Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

Lärarförbundet: Alla lärargrupper bör få lära sig om nyanlända

$
0
0

Låt även förskollärare och fritidspedagoger få kunskapslyft om digitalisering och nyanländas lärande. Det kräver Lärarförbundet i en skrivelse till regeringen.

För ett år sedan fick Skolverket i uppdrag att ta fram och genomföra ett antal skolutvecklingsprogram. Det handlar om kompetens- och stödinsatser för lärare inom bland annat nyanländas lärande, digitalisering samt värden och kunskaper.

Det är dock bara lärare inom grund- och gymnasieskolan som får ta del av kompetensutvecklingen, trots att många teman i satsningen berör andra skolformer som förskolan, förskoleklassen, fritidshemmet och vuxenutbildningen.

Helt fel, tycker Lärarförbundet och kräver att regeringen låter även förskollärare, fritidspedagoger och lärare inom vuxenutbildningen få sådan kompetensutveckling.

Stefan Helte

Ännu chans att plugga till lärare

$
0
0

Fortfarande finns chansen att börja plugga till lärare i höst. Drygt 250 lärarutbildningar är öppna att söka vid landets lärosäten.

Gymnasiet och grundskolans senare år är de stadier där det finns flest möjligheter att hoppa på lärarstudier i sista stund. 

– Där fyller inte lärosätena sina platser, säger Lena Öhman på Universitets- och högskolerådets (UHR) avdelning för antagning och studentstöd.

En sökning på antagning.se visar att det bland de cirka 250 lärarutbildningar som fortfarande är öppna att söka finns många med inriktning mot ämnen som fysik, kemi och matematik.

– Den som söker nu kommer att få sitt antagningsbesked så fort det är handlagt. Det sker varje dag ända fram till studiestart och kanske 1-2 veckor därefter.

Lärosätena är inte skyldiga att informera om hur många lediga platser de har på sina utbildningar, eller hur många eftersläntrare de är beredda att ta in. Det är inte heller säkert att det just nu finns en ledig studieplats bara för att det fortfarande går att söka.

– Om en lärarutbildning har 40 antagna till 40 platser, vill man kanske ändå fylla upp med en kö reserver. För alla de 40 lär inte dyka upp, säger Lena Öhman.

Högskolan Dalarna har inte en enda reserv på 14 av sina 25 ämneslärarutbildningar. Det gäller inte bara naturvetenskapliga ämnen, utan även inriktningar som geografi, religion, spanska och samhällskunskap.

– Man vill ju alltid att det ska vara fullt i salen när terminen börjar. Därför stänger vi inte för tidigt, säger Helena Olsson, utbildningshandläggare på antagningsenheten vid Högskolan Dalarna.

Situationen i år är ungefär densamma som förra året vid den här tiden, konstaterar hon.

Kanske är det lite fler antagna på några ämnesinriktningar. Det är också lite fler platser på yrkeslärarutbildningarna.

– Det brukar komma in ganska många anmälningar mot slutet. Vi betar av dem allteftersom vi får in dem.

Sena ansökningar rangordnas inte av de sökandes betyg. Istället är det tiden när ansökan kommer in som avgör. En person med högre betyg än någon som sökte dagen innan kommer inte före i kön så länge båda är behöriga.

Helena Olssons erfarenhet är att studenter som blir antagna sent också brukar påbörja utbildningen.

– Om de söker nu har de oftast redan tagit ställning till att de kan flytta till Karlstad, medan den som sökte i maj kanske har tänkt över sommaren och inte längre tycker det är realistiskt att flytta, säger hon.

Vilka inriktningar blir svårast att fylla?

– Ämneslärare i kemi. Det är ett ganska svårt ämne, som inte lockar så många.

Torbjörn Tenfält

Satsning på förskolor i utsatta områden

$
0
0

Regeringen avsätter 100 miljoner kronor till förskolor i utsatta områden, enligt Ekot. Pengarna ska bland annat gå till kompetensutveckling och satsningar på flerspråkighet.

Satsningen innebär att förskolan inkluderas i satsningen på utanförskapsområden som sker inom projektet ”Samverkan för bästa skola”. Tidigare har 600 miljoner avsatts till skolor i dessa områden.

– Vi vet att barn som får en riktigt bra förskola, där förskolans pedagogik når fram, också får mycket lättare att på ett bra sätt klara grundskolan och få med sig de kunskaper man behöver för livet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Ekot.

Han betonar att det är en satsning från både staten och huvudmännen.

