elevens utbrott var vanligt förekommande. Lärarnas ansvarsnämnd ansåg att lärarens agerande var olämpligt och kränkande och så pass allvarligt att han skulle varnas – även om det var fråga om ett enstaka misstag.

I ärendet därpå var det inte fråga om en enskild händelse utan att läraren under lång tid bedrivit undermålig under-visning. Utredningen visade att läraren hade svårt att följa läro- och ämnesplaner, att göra korrekta bedömningar och att hans dokumentation var bristfällig.

Utredningen visade också att arbetsgivaren upprättat handlingsplaner och på olika sätt försökt stödja läraren. Dessutom hade läraren dömts för ringa misshandel mot en elev. Lärarnas ansvarsnämnd varnade läraren.

Händelsen i det femte ärendet hade också ägt rum i en stökig undervisningssituation. Denna gång under en simlektion i ett badhus. Eleverna var samlade för genomgång men en av dem ville inte delta, trots lärarens uppmaning.

Läraren menade att hon var stressad eftersom hon ensam hade ansvar för 26 elever. Hon kom då att göra en fösande rörelse mot elevens rygg med en plastmapp. Läraren åtalades för misshandel och enligt åklagaren hade läraren ut­delat ett slag på elevens rygg med plastmappen. Läraren dömdes också för ringa misshandel. Även om läraren i övrigt ansågs som mycket lämplig, ansåg Lärarnas ansvarsnämnd att brottslighet som riktar sig mot en elev i skolan är allvarligt och normalt ska leda till varning. Läraren varnades.

Även det sista målet målet under 2015 handlade om en lärares agerande mot en enskild elev. Nämnden hade att bedöma agerandet vid två tillfällen.

Vid det första hade eleven stört ordningen, bland annat genom att handgripligen röra runt i lärarens papper och dator. Trots tillsägelser fortsatte eleven att störa, vägrade att lämna klassrummet och fortsatte att säga fula ord till läraren. Läraren avvisade eleven från klassrummet genom att gripa tag i elevens arm och dra eleven ut ur rummet.

Vid det andra tillfället skulle läraren ingripa i ett bråk mellan elever, och läraren försökte lugna situationen genom att be eleven att avlägsna sig, vilket eleven vägrade. Läraren tog då tag i eleven för att få honom att avlägsna sig. Även denna gång var eleven högljudd. Vid dessa två till­fällen hade läraren sagt till eleven ”förstår du inte svenska” och ”håll käften”.

Skolinspektionen ansåg att läraren skulle varnas på grund av att läraren kränkt eleven, dels genom att dra i eller hålla i eleven för hårt, dels genom att ut­tala sig olämpligt. Lärarnas ansvarsnämnd fann att utredningen inte visade att lärarens fysiska agerande gått längre än det som var tillåtet för att tillförsäkra trygghet och studiero.

Däremot ansåg nämnden att hans uttalanden var olämpliga. Nämnden beslutade dock att inte utdela någon varning med hänsyn till förhållandena och eftersom läraren inte haft några tidigare anmärkningar.

När man läser de ovan redovisade ären-dena märker man att en stökig elev, en under­målig arbetsmiljö och en oförberedd lärare utan tillräckligt stöd, kan leda till allvarliga konsekvenser för den enskilda läraren och eleven. Det är också slående att så många mål i ansvarsnämnden är kopplade till ordningsproblem.

Min förhoppning är att skolhuvudmännen, tillsammans med rektorer och lärare, ser till att säkerställa en trygg arbetsmiljö för både lärare och elever. För att nå dit tror jag att skolledare och lärare tillsammans bör ta fram konkreta lösningar och förhållningsregler för de konflikter som uppstår i vardagen med elever.

Kirsi Piispanen är förbundsjurist på Lärarförbundet och skriver om lagar och förordningar.

Finland saknar den svenska värmen

$
0
0

När den sexåriga dottern och jag stiger över tröskeln till förskolan möter vi förskolans chef.

– Nu tycker jag att ni föräldrar kunde ta en diskussion i Facebookgruppen och komma fram till hur vi ska göra med leksakerna som barnen tar med sig. Ska vi begränsa hur många leksaker de får ta med eller ska vi ha det fritt? Diskutera och säg hur ni vill ha det – vi ska ju involvera föräldrarna mera i verksam­heten, suckar hon lite trött.

I grunden förstår jag hennes frustration. I förskolans planering fanns det en leksaksdag i veckan, med påföljden att det blev stor uppståndelse kring vilken leksak som skulle packas med. Sedan blev det fritt, med en from önskan om att det inte skulle finnas fler än en leksak per dag i väskan. Med tiden suddades gränsen ut och väskan fylldes när det var dags för avfärd. Och så kom Stina med väskan full av barbiedockor medan Lisa bara hade en. Stinas tanke var god — hon tog med många för att alla barn skulle kunna delta i leken. Maja hade nämligen inga dockor alls.

Och nu skulle för­äldrarna bjuda på en lösning.

I Finland ser vi med beundran på det svenska inkluderande klimatet, som under årens lopp omfattat allt från samhälle till skola.

Visst blåser det kalla vindar också i det svenska samhället just nu, men det finns ändå en annan grund­värme som bas. Generaliserar vi riktigt grovt kan man säga att Sverige kan det här med att skapa gemenskap och värme medan Finland står för hierarki och disciplin. Det här gäller också i skolvärlden, på gott och ont. Men Finland kommer igen. Vi jobbar hårt på att inkludera och involvera. Det är gruppdiskussioner och samarbete som gäller, både i stort och smått. Vi är på väg.

En som inte orkar vara med och diskutera är Jonas Mosskin. I sin krönika ”Stoppa diskuterandet i smågrupper” på modernpsykologi.se berättar han hur kallsvetten bryter fram när han på förskolans föräldramöte inser att det ska bli diskussion i smågrupper.

”I stället för att förskolans personal tar tillfället i akt och berättar om sin pedagogiska syn, ombeds jag prata med andra föräldrar om något som jag inte har behov av att dryfta.” Han menar att det inte nödvändigtvis är så att smågrupper kommer med många skilda perspektiv. Som deltagare får man bara en fragmenterad process. Han betraktar smågruppandet ur ett psykologiskt perspektiv och då blir det ett sätt att undvika det egna ansvaret för att gruppen ska fungera.

När jag stiger in på förskolegården är jag varken rektor eller ledare. Då är jag i första hand mamma. Som mamma vill jag känna mig trygg i vetskapen om att mitt barn blir väl omhändertaget av en professionell och varm personal. Till all lycka är det faktiskt så på vår förskola. Det enda jag önskar är att personalen vågade luta sig tillbaka mot sin egen professionalitet.

Jag är gärna delaktig och involverad och jag kan till och med diskutera i grupp vid behov. Men jag tror faktiskt att personalen har den största beredskapen och kunskapen för att få gruppdynamiken att fungera. Balansgången mellan att involvera och att fatta självständiga beslut är ibland hårfin.

Hur gick det med leksakerna? Det blev ingen Facebookdiskussion. Det blev inga nya direktiv. Gruppen löste det själv utan inblandning av vuxna. Smarta barn.

Pamela Granskog

Krav på lojalitet skapar moralisk stress

$
0
0

Många går på knäna för att orka med jobbet. Som chef behöver du ha koll på varningssignalerna hos både medarbetarna och dig själv. För vad händer om du måste fatta beslut som du själv inte gillar?

Perfektionism, arbetsnarkomani och överdriven strävan efter uppskattning är stressforskningens vanligaste förklaring till att vi blir utmattade på jobbet. Stresskollapsen föregås av förlorad förmåga att hantera omvärlden och sig själv: Ju viktigare det känns att lösa (de oöverstigliga) arbetsuppgifterna, desto svårare blir det på grund av minnes- och koncentrationsstörningar, irritation och obehagliga utbrott. Och därtill kommer en rädsla för att bryta ihop på ­jobbet.

När kollapsen kommer kracke­lerar tillvaron och identiteten. Vardagen blir på liv och död.