Lärarförbundet är positivt till satsningen men tycker att den kommer väl sent.

– Om man ska satsa på möjligheter att rätta till de fel som förekommer i skolinspektionen måste man omfatta alla skolformer och förskolan är ju en viktig del i vårt utbildningssystem. Jag ser det som en miss att man inte haft med det från början och därför är det ju positivt att man nu rättar till det, säger Maria Rönn, 1:e vice förbundsordförande för Lärarförbundet, till Ekot.

Lotta Holmström

Nytt men ändå gammalt

$
0
0

Välkommen till ett nytt nummer av Förskolan! Tidningen kommer förstås som vanligt helt pinfärsk från tryckeriet i Katrineholm – men den hör i någon mening ändå till historien. Det är nämligen sista gången som den ser ut så här. Från och med nästa nummer kommer Förskolan att få en helt ny look.

Vi på redaktionen kan nästan inte bärga oss, vi längtar efter att få visa nya Förskolan för dig, kära läsare. Mycket kommer du att känna igen. Det blir aktuelltsidor med notiser, vi kommer att skriva om den senaste forskningen och vi fördjupar oss i ett tema i varje nummer. Där kommer du som vanligt att få läsa om förskolor som arbetar på ett bra sätt i vardagen, som ger dig verktyg och inspiration för din egen yrkesutveckling. Och du kommer fortfarande att få recensioner av fackböcker och barnkultur.

Men så blirdet en del förändringar också, några nya vinjetter och avdelningar. Omslaget, färgerna och de grafiska elementen kommer att se annorlunda ut. Jag avslöjar inte mer nu, du får se själv om ungefär en månad när nummer sju landar på hallmattan eller i brevlådan.

Innan dess bjuder vi på ett fantastiskt bra nummer. Även om layouten är ”den gamla vanliga” är innehållet nytt och fräscht. Och superaktuellt. Temat är nyanlända. En del av er har arbetat med nyanlända länge. För andra är det en helt ny situation att ta hänsyn till i verksamheten. Oavsett är utmaningarna stora med tanke på hur läget ser ut i världen. Vårt tema fokuserar på hur du lyckas med alla dessa nya möten.

En annan sak som är ny är att förskoleklassen har fått ett eget avsnitt i läroplanen.

Det är verkligen på tiden! Förskoleklassen har länge ”hängt i luften” med ett otydligt uppdrag. Regeringen har fattat beslutet och ändringen gäller från och med 1 juli.

Det ska bli tydligare vilket syfte och centralt innehåll som undervisningen i förskoleklassen ska ha: språk och komm­­unikation, skapande och estetiska uttrycksform­er, matematiska resonemang, natur, teknik och samhälle samt lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse.

Nu står det svart på vitt att förskoleklassen ska kombinera arbetssätt och pedagogik från både förskolan och skolan. Det ska dessutom bli tydligare vem som ansvarar för information vid övergångar. Det låter mycket bra, nästa steg blir att se till att det händer också.

Till sist: Apropå nyheter har vi startat ett nyhetsbrev från redaktionen – välkommen att anmäla dig till det utskicket. Du hittar det på vår webbplats forskolan.se eller genom att skriva in länken som är www.lararnasnyheter.se/forskolan/nyhetsbrev och allt du sedan behöver göra är att ange din mejladress. Enkelt, gratis och fullt av inspiration från oss på redaktionen – tro mig, du vill inte missa det!

Helena Ingvarsdotter Chefredaktör 

Hitta rätt förhållningssätt

$
0
0

Många nyanlända i samhället och förskolan, många nya möten människor emellan. För att få till dessa på ett bra sätt talas det om vikten av interkulturellt förhållningssätt. Men vad menas med det? Vi tar hjälp av en professor och en förskollärare.

Stockholms centralstation. Människor i rörelse och i väntan. Människor som talar olika språk och olika dialekter, som har olika bagage och olika saker i bagaget. Människor på väg – bort eller hem, människor på flykt.

Vi fångar Jonas Stier i farten. Han är professor i interkulturella studier och forskningsledare vid Högskolan i Dalarna och skriver under på att det råder förvirring då det gäller begreppet interkulturellt förhållningssätt. Trots att det förekommer flitigt i skolors och förskolors styrdokument, vet långt ifrån alla vad det innebär – och än mindre hur man gör.

Det är då de vänder sig till Jonas Stier. Ofta får han förfrågningar om föreläsningar eller utbildningar om interkulturalitet och lika ofta med förhoppningen att han ska ge en manual: ”Fem punkter – gör så här!”.

– Jag kan tycka det är lite naivt, det finns ingen uppsättning enkla tips. Vad man möjligtvis kan göra är att ta fram trubbiga verktyg, sedan är det upp till varje individ och situation vad som funkar, säger han.

Det är enklare att förklara vad ett interkulturellt förhållningssätt inte är:

– Det är att vara kategorisk, att generalisera. Att se en homogen grupp: ”Ni är alla smålänningar och därför är ni så där”. Eller att vara lyckligt ovetande, att utgå från att ”alla är vi människor och därmed som jag”, säger Jonas Stier.

Inter betyder mellan, en ömsesidig process när människor möts. Kulturell är föreställningen om att människor representerar eller bär olika kulturer. Mångkulturell och inter­kulturell är två begrepp som förekommer tillsammans och ibland sammanblandas. Med mångkulturell menas ett samman­hang där ett flertal kulturer finns representerade men där de kan leva sida vid sida utan att ha nämnvärd interaktion. Interkulturell innebär däremot att personerna som finns i det mångkulturella sammanhanget möts och samspelar.

– Föreställningen är att det ofta uppstår krockar, svårigheter eller problem när bär­are av olika kulturer möts, det vill säga när man inte delar språk, koder eller normer, säger Jonas Stier.

– Samtidigt måste man förstå att mångkulturalitet är något vi själva skapar genom att säga att ”här finns det många olika kult­urer”. Jämför med utanförskap. Bara genom att använda det begreppet pekar vi ut att ”den där är utanför”.

Dessutom är det inte lätt att avläsa kulturer.

– Vi människor är mer lika än vad vi tror. Därför borde vi också fokusera på likheter eftersom olikheter ofta är kopplade till problem, säger han.

Det finns en mängd andra fallgropar med det interkulturella förhållningssättet förutom problem- eller olikhetsfällan. Till exempel kulturell hemmablindhet: ”De är/har kultur – inte vi!” Eller det kulturella soptunnesyndromet; när ”de” gör något dåligt beror det på kultur, när jag gör något mindre lyckat beror det på att jag hade en dålig dag – det vill säga individualisering. Viljan att främja tolerans kan också leda till en förstärkning av skillnader – exotisering.

– Till exempel, när man ska visa på mång­fald kommer man nästan alltid in på mat, kanske ger man uppmaningen: ta med mat från era hemländer! Men om man tänker ett steg längre – vad skulle man själv ta med och visa upp? Kanske inte det som man brukar äta till vardags och som egentligen representerar ens egen kultur mest, säger han.

En annan fallgrop är att oreflekterat tycka synd om människor: ”De har varit på flykt och har haft det så tufft”.

– Vi glömmer att de är kunniga, drivna och starka människor som även kan hjälpa oss. Men det är en svår balansgång, för samtidigt vill man bistå de som vill ha hjälp. Därför måste man försöka se varje individ och situation som unik, säger Jonas Stier.

Ändå – med tanke på alla olika fallgropar – tycker han att man måste tillåta sig att inte vara perfekt. Det är viktigare att våga fråga, våga förklara – vara tydlig – i stället för att hela tiden gå och oroa sig för att trampa fel.

Under förra läsåret höll Jonas Stier en ut­bildning i Stockholmsstadsdelen Rinkeby-Kistas förskolor, som ett led i deras utvecklingsarbete om ett interkulturellt förhållningssätt. Anledningen till att de hörde av sig till honom var just att begreppet förekom i styrdokumenten upprepade gånger – problemet var att ingen riktigt visste vad det betydde.

– Redan från början visste jag att jag inte ville komma in som en ”clown” och köra några föreläsningar. I stället utgick vi från förskolornas egen vardag och därför måste förskollärarna involveras – det är de som är experter på det området, säger han.

Kursen handlade om att få en förståelse för det interkulturella samspelet och hitta specifika situationer man ville tänka till extra runt. Det visade sig att flera avdelningar faktiskt redan hade jobbat fram ett förhållningssätt på egen hand – de insåg det bara inte själva förrän de formulerade det.

– Till stor del handlar det om självreflektion, säger Jonas Stier.

Husby i norra Stockholm. Barn i rörelse ute på gården, barn som leker, pysslar eller sjunger i en samling. Barn som talar samma men också olika språk, 99 procent har annat mod­ersmål än svenska. Barn som är bärare av olika kulturer men som också tillhör en och samma kultur: förskolan Solrosens.