Det här scenariot tecknas av den ­danska stressforskaren Malene Friis Andersen i antologin Nya perspektiv på stress. Med utgångspunkt i intervjuer med personer sjukskrivna på grund av stress menar hon att arbetet i dag har blivit en potentiellt existentiell stressbelastning, inte minst för personer i relationsbaserade yrken.

Friis Andersen ifrågasätter dock den traditionella stressforskningens förklaring om att det är en viss personlighetstyp som drabbas av stress­kollaps. Visst finns det vissa gemensamma beteenden som leder till en ond spiral, men orsaken finns inte i personligheten utan i dagens syn på arbetet och hur det organiseras, påpekar hon.

När arbetet blir centralt för vårt självförverkligande och när arbetsgivaren kräver att vi utvecklas som individer och är engagerade, är det oundvikligt att arbetet blir centralt för vår identitet. Då uppstår ”en sammanflätning mellan person och arbete”. Att vara en bra med­arbetare blir lika med att vara en bra människa.

Så länge allt på jobbet fungerar som det ska är detta inte ett problem, men vid för stor arbets- och tidspress, konflikter, oklara förväntningar och brist på er­kännande finns risken att det rämnar – ”med ständigt eskalerande stresssymptom som resultat”. Det för individen mest skrämmande kan då bli att själv­känslan och självförståelsen helt krackelerar, och ansvaret för ”identitetskollapsen” lägger man dessutom (felaktigt) hos sig själv, menar Friis Andersen.

I boken Moralisk stress och ledarskap, vars författare har deltagit i ett flerårigt forskningsprojekt vid Försvarshögskolan, riktas ljuset mot de svåra val vi ställs inför i olika yrken, hur normer och värderingar påverkar oss och inte minst hur vi som ledare påverkas när våra egna värderingar inte stämmer överens med arbetsplatsens. Förutom att boken bygger på författarnas egen forskning ger den en lättillgänglig översikt om begrepp som etik, moral, hälsa/ohälsa, stress och ledarskap.

Författarnas utgångspunktär att ­moralisk stress ”uppkommer i samband med eller på grund av en moralisk konflikt” – i vissa fall med akut stress som följd. De menar att en hel del talar för att moraliska konflikter i arbetslivet ökat under senare år, när professionell autonomi ersätts av regler och standarder: ”Vi förväntas kort sagt följa organisationens rättesnören.”

Stress uppstår exempelvis när vi vill skydda värden för personal eller klienter, men när valet vi gör som enskilda med­arbetare går emot organisationens krav. Om vi dessutom riskerar kritik uppifrån, eller till och med vår anställning, ökar stressen ytterligare. I värsta fall blir den kronisk i form av ”moralisk skada”, med känslor av frustration, hopplöshet och meningslöshet och olika kroppsliga stressymptom.

Det finns inget entydigt svar på hur ­moralisk stress hanteras på individ­planet. Å ena sidan visar studier att medarbetare som följer sin övertygelse ofta går stärkta ur moraliska konflikter, å andra sidan kan regelbrott som begås med goda intentioner, men där utfallet blir misslyckat, ge upphov till akut moralisk stress. Så kallad känsloinriktad stresshantering, som presenteras i ett av bokens kapitel, kan i ett sådant fall ge vägledning och stöd.

För chefer betonar författarna tillitens roll: att ha en bra relation uppåt som innebär att man får sina beslut sanktionerade även när de i formell mening inte är helt korrekta. Lika viktig är tilliten i relation till de egna medarbetarna: att uppmuntra dem att ta egna initiativ, tydlig­göra sin syn på hur strikt man ser på olika typer av regler och sedan stötta dem när de tvingats agera utanför regelboken. Då behöver inte regelbrott mörkas, vilket sker när tilliten till chefen är svag.

När en organisation ska förebygga moralisk stress framhåller författarna att ”en kultur som ger möjlighet till samtal kring värdefrågor har många fördelar”, inte minst när det gäller organisationens grundvärden och situationer som är etiskt komplexa. På många arbetsplatser upplevs dock värdegrundsarbete som svårt, för att inte tala om hur omöjligt det kan kännas att ändra den arbetslivs­kultur som råder i samhället.

Bosse Angelöw är docent, social­psykolog och produktiv författare till böcker om personlig utveckling och ledarskap. Redan på 90-talet, långt före dagens mindfulnessvåg, skrev han om meditation, mental träning och stresshantering. Hans senaste bok heter Mera arbetsglädje. Där hänvisar han till studier som visar arbetsglädjens positiva effekter på hälsa och arbetsresultat. Han presenterar ett program för ”systematiskt arbets­glädjearbete”, som steg för steg leder oss på vägen mot större arbetsglädje på ­arbetsplatsen.

Den kritiska läsaren skulle kalla Angelöws koncept ytligt; ett slags program för positivt tänkande på organisationsnivå. Men varför inte, tänker jag. Ibland är en enkel och tydlig lösning mer effektiv än en som söker problemens orsaker. Om inte annat som en injektion för att bry oss mer om varandra i vardagsslitet. Bara en sådan sak kan få stressmentometrarna att sluta slå i taket.

Peter Fowelin är lärare, organisationskonsult och skribent med inriktning på ledarskapsfrågor.

"Det är så fruktansvärt svårt att sitta still"

$
0
0

Först kände han skam – ”inte det också!”. Men sedan, när han smält saken, så förstod han bättre sina tidigare ageranden och beteenden. Från tidiga barndomen och framåt.

Foto: Robert Blombäck
 

– Allt det där med min personlighet som jag trodde var mitt fel, att det var ett slags val jag gjort. Men nej, jag kanske inte riktigt hade något val.

– Det var en befrielse när jag insåg det!

Vi sitter vid ett vingligt litet bord på en utomhusservering i Stockholmsförorten som Beppe Singer – prisad folkbildare och populär barnprogramledare – bor i sedan några år. Det har gått en tid nu sedan han diagnostiserades med adhd. Medan han börjar på sin laktosfria latte frågar jag honom om varför han sökte svar på om han hade någon neuropsykiatrisk funktionsnedsättning först nu, snart 40 år fyllda.

Men först en tillbakablick. Till Djupadal i Malmö, 80-tal, långt före individanpassningarnas och de många diagnosernas tid. Det var där och då han växte upp. Medelklass, villa och med ett och annat dysfunktionellt inslag om man lyfte på taket.

Pappan var tandläkare, mamman alltiallo på samma praktik, och själv var han en strulpelle. En ofokuserad slarver som ständigt hamnade i bråk och trubbel, både hemma och i skolan. En klassens clown, fylld av självförakt, som kände sig mobbad och som själv mobbade.

– Att det var något som inte stämde, det förstod jag redan då, säger han medan han böjer sig fram under bordet och utan framgång försöker stabilisera dess ena ben med ett hopvikt papper.

– Händig och tekniskt lagd, jo jo! skrattar han från bordets underrede innan han sekunden senare hunnit upp till sin mugg och växlat tillbaka till 80-talets Malmö igen.

– Problemet med adhd är ju att det är så fruktansvärt svårt att sitta still. Man läser ständigt av sin omgivning, samtidigt som man är lättdistraherad och har ett extremt behov av att synas, höras och bli bekräftad. Och då blir man ju någon slags clown i stället, som inte bryr sig om vad som händer framme vid svarta tavlan. Åtminstone var det så för mig.

Foto: Robert BlombäckJa, beppe singer var vad han kallar ett ”ig-barn”, och matten var det ämne som han hade allra svårast för. Men sedan, på Komvux, vände det. Mycket tack vare Mats, en alldeles speciell lärare.

– Han behandlade mig på ett väldigt empatiskt sätt, på ett sätt som jag aldrig upplevt under mina tidigare skolår.

Han såg dig?

– Yes, det gjorde han. Vad han hade för utbildning struntar jag fullständigt i, men han brydde sig om mig och i dag är jag framgångsrik tack vare hur han tog sig an mig och mina …

En vinkelslip ilsknar plötsligt till och hindrar honom från att tala till punkt, men han släpper inte sin favoritlärare från tankarna för det.