Här arbetar Amna Sheikhomer, en av de för­skollärare i Rinkeby-Kista som deltagit i kursen om ett interkulturellt förhållningssätt.

– Kultur är det som folk har med sig i bagaget: det kan vara språk, olika erfarenheter, material. Det är däremot inte religion, säger hon och låter orden sjunka in innan hon fortsätter:

– Interkulturaliteten uppstår här på för­skolan, när barnen lär känna och interagerar med varandra.

För att se och förstå andra kulturer måste man även identifiera sin egen: Vad har vi för kultur? I förskolan Solrosen? Men också på de olika avdelningarna.

– Det skiljer, även om man tror att det är samma och det är sådant vi diskuterar, säger hon.

Kultur brukar vara starkt förknippat med språk. Amna Sheikhomer talar fem språk: svenska, engelska, arabiska, tigrinja och tigre – vilket förstås är en stor tillgång i arbetet. Samma sak gäller de flesta av kollegorna, de är flerspråkiga och som grädde på moset kompletterar språken varandra.

– Vi får använda tolk om det skulle behövas, men vi har faktiskt inte behövt det. Så stor språklig kompetens finns hos personalen, säger Amna Sheikhomer.

Även om det är en fördel att tala många olika språk och att vara insatt i flera kulturer finns det också nackdelar.

– Ibland blir det som om jag skulle vara en kulturbärare för hela Eritrea bara för att mina föräldrar råkar vara därifrån. Av praktiska skäl är det bra om jag kan hjälpa till när det blir språkförbistringar på andra avdelningar, när kollegor ber om hjälp. Men det får inte bli så att de från Eritrea alltid ska prata med just mig, eller bara har förtroende för mig när det är någonting. Jag jobbar ju med alla barn!

Fördelarna överväger ändå, tycker hon. Under utvecklingsarbetet blev det i diskussionerna tillsammans med kollegor från andra förskolor tydligt att många blandar ihop kultur och religion.

– Där hade vi kommit mycket längre i vårt förhållningssätt, säger Amna Sheikhomer och ger ett exempel:

”Min son ska inte lära sig stå vid spisen”, säger en pappa när sonen ifråga leker vid förskolans leksaksspis.

– Då måste man förstå att det har ingenting med religion att göra även om pappan hänvisar till det. Det har att göra med kulturen han har med sig, hans egen uppväxt. Men däremot måste vi förstås bemöta det.

Amna Sheikhomer säger att det inte är lätt. Man måste göra klart att barn inte kan förbjudas att leka på ett visst sätt och samtidigt respektera föräldrarna. Men det går, menar hon, det måste bara få ta tid.

Luciafirande är ett annat exempel då det interkulturella förhållningssättet gör sig akt­uellt.

– Det är inte alltid enkelt att förklara för föräldrar att Lucia i första hand är tradition och inte religion. Vårt förhållningssätt är därför: Vi har luciatåg. De som vill får vara med, men vi tvingar ingen. Det finns de som väljer att låta barnen vara hemma hela den dagen men ofta köper de argumentet: Låt i alla fall barnen vara med och titta!

Amna Sheikhomer tycker det är fel när föräldrar för tidigt pressar på barnen någon­ting. Själv är hon muslim och bär slöja, men det var något hon började med på gymnasiet och av eget val.

– Det är en ständig balans mellan ”för barnens bästa” och respekt för föräldrarna – för enligt läroplanen ska de ha inflytande på verksamheten. Det man kan göra är att förklara, förklara, förklara, säger hon och menar att man ska tänka på att förskola är en svensk företeelse vars motsvarighet inte finns i många andra länder:

– Ibland kan det kännas tröttsamt att behöva berätta att det inte bara är barnpassning, men man måste. Vi som har växt upp i Sverige, själva har gått eller har barn som har gått i förskolan har en helt annan förförståelse, säger hon.

Under kursen i interkulturella studier tog de fram en handlingsplan och nu betar de av ett strävansmål i taget för att det blir enklare att implementera. Ett sådant mål är att barnen ska mötas av positiva attityder till sitt språk och sin kultur och förutom att uppmuntras till att tala sitt eget modersmål sporras de också till att ta med sig saker hem­ifrån: kläder, material, foton – eller så googlar de tillsammans i förskolan efter bilder och musik. De tänker på miljön på avdelningen och hur materialet representerar olika kulturer. Vilka djur finns i leklådan, vilka dockor? Och så har de material som kan användas på många vis. Lego kan till exempel vara mångfald, det kan byggas på olika sätt, bli till olika maträtter eller hus.

– När man tar emot nya barn är det också ett led i att skapa trygghet, att skapa en miljö där de känner sig hemma, säger Amna Sheikhomer.

Det handlar också om att vara intresserad och uppmuntrande när barnen berättar eller visar något. Men samtidigt kan det ibland bli en balansgång när det uppstår kulturkrockar.

Till exempel när ett barn äter soppa direkt från tallriken och liksom slurpar i sig.

– Det ser förstås inte bra ut i våra ögon och första tanken är kanske att lära barnet bordsskick. Men samtidigt är det kanske just så de äter soppa i barnets hem, i den kulturen barnet har med sig. Då kan man inte döma ut det som fel. Vad man däremot kan säga är: ”här på förskolan brukar vi äta soppa med sked” – eller helt enkelt sticka åt barnet en sked och låta det prova. Man måste tänka att man gör det för barnets bästa, för att det inte ska utsättas för andras blickar eller kommentarer. Att det ska lära sig vår kultur och de olika koderna: Hemma äter vi soppa ur skålen, på förskolan och på restaurang äter vi med sked, säger Amna Sheikhomer.

Hon tycker att man i första hand ska se krockar som positiva, spännande och utvecklande:

Att få lära sig om andra kulturer hela tiden, från barnen, från föräldrarna.

Marie Bengts

Barn lär av varandra

$
0
0

Kråkan och Mamma Mu är bästa vänner men olika som bär, som blåbär och smultron. Ändå lär de av varandra, precis som förskolebarn gör.

Lite sävlig, ett under av lugn. Så skulle en kunna beskriva Mamma Mu. Hennes närmaste vän, Kråkan, är likadan. Fast tvärtom. Impulsiv, snabb och har alltid nära till de drastiska lösningarna. Trots det eller kanske just därför, är de så goda vänner. De står ut trots att den andre hoppar sönder rutschkanor i vattnet eller producerar hopplöst svåra ritningar när inte fullt så kluriga problem ska ordnas upp.

Foto: Thomas MagnussonSom symboler för vänskap är Mamma Mu och Kråkan perfekta. De är olika men finns alltid där för varandra, trots att de ibland tycker annorlunda och gör annorlunda och trots att de egentligen är en gung-, cykel- och bob-älskande ko respektive en ibland ganska så tjurig och samtidigt kaxig fågel. Samtidigt inspireras de och lär sig av varandra. Det Mamma Mu kan, vågar och klarar av, det vill också Kråkan göra.

I förskolans värld rör sig inga kor och inga kråkor, i alla fall inga livs levande sådana. Men vi kan ta en stad som ja, Skövde, där finns det massor med barn, barn som inte är likadana, de är till och med ganska olika om man tittar och lyssnar lite kvickt sådär. Kanske heter de sånt som Taghrid, Kasper, Milly och Philip och talar inte samma språk. Men de lär sig mycket av det andra barnen de träffar, gör. Kan de inte prata med varandra kan de på andra sätt visa hur saker går till.

Kommer det nya barn gör de som sina mer vana förskolekompisar. De använder kroppen, pratar så gott de kan, men varje barn har sin plan, sitt sätt att ta sig an det nya stället. Att de, på ett eller annat sätt, samarbetar med andra barn, utvecklar språket samtidigt som de lättare kommer in i vardagen på förskolan.

Ellinor Skaremyr tittade i sin licentiatuppsats på Karlstad universitet närmare på hur nyanlända kommunicerar med verbalt språk, kroppsspråk och material under den inled­ande perioden i den svenska förskolan. I fem månader följde hon två flickor under deras första tid på varsin förskola.

Nu delar hon sin tid mellan doktorandtjänsten där hennes forskningsfokus riktas mot finskt språkstöd i förskolan och en utvecklingstjänst i Skövde kommun.

– Från början var jag intresserad av att titta på hur förskollärare arbetar med att utveckla andra modersmål än svenska i förskolan. Men allt eftersom kom mitt fokus att riktas mot barnen i stället. Hur går man till väga när man är ny i ett språk och är ny i förskolan? Jag har jobbat i förskolan i så många år och naturligtvis hade jag tankar om att jag skulle få se gester, pekningar och ansiktsuttryck och att de imiterade varandra, säger Ellinor Skaremyr.