– Man kan plugga in hur mycket Vygotskij och Piaget som helst, men om man inte har den empatiförmåga som han hade, det eq som faktiskt krävs för läraryrket, så hör man inte hemma i ett klassrum.

Nu, i efterhand,tycker han att funktionsnedsättningen hjälpt honom att bli bra inom vissa yrken. Som till exempel under de åren på 90-talet då han jobbade inom restaurangbranschen. Men även långt senare, när han efter universitetsstudier i kemi började arbeta som lärare på ett gymnasium. Då hade han också nytta av sina ”neuropsykiatriska superkrafter”, som han helst etiketterar dem.

– Diagnosen gör att vissa kan uppleva en som besvärlig och bufflig. Men när man arbetar med tonåringar kan det faktiskt vara bra att vara rak, ärlig, snabb, kvicktänkt. Och för mig, som tidigt blev medveten om vad som krävs för att underhålla en publik, handlade lektionerna alltid om att försöka skapa en magisk stämning tillsammans med eleverna.

Han förekommer min givna följdfråga, det gör han ofta.

– Visst, eleverna ska förstås lära sig något. Men för mig har det varit ännu viktigare att få dem att känna sig välkomna, hemma, lugna, trygga. Allt det där som jag inte kände att jag fick.

Efter fem årsom lärare i matematik blev Beppe Singer befordrad till rektor på samma skola. Men då – under tiden som han väntade sitt första barn – började också en av hans stora livskriser sakta närma sig.

– Jag fattade det inte då, men nu i efterhand så förstår jag att jag hatade varenda sekund som rektor. Jag trodde att det uppdraget skulle föra mig ännu närmre ännu fler elever. Men i stället blev jag en administratör som bara tjänstefördelade, hade medarbetarsamtal, facksamtal, skötte budget …

Till slut fick han nog, tog tjänstledigt, funderade, träffade läkare, sa upp sig och återgick snart till sin tidigare lärartjänst.

Året därpå, på försommaren 2011, blev han så uttagen att leda det barnprogram som kom att förändra hans yrkesliv i grunden. Han minns att han vaktade ett prov när han fick beskedet.

– Först fick jag bara dåligt samvete. Framför mig satt där 30 elever som hade slutprov i kemi B, ett av de köttigaste prov man kan skriva, och så kommer det några personer inrusande med kameror och blommor och säger: ”Du! Du är välkommen till Stockholm efter sommaren, du är den nya programledaren för Hjärnkontoret!”

Drygt 800 sökte det jobbet. Varför tror du att just du fick det?

– Dels tror jag att de ville höja programmets trovärdighetsnivå, de ville helt enkelt ha någon med naturvetenskaplig bakgrund och som kunde faktagranska. Dels tror jag att mitt sätt att vara tilltalade dem på något vis.

Hur då?

– Jag har alltid tyckt att det varit lättare och framför allt roligare att kommunicera med barn än med vuxna. Med dem kan man flamsa, tramsa och vara kvick och inte fundera på att saker måste vara på ett visst sätt. Och det har också gjort att jag utvecklat en förmåga att möta barnen i deras värld, på deras villkor – utan att någonsin tumma på deras egen integritet …

Vi kommer in på kändisskapet.

– För mig är det svinhäftigt att bli igenkänd eftersom jag får jobba med att förmedla kunskap och upptäckarglädje, får barn att känna sig bekväma inom de ämnen som kan upplevas som jobbiga och exkluderande. Som matten var för mig, som fick mig att känna mig dum i huvu…

En ambulans svischar förbi.

– Det blir jag känd för. Andra kan bli kända för att de står och sjunger på en scen med bar överkropp och inoljade bröstmuskler. Jag är bara en helt vanlig luden tjockis från Skåne som älskar utbildning och glädje, det är en jättemäktig känsla!

Men den framgångsom Beppe Singer har rönt i offentligheten har knappast varit lika omfattande i privata sammanhang. Tvärtom. Och det tycks också vara den huvudsakliga orsaken till varför han nyligen sökte om inte hjälp, så i vart fall ett svar på varför han är som han. Han förklarar det bäst själv:

– Såhär är det. Jag programleder, skriver, ja, i jobbsammanhang funkar jag bra. Jag gör något som jag tror på och som jag känner att jag kan.

– Men när jag kommer hem från jobbet så … Alltså tyvärr, i förhållanden kan jag vara skitsvår att leva med ... Jag har alltid lyckats hanka mig fram i livet, men nu är jag gift, har två små barn och ett helt annat ansvar än tidigare. Nu måste jag ta tag i mig själv och mitt beteende, få min vardag att fungera.

– Det var helt enkelt dags.

Efter månader av utredningar så kunde det alltså konstateras att Beppe Singer har adhd. I dag har han en burk medicin, Concerta, som han kan ta av vid behov. Första gången som han tog en tablett glömmer han aldrig.

– Plötsligt blev allting bara lugnt. Stilla. Tyst. Jag gjorde en sak i taget – något som jag aldrig hade gjort innan.

Han skrattar till.

– Det låter ju nästan fånigt, men jag minns särskilt det som hände hemma i badrummet den dagen. Framför mig stod en schampoflaska och jag tittade på den en lång stund. En sak, bara. Ja, det var det enda som fanns i mitt synfält. För den som inte levt ett helt liv med ett fullständigt icke-filtrerat periferiseende kan det vara svårt att förklara, men för mig var det en närmast euforisk upplevelse. Nästan så jag grät faktiskt.

– Det var bara jag och min schampoflaska!

Pontus Ohlin

Elever som sextrakasserar slipper straff

$
0
0

Barn ska inte pekas ut som sexualförövare, anser Diskriminerinsgombudsmannen (DO). Därför driver man inte sexuella trakasserier i skolan till domstol. – Det är som att man inte tar det på samma allvar som mobbning, säger Amanda Beckman, som blev sexuellt trakasserad vid ett tillfälle på högstadiet.

Amanda Beckman är 18 år gammal och går sista året på gymnasiet. På högstadiet blev hon sexuellt trakasserad av en kille på skolan. Han lade ut en bild på henne på Facebook, tagen från skolkatalogen. Bilden var ett utsnitt av hennes underdel och som text hade killen skrivit "jävla bullfitta".
– Min första reaktion var att jag skämdes, säger Amanda Beckman.
Lite senare insåg hon att killen skulle kunna göra samma sak mot andra. Då blev hon arg och konfronterade honom.
– "Så där gör man inte", sa jag till honom. Jag tror att han blev chockad, att han hade trott att jag skulle vara tyst.
Efter händelsen gjorde killen inget mer mot henne och han tog bort Facebook-bilden.
 
Amanda Beckman lyfte saken på skolan, och hon tycker inte att man tog det hela på allvar. Om hon hade valt att ställa skolan till svars i domstol hade det blivit svårt.
När en elev utsätts för kränkningar i skolan kan barn- och elevombudet (BEO) driva ärendet till domstol och ställa skolan till svars för bristande åtgärder.
Men när det gäller sexuella trakasserier har Diskrimineringsombudsmannen (DO) ansvaret. Och till skillnad från BEO utreder eller driver DO inte gärna ärenden till domstol.
– Jag känner mig oförstående till varför. Det är som att man inte tar det på samma allvar som mobbning. Som att man säger "det där får man ta", säger Amanda Beckman.
 
I den senaste årsredovisningen från DO står:
"DO bedömer att en rättsprocess i många fall inte är förenlig med samtliga inblandade barns bästa. Det är exempelvis olämpligt att barn, direkt eller indirekt, utpekas som medvetna förövare till sexuella handlingar".
 
Tidigare barn- och elevombudet Lars Arrhenius – numera generalsekreterare för Friends – är mycket kritisk till gällande ordning.
– Jag tycker att det strider mot barnperspektivet att inte pröva skolornas ansvar. Barnet ska ju kunna känna sig fullständigt trygg i skolan och om skolan inte kan ge denna trygghet måste man kunna driva frågan vidare, säger Lars Arrhenius.
 
Börje Svensson är psykolog och har sedan tidigt 90-tal arbetat med barn som utsatts för sexuella övergrepp, men även med förövare som är barn. Han kallar DO:s inställning för "märklig" och menar att det tvärtom kan vara bra för unga förövare att deras gärningar utreds av polisen.
– Jag tycker att det är bra när unga förövare blir förhörda av polis. Då tvingas de konfronteras med vad de har gjort. Det är ofta svårt att tala om, men i polisförhör blir det konkret. Polisförhören kan också ligga till grund för behandling där man sedan fyller på med frågor om känslor och varför man har vissa beteenden, säger han.
 
TT har sökt DO för en kommentar och hänvisas till en debattartikel från i fjol. Myndigheten tycker inte heller att dagens system fungerar bra och anser att diskrimineringslagen saknar ett barnperspektiv.
"Det är problematiskt med en lagstiftning vars utgångspunkter har ett så tydligt vuxenperspektiv och inte har barnets bästa för ögonen, och jag ställer mig frågande till om diskrimineringslagen över huvud taget ska tillämpas när det handlar om trakasserier eller sexuella trakasserier mellan barn", skrev Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
 
DO har skickat en skrivelse till regeringen om att se över den nuvarande lagstiftningen. I en pågående utredning ska utredaren ta ställning till om diskrimineringslagens regler på skolområdet bör flyttas över till skollagen.
Amanda Beckman tycker att skolan har ett ansvar att motverka sexuella trakasserier.
– Förutom att jobba med förebyggande arbete måste man arbeta med tystnadskulturen som finns runt de här frågorna, att man gör tröskeln låg att berätta för dem som blir utsatta, säger hon.
Malin Ekmark/TT Carl Cato/TT Martin Hanberg/TT

Fler skolor med könsuppdelad idrott

$
0
0

Den könsuppdelade idrotten på Al-Azharskolan i Stockholm, som Lärarförbundets tidning miVida rapporterade om, har väckt starka reaktioner. Men skolan är inte ensam om att dela upp lektionerna för flickor och pojkar. Det förekommer både i kommunala skolor och i friskolor.

Svenska Dagbladet rapporterar att hälften av de tio muslimska friskolorna som finns registrerade hos Skolverket har uppdelad idrottsundervisning. Det gäller bland annat Framstegsskolan i Stockholm och Gryningeskolan i Botkyrka.
Ytterligare två skolor, Cordoba International School i Stockholm och Römosseskolan i Göteborg, uppger att idrotten är uppdelad när tidningen i ett mejl ställer frågan och utger sig för att vara en undrande förälder. Fyra skolor uppger att idrottslektionerna är gemensamma medan en skola, Imanskolan i Uppsala, inte har svarat på Svenska Dagbladets fråga.
 
Framstegsskolan har haft uppdelade lektioner sedan starten 1995. Enligt rektorn är orsaken att många tjejer annars inte skulle delta i undervisningen samt att Skolinspektionen, som varit på besök flera gånger, aldrig reagerat.
– Vi har funnits i tjugo år, och det har gått bra. Vad är det som gör att det blir dåligt just nu? säger rektor Khemais Bassoumi till SvD.
 
Det är oklart hur vanligt könsuppdelad idrott är i andra skolor. Varken Skolinspektionen, Skolverket eller Friskolornas riksförbund har någon statistik.
 
Tidningen Skolvärlden har skrivit om att könsuppdelningen under idrottslektionerna även förekommit på Laboraskolan i Långaryd, som drivs av Plymouthbröderna. Och även på den kommunala Bjärehovsskolan i Bjärred är flickor och pojkar uppdelade på en stor del av idrottslektionerna.
– Eleverna känner sig trygga och har möjligheten att vara där de känner sig bekväma. Ett resultat är att vi har ett högt deltagande på lektionerna och ett högt betygsresultat som är lika för tjejer och killar, säger skolans rektor Ann-Louise Raquette Berlin till Sydsvenskan.
 
Göran Aspgren, styrelseledamot i Svenska Idrottslärarföreningen och som även forskat inom idrott och hälsa, berättar att uppdelningen var vanlig förr.
– Men den började försvinna redan på 1980-talet och förekommer nu nästan inte alls. Någon enstaka gång kan det hända att flickor vill att själva lektionerna delas upp, exempelvis om man spelar hockey, säger Aspgren som jobbat i idrottsläraryrket i 37 år och på alla stadier. 
TT

Söker lugnet i stora gruppen

$
0
0

När Larvens barn skulle flyttas över till en större förskola visste ingen hur inkluderingen skulle gå till. Men med hjälp av bildstöd, pratkartor och leklådor jobbar pedagogerna för att miljön ska vara tillgänglig för alla barn.

Foto: Øyvind LundHärinne satt de och planerade för krig, säger förskolechefen Åsa Bretting och syftar på tiden när ortens artilleriregemente låg här och lokalen fyllde rollen som utbildningssal för befäl och officerare.

Men nu är regementet nedlagt, soldaterna borta och i stället har lokalen byggts om till ett rum för förskolebarn. Ett större allrum där personalen – med ljudabsorberande skärmväggar, små staket och med mängder av fantasirika inslag – skapat flera mindre rum i rummet utifrån barnens olika intressen. Skyltar som ”Motorik” och ”Djur & Natur” skvallrar lite om aktiviteterna och innehållet.

Solen skineröver Värmland och vi befinner oss på en av Skeppets fyra avdelningar, Flotten. Det var hit – till den här halvan av huset – som fem barn med behov av särskilt stöd fick flytta förra året. Tidigare hade de barnen, liksom barn med liknande behov tidigare, fått gå på Larven, en helt egen förskola.

Men efter skarp kritik från Skolinspektionen om bristande inkludering, det vill säga att Larven låg en bit bort från andra verksamheter, beslutade Kristinehamns kommun att dessa barn skulle flytta och gå här på Skeppet i stället. Tillsammans med 85 andra barn. Så snart som möjligt.

Förskolläraren Jessica Beimark, som hade arbetat på Larven i 15 år, minns oron inför flytten hit.

– Det gick väldigt fort från beslut till flytt, säger hon. Kanske för fort med tanke på att de här barnen har ett behov av att man noga förbereder och tydliggör dagen för dem.

Men annars såg hon och den övriga personalen fram emot flytten, fortsätter hon medan vi visas runt i lokalerna.

– Det var bra, tänkte vi. Då får ju barnen fler kompisar, fler förebilder, fler tillfällen att leka och träna på det sociala samspelet. Allt det där som de har svårt med.

Även föräldrarna reagerade olika på flytten, berättar förskolechef Åsa Bretting. Vissa var positiva till att deras barn skulle placeras i en större grupp, att det förhoppningsvis skulle påskynda deras utveckling, medan andra var desto mer oroliga.

Foto: Øyvind Lund

För att flytten skulle gå så smidigt som möjligt förberedde man de fem barnen på olika sätt, bland annat genom bildvisning och gemensamma studiebesök. Dessutom kunde man flytta verksamheten redan i slutet av juni, flera veckor före terminsstart.

Men, säger Jessica Beimark:

– Det är mer nu, efter flytten, som det har uppstått lite svårigheter.

Hur då?

– Vi har märkt att stressen bland barnen har ökat. De blir stressade när det blir för många barn och för många intryck.

– Men det som är positivt här är att vi vid sådana tillfällen har både tillräckligt med lokaler och personal, så att vi kan dela in oss i mindre grupper och därmed minska stressen.

Hennes kollega, Fia Lindermo, som också var med under flytten från Larven, nickar instämmande:

– Ingen av oss visste vad inkluderingsarbetet skulle leda till eftersom det var ett nytt arbetssätt för oss alla. Allt vi fick information om var att vi skulle flytta verksamheten till en annan mycket större förskola, inte hur det skulle gå till när vi väl var på plats.

Men kunskapen om att arbeta med barn med särskilda behov tog pedagogerna med sig till den nya förskolan. De fick också idén att berätta om sina erfarenheter i sociala medier.