Foto: Thomas MagnussonNär hon gjorde sin noggranna analys, där hon transkriberade varje sekund av de filmer hon spelat in, fick hon syn på saker som hon inte tidigare lagt märke till. Hon såg tydligt hur de nyanlända tittade på och inspirerades av de barn som redan fanns på förskolan. Dessa barn var viktiga för de nya då de mer erfarna på ett väldigt fint sätt, korrigerade, rättade och hjälpte.

– Är det någon som vet vilka saker som är roliga att leka med och vilka osynliga regler som finns på förskolan, så är det barn­en själva. Det kan handla om att man alltid ska städa upp det man har plockat fram, eller att man ska gå på toaletten i en viss tid eller att man ska befinna sig i ett visst rum en viss tid innan mat, alla såna saker. Det handlar om ett inkännande förhållningssätt där det är en del av ett perspektiv att ge barnen en framträdande roll, det genomsyrar hela dagen oavsett om man har nyanlända där eller inte, understryker Ellinor Skaremyr.

Samtidigt betonar hon att alla barn inte är lika spontana, inte heller lika inbjudande, men om de får uppmaningar, små hintar som ”Kan inte du ta fram tuschpennorna?” eller ”Kan du visa var det finns?”, då blir de ändå guider eller lärare på samma sätt som om de sitter och ritar eller bygger med Lego. De visar hur det går till utan att sätta ord på det.

Den ena flickan som följdes av Ellinor Skaremyr var fem år och hade persiska som modersmål på en förskola där ingen talade samma språk som flickan. Den andra flickan var tre år och kunde få ett helt annat språkstöd på sin förskola eftersom hon talade engelska. De pedagogerna kunde översätta vad de andra barnen sade och de kunde läsa vissa böcker på engelska, och också sjunga sånger på engelska. Möjligheten fanns även att brygga övergångarna från en verksamhet till en annan, som genom att upplysa barnet om att de snart skulle gå ut och att hon måste städa: Förutsättningarna var olika, precis som hur de tog sig an uppdraget att vara ny.

– Jag kanske inte hade förväntat mig att de skulle göra likadant, men den treåriga flickan skuggade sina kamrater systematiskt. Det var handling, skuggning, handling, skuggning. Hon var som ett eko. Satt vi runt ett bord och barnen ritade: ”Kan du skicka tejpen?”, så hörde man en sekund senare: ”Kan du skicka tejpen?”. De andra barnen var så tillåtande. Jag hörde aldrig något barn säga att hon skulle sluta härmas, konstaterar Ellinor Skaremyr.

Vad den persiska flickan gjorde, det kom inte forskaren på förrän efter ett tag. Vad var det för ljud? Hon bara pratade på. Till slut hittade hon forskning som handlade om artificiella eller påhittade språk, som är vanliga att barn tar till när man tränar ett nytt språk. Som när barn pratar engelska. Det hade hon dock inte hört i sin roll som förskollärare när hon tagit emot nyanlända. Den persisktalande flickan var väldigt uttrycksfull både kroppsligt och verbalt, lite burdus, pratade högt och sa nej.

– Men efter en tid, ju fler svenska ord hon lärde sig, såg jag hur hon blev mindre burdus i förhållande till de andra barnen. Då kunde hon sätta ord på det hon kände inuti och det hon ville. Den flickan fick genom att höja sin röst och rent fysiskt ta plats, både inflytande och ibland makt över situationerna, i de händelserna som hon deltog i. Hon kunde vara med och påverka och styra i leken och inte bara låta sig styras av andra, säger Ellinor Skaremyr.

Studien har gett henne en insikt om vikten av ett medvetet fokus på barngruppen, att det är nödvändigt att planera för grupper som är gynnsamma för att skapa relationer. Hon menar att det handlar om att ge barn gemensamma erfarenheter där det inte har någon betydelse var du kommer ifrån eller vad du har med dig hemifrån. Förskolan är en plats för likvärdighet. Det är här Kråkan och Mamma Mu kommer in i bilden, liksom barnen Taghrid, Kasper, Milly och Philip.

Förskolan Fjärilen i stadsdelen Ryd i Ellinor Skaremyrs hemkommun Skövde har sedan flera år tillbaka ett projekt om vänskap där Kråkan och Mamma Mu är naven.

– De är så olika karaktärer. Det är ju så vi är, olika. Fast det går bra ändå. De fungerar som konfliktlösare också. Om de bråkar frågar vi barnen hur de tror att Mamma Mu och Kråkan tänker när det blev så här, konstaterar Elisabeth Carlström som är förskollärare på Fjärilen.