– När kommunen bestämde att barnen skulle flytta fick vi frågan om vi inte kunde sprida vår kompetens för att det skulle gynna alla barn på förskolorna, säger Jessica Beimark.

Foto: Øyvind LundSedan det första inlägget i september i fjol har pedagogernas blogg och Instagramkonto gjort något av en succé.

– Där lägger vi ut allt ifrån citat till förslag på hjälpmedel och andra konkreta små tips. Men aldrig bilder på barnen.

I dag har Instagramkontot tusentals följare, långt utanför kommungränsen. Många har också velat göra studiebesök för att ta del av hur de arbetar och anpassar sin verksamhet efter barnens olika behov.

Ett exempelär de bilder som sitter på förvaringsbackarna för att visa var olika leksaker hör hemma. Det underlättar för barn som har svårt med övergångar och därför kan upplevas som ovilliga att städa. Ett annat exempel är leklådorna – som magnetlådan med intressanta magnetiska föremål – något som kan få igång leken för barn som har svårt med fantasin. Ett tredje exempel är olika sorters hjälpscheman, som hjälper barnen att ha koll på vad som ska hända och vad de förväntas göra. Pedagogerna tar med scheman i ryggsäcken när de är ute på utflykter och i andra situationer som kan vara utmanande för barnen.

De små så kallade bildknipporna, som de anställda alltid har hängande vid höften, är ytterligare en hjälp i vardagen.

– Tack vare dem ges ju barnen möjlighet att både höra och se vad vi menar. Vilket också minskar stressen hos både barn och personal, säger Fia Lindermo.

Åsa Bretting, förskolechefen, menar att inkluderingsprocessen är komplicerad och tar tid. Visst försöker de, berättar hon, att lyfta alla barnens styrkor. Genom att till exempel arbeta mer i blandade smågrupper och hitta på aktiviteter och lekar som kan passa. Allt för att ingen ska bli eller känna sig exkluderad och glömd.

De har också haft hjälp av en så kallad tillgänglighetspedagog, som kommunen – tack vare finansiellt stöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten, spsm– anställde förra året. Denne har till uppgift att sprida kunskaper om tillgänglighet och dess betydelse, samt vara behjälplig i det förändringsarbete som behöver göras för att kommunens förskolor och skolor ska få en så tillgänglig miljö som möjligt – för alla.

– Men vi behöver helt enkelt mer tid, säger Åsa Bretting. Tid för reflektion och diskussion. Det här är ingen quick fix!

Vad gör ni annorlunda i dag jämfört med tidigare?

– I dag är det mer struktur i planeringsarbetet. Vi försöker ha med tanken om tillgänglighet för alla, men det tar tid att få till den medvetenheten hos alla tjugo pedagoger.

Såväl Åsa Bretting som Fia Lindermo och Jessica Beijmark poängterar att de ser positivt på framtiden och att vissa saker och insikter nu börjat falla på plats. Att till exempel arbetet med inkluderingen inte bara omfattar några få, utan alla barn.

– Man får heller inte glömma bort att en del barn aldrig har träffat barn med funktionshinder tidigare. Detta gör att vi måste arbeta mycket med olikheter och att lyfta fram barnens olika styrkor både som individ och i grupp, säger Fia Lindermo och fortsätter:

– När barnen inte upplever att det sociala samspelet och lekkoderna fungerar tröttnar de och leker bredvid varandra, i stället för med varandra. Vid dessa tillfällen är det extra viktigt med närvarande pedagoger som kan vägleda barnen till ett bättre samspel.

Pontus Ohlin

Här får avhoppare en andra chans

$
0
0

Små klasser, fokus på specialpedagogik och tydlig struktur. På Beda Hallberg i Kungsbacka får tidigare avhoppare en chans att börja om igen.

Foto: Emelie Asplund

Skoldagen börjar alltid med frukost klockan halv tio. Den här tisdagsförmiddagen bjuds det dessutom på en föreläsning av en seglare och idrottscoach som berättar om sina äventyr på världshaven och svarar på elevernas frågor om hälsa, kost och livsstil. Ett tjugotal elever är på plats för att lyssna.

Allteftersom klockan närmar sig tio, då dagens första lektion börjar, droppar det in fler. De slår sig ned i det kombinerade lunch- och uppehållsrummets soffgrupper och tycks överens om tre saker: den sena skolstarten är superbra, den familjära stämningen passar dem och på den här skolan får de den hjälp de behöver.

Det var hösten 2012 som specialpedagogen Cecilia Tengelin-Danielsson fick i uppdrag att lägga grunden för en helt ny gymnasieskola tillsammans med Frida Fogelmark, som skulle bli rektor. Cecilia Tengelin-Danielsson hade vid den tiden det kommunala aktivitetsansvaret i Kungsbacka, det vill säga skyldigheten att söka upp alla ungdomar som varken studerar eller arbetar.

– Vi hade ungdomar som ville studera men som inte klarade av att gå i de stora kommunala gymnasieskolorna. Då var de hänvisade till de mindre fristående skolorna. Vi såg att ett litet kommunalt alternativ vore bra för att komplettera kommunens utbildningspalett, säger hon.

Den nya skolan döptes till Beda Hallberg efter organisationen Majblommans grundare. Skolan skulle bygga på den senaste forskningen och anpassas efter ungdomars behov. Det innebär en mindre skolenhet, små klasser, fokus på specialpedagogik, sen skolstart, frukost varje dag, gratis gymkort, läxfritt, öppet på skolloven och en enkel och tydlig struktur.

Foto: Emelie Asplund

Smygstarten skedde våren 2013 med en grupp avhoppare från gymnasiet. Men det var först till hösten, när de också tog in elever direkt från grundskolan, som det hände något, menar Cecilia Tengelin-Danielsson:

– Flera av de första eleverna förlorade motivationen efter någon månad. Men när vi tog in nya elever på hösten blev det en helt annan energi, plötsligt fanns drivet och energin av sig självt på skolan.

Tre år senare har skolan blivit populär. För att bevara det småskaliga har man satt ett tak på max 150 elever.

Klockan tio är dagens föreläsning avslutad och eleverna går till sina respektive lektioner. Men det ordet används inte på Beda Hallberg – här kallas det i stället för lärpass. För att undvika associationer till tidigare misslyckanden har man nämligen konsekvent bytt ut klassiska skolord mot nya och mindre laddade.

Strukturen är tydlig och alla klasser har samma schema: mellan klockan tio och tolv är det ett ämnesövergripande lärpass, där-efter en timmes lunch före eftermiddagens pass från ett till tre. För dem som behöver extrahjälp finns det sedan ett frivilligt pass ytterligare en timme.

De flesta elever går i vanliga klasser, men det finns också en möjlighet att lägga upp ett individuellt schema. För dem finns det två lärstudior. En med tydligt avgränsade studieplatser och en där eleverna sitter mer tillsammans.

– Många av våra elever vill arbeta i egen takt. Då är det här individuella arbetssättet bättre. Vi sätter igång eleverna i början av lärpasset, sedan är vi här som stöd, säger Maria Fritzon-Ölander, lärare i samhällskunskap.

Foto: Emelie Asplund

En av dessa flexelever är Carl Byvald. Han hade haft bra betyg i grundskolan, men halkade genast efter när han började teknikprogrammet på gymnasiet.

– Glappet mellan grundskolan och gymnasiet var alldeles för stort. Jag kunde inte nå de mål jag hade satt upp för mig själv. Jag gör också alltid saker i sista sekunden, jag har lätt för att skjuta upp saker och ting, och blev efter i fler och fler ämnen. Det var som en snöboll som växte till en lavin.

Till slut hoppade han av och blev sittande hemma. Nästa år upprepades samma mönster. Han hade passiviserats och behövde psykologhjälp för att återfå motivationen. För tre år sedan började Carl Byvald på Beda Hallberg, och när vi ses i slutet av vårterminen är han snart på väg att ta studenten.

– Den här skolan passar mig mycket bättre. De är införstådda i det här tänket, hur man hjälper elever. Vi hade också gett en bättre bild av hur det hade varit för mig – det gjorde att lärarna var mycket snabbare på att plocka upp problem som uppstod och lägga upp en plan för hur vi skulle klara det, säger Carl Byvald.

Han säger att det är flera saker som hjälpt honom här: de små klasserna, att det är lättare att få hjälp, att det är läxfritt och längre lärpass i stället för korta lektioner. Det var också viktigt att få en nystart.

– Jag har alltid varit något av klassens clown. Om jag hade börjat på min gamla skola igen hade det varit lätt hamna i samma spår igen. Här behövde jag aldrig gå in i den rollen.

Madelene Persson valde Beda Hallberg direkt efter nian. Hon har dyslexi och har tidigare gått om ett år i grundskolan. Innan hon bestämde sig för Beda Hallberg var hon runt på alla gymnasieskolor i kommunen.

– Jag hinner till exempel inte alltid anteckna när läraren pratar eftersom jag behöver mer tid på mig. Men ingen av de andra skolorna ville ge mig något särskilt stöd. På en av dem sa de att jag borde gå i särskolan, säger Madelene Persson.

Hon går tredje året på Beda Hallberg och sitter vid ett av borden i uppehållsrummet. Det ligger mitt i skolan och är den naturliga samlingspunkten. Egentligen pågår hennes lärpass, men eftersom det inte finns någon inlagd rast i tvåtimmarspasset får eleverna själva välja när de ska gå iväg en stund.

Foto: Emelie Asplund

Det Madelene Persson gillar med skolan är att det är små klasser, att det är lätt att få hjälp och att det finns elevinflytande.

– Lärarna frågar oss hur vi vill lägga upp undervisningen, och de ger oss valmöjligheter om vad vi ska läsa eller fördjupa oss i. Om det behövs mer tid för någon uppgift är det också möjligt att få det.

Dessutom utnyttjar hon det faktum att skolan har öppet på loven.

– Vi kallar sportlovet för spurtlovet. Det är då vi kan komma ikapp. Jag var här alla dagar. En dag satt jag med min handledare i flera timmar och då kunde hon så klart hjälpa mig mycket.

I de små lokalerna, inrymda två trappor upp från en livsmedelsaffär, ligger personalrum och rektorsexpedition mitt bland elevernas lärstudior. Det finns det en poäng med, säger Ulrika Björk, som är arbetslagledare och ger specialpedagogiskt strukturstöd till eleverna.

– Vi äter och delar utrymmen med eleverna. Det är rätt unikt. Det innebär att det rör sig mer vuxna omkring dem under hela dagen. Vi jobbar också mycket i ämnesövergripande projekt, vilket gör att det är fler lärare inne i klasserna samtidigt.

Skolans mentorer har ett utökat ansvar, ett så kallat bedaskap. I det ingår bland annat att ringa och eftersöka elever som inte kommer till skolan och att stötta dem på olika sätt.

– Våra elever kan ha förlorat all tillit till skolan, och även till sig själva. Vi måste arbeta mycket med relationer, säger Ulrika Björk.

Alla lärare på skolan har fått fortbildning och personlig handledning i specialpedagogik.

– Det finns ingen som söker sig hit utan att vilja arbeta med specialpedagogik. För att klara av vår elevgrupp måste du utmana din egen lärarroll. I en klass kan det finnas fem olika inlärningssätt du måste anpassa dig till.

Målsättningen är ett salutogent arbetssätt där man fokuserar på det som är friskt. Cecilia Tengelin-Danielsson använder en liknelse för att beskriva vikten av att hamna i en ny miljö:

– Jag är höjdrädd. Om man ställer mig på Kebnekaise fungerar jag dåligt. Men ställer man mig på marken fungerar jag bra. Det är samma med elever. Börjar en elev som har svårt med stora miljöer med allt vad det innebär i en stor skola får hon studiehinder, men stoppar du in eleven i rätt miljö funkar det bättre.

Hon säger att en stor del av deras elever är ”potentiella avhoppare”. Det är elever som valt Beda Hallberg för att få extra stöd eller som bytt hit efter ett par månader på andra skolor.

– Vad hade hänt med dem om Beda inte hade funnits? Vem är avhoppare egentligen? Det är jättesvårt att säga.

Carl-Magnus Höglund

Med hopp om nya normer

$
0
0

Hoppa med övertejpade skidglasögon och spela basket i rullstol. På Valsätraskolan provar eleverna på olika funktionsvariationer när parasport står på schemat.

Foto: Mikael Wallerstedt

När idrottsläraren Neno Dervovic dimper ner i rullstolen strax före nio på morgonen har han redan varit i skolan i drygt fyra timmar.

– Jag har inte sovit mycket i natt. Jag ville bara stiga upp och åka hit.

Trots att han inte är någon van rullstols-förare svänger han runt snabbt mellan skolbyggnader och koner på Valsätraskolan i Uppsala. Han ser till att alla lagen med de nästintill 200 eleverna är uppställda inför defilering. Snart marscherar de i väg, uppkallade efter paralympicsstäder såsom

Atlanta, Rom, Aten, Nagano och Örnsköldsvik. Framme vid konstgräsplanen hälsar Neno Dervovic lagen välkomna:

– Det är inte förbjudet att ha roligt i dag. Men först och främst är denna parasportdag tänkt att handla om respekt, kärlek och allas rätt att vara olika.

– Hur tycker ni att jag är i vanliga fall? frågar han.

– Snäll! ropar några.

– Och är jag mer eller mindre snäll i dag för att jag sitter i rullstol? undrar läraren och budskapet har gått fram: Neno är Neno, oavsett funktionsvariation.

Eldsjäl må vara ett slitet ord, men det passar bra på Mevludin ”Neno” Dervovics engagemang kring parasport skoldagar. För sjätte året anordnar han detta evenemang, där eleverna får funktionsnedsättningar för en dag. Grenarna är hämtade från de paralympiska spelen: rullstolsbasket, rullstolsbadminton, sittande volleyboll, kälkhockey, boccia samt fotboll, friidrott och goalball för synskadade. När Neno själv har satt sig i en av de inhyrda rullstolarna vid skoldagens början, reser han sig inte en sekund därifrån, oavsett hur bråttom det är att låsa upp dörren till ett omklädningsrum eller ta sig mellan de olika stationerna. Hans budskap är enkelt och kräver egentligen inte så många ord till de startklara eleverna.

Foto: Mikael Wallerstedt– Jag är jag oavsett om jag sitter i rullstol eller skolbänk. Se mig för den jag är, inte för det redskap jag använder. Man får vara olika. Alla är olika, säger han och byter fokus:

– Nagano, är ni redo?

Spridda ja-rop.

– Guuuud, så svagt! Igen! hojtar idrottsläraren.

I idrottshallen är det full aktivitet. Gagik Khachatryan från 5b testar badminton i rullstol. Ganska kul var det, inte så svårt, summerar han. Han har syftet med dagen klart för sig.

– Vi får se hur det känns att vara handikappad och pröva på hur de tränar. Man ska respektera alla. Till exempel, om jag ser någon utan en hand så ska jag inte stirra på den. Det är inte särskilt fint att göra så, man ska hälsa som vanligt i stället.

Lär du dig sådana saker den här dagen?

– Jag hade tänkt på det innan, men skolan gör ju det här för att vi ska prova på hur det kan vara. Man vet aldrig, jag kan också bli handikappad.

På planen intill vilar Liss Koch från 5c ut efter rullstolsbasketen. Ingen borde bli diskriminerad för sin funktionsnedsättning, resonerar hon. Hennes lärare Leila Björk flikar in att eleverna i 5c är ”drillade” i människors olika förutsättningar och lika värde, eftersom deras klasskamrat Edvin är rullstolsburen.

– Jag tror att den här dagen är extra viktig för honom, eftersom vi får se hur han har det, säger Liss Koch.