Barnen är lotsar in i vardagen på förskolan för de som kommer nya, som Taghrid. Hon kom för tre månader sedan, som nyanländ. Hennes kamrater på avdelningen Smaragden visade henne direkt till det mesta som finns på förskolan. Hon kunde inte cykla då, men cyklar nu. Hon kunde inte ett ord svenska då, men kan säga mjölk och vatten och räkna 1, 2, 3. Hon kan också leka med Lego och hon vet hur det går till när det är lunch.

– Samtidigt är det viktigt att den vuxne är med och lyssnar och finns intill, så man säkert vet att de här relationerna är bra. Att ge barn en framträdande roll handlar inte om att lämna över till barnen ensamma att skola in eller ta emot eller lära. Vi som pedagoger är också viktiga i det. När barn tillsammans har gemensamma reflektioner och gemensamma tankar, lär man sig som ny av det, säger Ellinor Skaremyr.

I ateljén fortsätter Elisabeth Carlström, Taghrid, Kasper, Milly och Philip med målningen som de började med dagen innan. Den förstorade teckningen täcker en stor del av golvet och föreställer Kråkan och en liten kråkbebis. Beväpnade, inte med vingar, utan med penslar, börjar de färglägga, Kasper, Milly och Philip. Taghrid tittar och en liten stund senare fyller hon i, nära, nära kamraternas färger. Kråkan målas. Trädet målas och kråkbebisen målas och Taghrids fokus är att ha koll på vad de andra barnen gör. Står de bredvid för att klura ut nästa drag, gör Taghrid också det. Elisabeth Carlströms synpunkter och kommentarer, de lyssnar hon inte alls på. Taghrid diskuterar mycket hellre Kråkans ögonfärg med Milly.

När koncentrationen börjar rinna ut i vattenfärgsexplosioner sätter de fyra barnen sig och börjar måla på varsitt papper. Då är situationen den omvända. Taghrid sneglar inte en sekund på kompisarna. Bestämt fyller hon papperet med färgglada figurer i lila, blått, grönt och rött. Det finns inga förhållningsorder, inga regler och nu är det Milly, Kasper och Philip som är lite försiktiga och Taghrid den som de andra sneglar på.

Martin Röshammar

Föräldrasamtal som går på djupet

$
0
0

En hagelskur påminner den nyanlända flickan om ljudet från bomber. I kartläggningssamtal med föräldrar får förskolläraren Pirjo Nieminen kunskaper om vad flyktingbarnet har varit med om.

På utegården myllrar det av lek­sugna förskolebarn i olika åldrar. Men en liten tjej hamnar utanför en lek, och börjar gråta.

– Vad var det som hände? Hann du inte med när de andra barnen sprang iväg? undrar förskolläraren Pirjo Nieminen och tröstar flickan.

Pirjo Nieminen sätter igång en katt- och råtta-lek där alla barnen får chansen att vara med på nytt. När leken är slut ska de gå in och tvätta händerna, innan det är dags för en kort samling och lunch.

– Det är viktigt med rutiner. Det gör att barnen, i synnerhet de nyanlända, känner trygghet på förskolan. Flyktingbarnen behöver få en fungerande vardag igen.

På Körvelgatans förskola i Angered har alla utom ett av de 80 barnen utlandsfödda föräldrar. De flesta barnen är födda i Sverige, men det finns också de som kommit som flyktingar. Åren 2011 och 2012 genomförde stadsdelsförvaltningen i Angered till­sammans med Göteborgs universitet och Center för skolutveckling projektet Barnets bästa – för flyktingbarn i förskolan. Syftet var att ta fram arbetssätt för ett likvärdigt bemötande av nyanlända barn i förskolan. En viktig del i mottagandet på förskolan blev kartläggningssamtalen med barnets vårdnadshavare. Pirjo Nieminen var en av de förskollärare som var med och provade ut samtalen, som numera används i alla Angereds förskolor.

– Kartläggningssamtalen går mer på djupet än inskolningssamtal. Jag får till exempel veta om barnet varit med om traumatiska händelser och vilka personer i hemlandet och i Sverige som betyder mycket för barnet. Informationen ger mig en trygghet i hur jag ska bemöta barnet.

Foto: Emelie Asplund

Hon berättar om en nyanländ flicka som kunde paralyseras av skräck vid starka ljud. I kartläggningssamtalen med föräldrarna fick hon reda på att flickan blivit skrämd av ljudet från bombanfall.