På badmintonplanen hittar vi honom, Edvin Kuusk från 5c. Ja, jag tycker om dagen, säger han med tydlig mimik. Sedan bokstaverar han med blicken fram ord och meningar med hjälp av den karta med alfabetet som assistenten Hannah Olofsson bär med sig:

– Eleverna får testa på mitt liv lite.

Är det viktigt för dig?

– Ja.

Tror du att de lär sig något, eller är det mest en skojig dag?

– Både och.

Edvin Kuusk gillar även vanliga idrottslektioner. Då använder han gåstol och han säger att Neno är bra på att hitta övningar som funkar för honom.

Att få Edvin delaktig i idrotten är inte svårt, säger Neno Dervovic när jag fångar honom mellan badmintonplanen och goalballplanen.

– Det gäller att alltid se möjligheten för eleven. För mig har det aldrig varit svårt. Det går alltid att nivåanpassa.

Foto: Mikael Wallerstedt

”Små steg framåt är ändå steg framåt”, är en devis som Neno Dervovic bär med sig från när han hade idrott i särskolan.

– Det viktigaste är att delta och känna tillhörighet. Självkänslan ökar hos eleverna när de blir accepterade i gruppen.

Idén till parasportdagar fick han när han gick kursen Anpassad fysisk aktivitet vid Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott i Bollnäs. Som examensarbete anordnade han en paralympisk skoldag. Sedan dess har han utvecklat arrangemanget med fler grenar. Arbetsinsatsen är betydande, från att schemalägga lag och grenar till att instruera funktionärerna och fixa rullstolar och kälkar. För att genomföra boccian – en paralympisk gren där personer med grava cp-skador ger instruktioner om hur ett klot ska släppas ner i ett slags rör – har han inhandlat och kapat vanliga stuprör. Synskadade fotbollsspelare och längdhoppare fixas genom att klistra silvertejp på en ansenlig mängd skidglasögon.

Varför detta engagemang för paralympiska sporter? Frågan ter sig närmast banal, svaret är så självklart för Neno Dervovic.

– Jag har vuxit upp med en värdegrund som säger att vi ska tänka på andra människor. Jag ser faktiskt bara möjligheter för elever med funktionsnedsättningar. Samhället kanske inte alltid ser på dem med samma glasögon, men det vill jag ändra på. Det är det som driver mig.

Neno Dervovic finner stöd för sitt arbete i styrdokumentens värdegrund. Förmågor såsom att samarbeta övas också. Men för Neno räcker egentligen det förstnämnda.

– Missar man värdegrunden, blir det svårt med kunskapskraven, slår han fast.

Rolig dag i alla ära. Likaså att få upp ögonen för hur någon annan har det. Men om fröet ska slå rot behövs fördjupning. Inför parasportdagen har Neno Dervovic varit ute i alla klasser och presenterat den. Mentorerna kommer att hålla i utvärdering och uppföljning.

Läraren Leila Björk i årskurs 5 är tacksam över att hon detta år kan knyta samman parasportdagen med ett annat pågående tema: Glada Hudikteaterns projekt Barn föds inte med fördomar.

– Om man ser idrottsdagen som en isolerad händelse finns en risk att den blir verkningslös. Det är viktigt att avsätta planeringstid och se utvecklingspotentialen, understryker hon.

Över den kylslagna fotbollsplanen kommer rektor Tomas Rylander gåendes.

– Neno har hittat en form. Eleverna närmar sig funktionshinderfrågan utifrån att ha roligt. Det är jätteviktigt! Det gör att eleverna får ut mycket under en dag.

Genom att klasslärare är med under dagen sprids kunskapen bland fler lärare, framhåller han. Det är också bra att äldre elever är funktionärer, tillägger han. De bygger då vidare på sina erfarenheter från tidigare parasportdagar.

På konstgräsplanen spelar eleverna fotboll för synskadade. Med övertejpade skidglasögon och öronen på spets lyssnar de sig till var bollen finns. En tjej får syn på skolledaren och ropar till:

– Ska inte du prova också?

Elisabeth Cervin

”En ego-grej, det är så himla kul och tacksamt!”

$
0
0

Du är journalisten som började jobba som fritidsledare och sedan speciallärare. Varför?

– Jag frilansade som journalist och tyckte att det var för osocialt. Det har alltid legat för mig att jobba med människor. På ett sätt är det en ego-grej. Barn och ungdomar får mig att må bra, de lockar fram de bästa sidorna hos mig. Om man får säga så banalt: det är så himla kul och tacksamt!

Men varför blev du just speciallärare?

– Det som är så kul med specialpedagogik är den psykosociala utmaningen. Man måste hitta kroken, motivationen hos eleven. Jag får också bidra till skolutvecklingsarbetet. Vissa skulle tycka att man drunknar i det jobbet, men jag tycker att det är roligt. Jag sitter inte så mycket i möten eller med utredningar att jag inte hinner träffa elever. Jag arbetar direkt med elever i genomsnitt halva arbetsdagarna.

Beskriv din drivkraft!

– Jag träffar elever som riskerar att hamna vid sidan av. Jag vill vara med och kompensera för deras svårigheter, så att de också kan få en gymnasieexamen. Rättvisefrågorna har jag med mig hemifrån. Mina föräldrar jobbade politiskt och fackligt.

Vad är svårt i ditt jobb?

– Att få alla personer som finns runt en elev att dra åt samma håll. Det finns egentligen ingen bra kompass att följa, utan man behöver tid med eleven, och den tiden finns inte alltid. Sen ska man inte sticka under stol med att alla lärare inte har samma människosyn. Alla vill inte se att en elev behöver få texten uppläst. Ibland är det en facklig fråga: läraren hinner inte anpassa till varje elev. Då blir det komplicerat. Är det läraren som sätter sig till motvärn eller rektorn och huvudmannen som inte skapar förutsättningar?

Vad önskar du ska ha hänt om fem år?

– Högst på min önskelista står systematisk kompetensutveckling för alla lärare inom specialpedagogik och ämnesdidaktik utifrån elever med särskilda behov. Det handlar inte om en halvtimmes apt utan något man ska få i tjänsten. Staten bör ta ansvar för kompetensutvecklingen för där har kommunerna inte lyckats.

Du byggde upp en Aspergerverksamhet på ett gymnasium. I Skolsverige råder en inkluderingssträvan, vad tycker du om den?

– Det är en missuppfattning när man sätter likhetstecken mellan inkludering och fysisk integrering. I en inkluderande skola ryms satelliter. Om elever med svår autism ska inkluderas i ordinarie skolor krävs en enorm kompetens, en mycket högre personaltäthet och en anpassning av lokaler.

Skolan kan inte göra en uppryckning så fort. Det enda som inkluderingen leder till då är att eleven mår sämre.

Elisabeth Cervin

Tungt om komplext yrke

$
0
0

Margot Christiansen har läst en bok som i sin helhet inte är direkt användbar för varenda en av landets specialpedagoger. Däremot kan utvalda kapitel fungera som underlag för diskussion med kollegorna.

När jag börjar bläddra i Specialpedagogik–i, om, för och med praktiken, blir jag snabbt varse specialpedagogikens komplexitet. Tolv författare, representanter från olika professioner inom specialpedagogisk verksamhet, har skrivit tio avsnitt som alla tar utgångspunkt i specialpedagogisk forskning. Vid första anblicken känns texterna tunga men efter hand hittar jag ett par som jag kan koppla till min egen verklighet som specialpedagog.

Joakim Samuelssons och Jonas Hallströms kapitel om matematiksvårigheter i åtgärdsprogram. Som konklusion av sin studie skriver de att om skolan har som ambition att åtgärdsprogrammen ska vara ett stöd för den specialpedagogiska verksamheten i matematik, bör de vara mer preciserade och snarare handla om matematiska resonemang än som nu är fallet, träning av matematiska färdigheter. Jag håller med och menar att detta inte bara gäller åtgärdsprogram i matematik utan även de i övriga ämnen. De ska inte innehålla för många mål och dessa ska vara konkreta, detaljerade och nåbara.

Kapitlet Studenter med läs- och skrivsvårigheter inom lärarutbildningen av Lotta Holme. De lärarstuderande som intervjuats i hennes studie, har använt sig av kompensatoriskt stöd för sina tillkortakommanden. Denna strategi har inte bidragit till utveckling av den skriftspråkiga förmågan och därför resulterat i att alla uppgifter som har med skrift att göra, fortsatt att kräva en stor arbetsinsats och ta mycket tid i anspråk. Författaren menar också att det kan innebära att det blir svårt för den färdigutbildade läraren att på ett professionellt sätt möta elever med skriftspråkiga svårigheter. För att den studerande ska utveckla sitt skriftspråk krävs, enligt Lotta Holme, individanpassad undervisning i och om skriftspråkiga principer, parallellt med de kompensatoriska insatserna. Jag menar att detta är viktig kunskap att ta med sig i arbetet med yngre elever med läs- och skrivsvårigheter.

Boken har karaktär av studentlitteratur och studenter kanske läser från pärm till pärm. Är du verksam pedagog, skulle jag rekommendera att välja de kapitlen som intresserar dig mest och sedan diskutera dem med dina kollegor. På det sättet får du mest behållning av boken.

Margot Christiansen Specialpedagog i Luleå

Prisad musik för alla

$
0
0

Musikkonstnären Håkan Lidbo och Tekniska museet har fått ett internationellt pris för installationen Musik för alla, som riktas till barn med funktionsnedsättning.

Foto: Åke E:son Lindman

Under två år hjälpte sammanlagt omkring 700 barn med olika typer av funktionsnedsättningar den elektroniska musikproducenten Håkan Lidbo att skapa verket Musik för alla för Tekniska museet i Stockholm. För det fick de priset Strategic partnership award av stiftelsen European museum academy på en gala i Österrike nyligen. Enligt juryn vann de priset på grund av att skapelsen ”maximerade mötet mellan konst och vetenskap samt engagerade deltagande från en förbisedd publik”.

Installationen är både ett instrument och en skulptur där besökarna kan använda sina olika sinnen för att göra musik. Antingen på egen hand eller tillsammans med andra.

– Jag är väldigt tacksam för alla barn med olika funktionsförutsättningar som har bidragit till att skapa detta projekt, säger Håkan Lidbo.

Linus Hellerstedt

Högskola ställer in mattelärarutbildningar

$
0
0

Riksdagspolitikerna inför fler matematiktimmar i grundskolan. Samtidigt råder brist på mattelärare – och nu lägger Högskolan Mälardalen ned två utbildningar.

I juni klubbade riksdagen ett förslag om ökad matematikundervisning på mellanstadiet, samtidigt är lärarbristen särskilt utbredd just bland mattelärare. Högskolan Mälardalen har valt att ställa in två program med inriktning på matematik i år.
– Det är helt enkelt för få sökande. Vi har även tidigare fått ställa in dessa utbildningar, säger Pia Lindberg, chef på akademin för utbildning, kultur och kommunikation till SVT Sörmland.
TT

Mer kollegialt lärande!

$
0
0

Foto: Linus MeyerDen stora mattelyftssatsningen närmar sig sitt slut. Vi har skrivit om den på många olika sätt de senaste åren, och gemensamt för nästan alla deltagare som vi pratat med är att de har varit väldigt nöjda.

Det allra bästa med lyftet verkar vara att man äntligen fått möjlighet att sätta sig ned och tala om matematik och undervisning med sina kollegor. Själva upplägget och de olika modulerna verkar också ha fungerat bra, men att få tid till det där professionella utbytet har väldigt många lärare längtat efter.

Därför ville vi på redaktionen så klart ta reda på hur man kan fortsätta efter det att Matematikyftet är klart. Hur håller man i, så att de värdefulla samtalen kan fortsätta och så att förbättringarna blir bestående?

Det är ju som bekant lätt att fokus flyttas någon annanstans när ett projekt är avslutat, och vips är man tillbaka i gamla spår igen. Origo har besökt arbetslag i Västerås och Partille för att ta reda på hur de jobbar där, men vi är intresserade av fler exempel. Så skriv till oss och berätta hur ni gör för att hålla det professionella utbytet levande!

Över huvud taget är vi alltid intresserade av tips om lärare och skolor som gör spännande saker och som kan inspirera andra. Kanske är det du själv som borde få besök av en reporter under hösten?

Helena Reistad, chefredaktör

Knappt om tid till tekniken

$
0
0

Foto: Katarina RehderTeknik är just nu, på flera sätt, i fokus. I våras lämnade Skolverket sitt första förslag på en nationell IT-strategi. Ett övergripande syfte är att skolans förutsättningar och lärares arbetsredskap ska stämma med samhällets övriga digitalisering. Gott så!

Technology Education och Educational Technology är två begrepp som på svenska motsvaras av teknikundervisning och IKT-stöd i skolan. Det är viktigt att ha skillnaden och relationen mellan dem klart för sig. En del av Skolverkets IT-strategi handlar om läro- och kursplaner. Det är i detta sammanhang det gäller att hålla tungan rätt i mun och skilja på teknikundervisning och IKT.

I de nya läroplansförslagen talas det mycket om att eleverna, och underförstått även lärarna, ska förvärva ”adekvat digital kompetens”. Detta motiverar förändringar i läroplanernas övergripande syften och i flera av kursplanerna. I de allra flesta skolämnen handlar det om att använda IKT-stöd på ett sätt som gynnar lärandemålen.

Kursplanen för grundskolans teknikämne innehåller sedan länge inslag som kan omfatta digitala tekniska lösningar. Här handlar det om att eleverna ska få bättre kunskaper både om och i teknik. Att till viss del handgripligen få utvecklas i teknik kan vara viktigt.

Men mycket av undervisningsinnehållet berör förståelsen för och kunskapen om teknik. Vad händer när vi vill styra och kontrollera teknik, förstå tekniska system, analysera drivkrafter för och konsekvenser av teknisk förändring – som till exempel digitaliseringens effekter på samhället och våra egna liv? Detta är självklart en viktig del av den ”adekvata digitala kompetensen”. Sådana om-perspektiv måste få genomslag i teknikundervisningen.

Som tekniklärare kan och bör man naturligtvis pröva att använda IKT-stöd för att uppfylla kursplanens löfte till eleverna om en bred och allsidig teknisk bildning. Men det är inte IKT-stödet i sig som ska vara i fokus.

Det är också därför som det blir problematiskt att lägga mycket tid på undervisning i programmering i teknikämnet. Det blir ytterligare en försvårande omständighet för elever som vill uppnå kunskapskraven i teknikämnet. Fler timmar till teknikämnet kan vara en bättre lösning!

Att elever, och en del lärare, tycker att det är roligt med programmering är ingen överraskning. Möjligheter att ta upp programmering har funnits i skolan och i teknikämnet i över ett decennium. Jag mötte programmerbara sköldpaddor för förskolebarn i England redan i slutet av förra seklet. Men det är inte rolighetsfaktorn som ska driva utvecklingen, utan ämnets syften och långsiktiga mål.

Skolinspektionen, Teknikföretagen och Cetis pekar på att ämnet inte undervisas på ett sätt som svarar upp mot kursplanens intentioner. Alltför mycket kännetecknas av ett, som Skolinspektionen uttrycker det, ”oreflekterat görande”. Dessutom finns det fortfarande rektorsområden där eleverna knappt har teknik på schemat.

Det är en spännande utveckling på gång i svensk skola och i många andra länder när det gäller digital kompetens. Än så länge kan man dock snarare tala om ”förhoppningsbaserad skolutveckling” än evidensbaserad, visar rapporter från Skolverket och OECD. Flera länder har satsat enorma summor över lång tid, utan att insatserna utvärderats.

Det verkar finnas en stor brådska från regeringens sida. Så stor att Skolverket nödgats be om anstånd med delar av rapportavlämningen. Det sundaste hade varit att här, som i alla sammanhang, hinna anlägga ett kritiskt och reflekterande förhållningsätt. Det är ju också en av grundpelarna i en adekvat digital kompetens!

Text: Claes Klasander
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>