– Genom att jag hade den informationen kunde jag oftast ligga steget före och förbereda flickan på olika ljud som kunde komma, till exempel om vi skulle gå förbi ett bygge med kraftiga hammarslag eller om det kunde börja hagla.

Så småningom avtog flickans rädsla.

– Vi fick en stark relation. Trots att jag bara kunde några få ord på hennes språk, kunde jag förklara och lugna henne med hjälp av kroppsspråk och bilder. Det var fantastiskt att se hur skäcken lade sig och hur hon gick vidare i sin utveckling.

Att bygga upp en bra kontakt med det nyanlända barnets föräldrar är grunden i mottag­andet, menar Pirjo Nieminen. Föräldrarna bjuds först in till ett inskolningssamtal.

– Vi låter inskolningen få ta tid. En del familjer har svåra upplevelser av separationer bakom sig, till exempel kan en förälder ha varit kvar i hemlandet medan barnet flytt till Sverige med den andra föräldern. Då kan det vara tufft att lämna barnet på nytt, när familjen väl har återförenats.

Under inskolningen tillfrågas föräldrarna om de vill delta i kartläggningssamtal, för att förskolan ska lära känna barnet och familjen bättre. Kartläggningssamtalen sker i en serie, oftast med 4–5 samtal. Samtalen leds av en förskollärare och tolk finns med.

– I kartläggningssamtalen ställer jag till exempel frågor om tiden i hemlandet och om det finns händelser som barnet påverkats av. Vi pratar också om familjens nuvarande situation och hur de tagit sig till Sverige. Jag avväger vilka frågor som känns bra att ställa och vilka som ska sparas till kommande tillfällen. Det gäller att även våga fråga om sådant som kan upplevas som känsligt. Det svåra har redan hänt och föräldrarna har ofta behov av att berätta.

För att kartläggningssamtalen ska få en trygg inramning är det viktigt att det praktiska runt omkring fungerar. Pirjo Nieminen berättar att hon är noga med att se till att det finns ett rum som är bokat, att det finns en start- och sluttid angivet för samtalet och att föräldrarna informerats om samtalets syfte i förväg. Tillsammans med föräldrarna brukar hon också skapa ett familjeträd för att få veta mer om vilka personer som är viktiga för barnet.

– I Sverige är vi så vana vid kärnfamiljen, men för många av de nyanlända barnen är familjen betydligt större. Kusiner kan vara lika viktiga som syskon.

Det har hänt att föräldrar berättat om anhöriga som har dött, men att de inte talat om det för barnet.

– Vi hade en liten kille som trodde att hans pappa hade försvunnit på väg till affären i Bagdad. I själva verket hade pappan dött. Jag försökte prata med mamman om att det var bättre att hon berättade för pojken, än att han skulle leva med fantasier om vad som hänt.

Som förskollärare kan hon bli en viktig person utanför familjen för de nyanlända barnen. Hon berättar att de kan behöva någon som står ut med att höra om deras känslor och upplevelser. Ibland orkar föräldrarna inte lyssna på grund av egna svåra upplevelser. Samtidigt poängterar hon att när barnet fastnar i sin utveckling, till exempel har svårt att komma till ro eller inte vill leka med andra barn, kopplar hon in specialpedagog och ibland även barn- och ungdomspsykiatrin.

Pirjo Nieminen har under sitt 40-åriga yrkesliv som förskollärare alltid arbetat i de nordöstra förorterna i Göteborg. Hon flyttade som åttaåring till Uddevalla från Finland tillsammans med sina föräldrar. Utan att kunna ett ord svenska.

– Jag känner igen utanförskapet som de nyanlända kan uppleva. Det är nog en anledning till varför jag valt att jobba här. Jag vet också hur viktigt det är att få lov att få prata om sin historia och sina minnen, säger hon.

Kristina Karlberg

Barn har ofta behov av att berätta

$
0
0

Kjerstin Almqvist, professor i psykologi i Karlstad, har lång erfarenhet av arbete med flyktingfamiljer.

Foto: Hans M Karlsson

Vilka trauman kan nyanlända förskolebarn ha med sig?

– Det vanligaste är att de har sett människor, ibland anhöriga, bli skadade eller dödade. De kan också själva ha blivit skadade.

Vad är ett trauma?

– Det är en skada som uppstått av en så svår situation att den överskridit personens förmåga att hantera den. Rädslan lägger sig inte utan fortsätter att finnas kvar trots att faran är över. Tillståndet kallas för posttraumatiskt stressyndrom.

– För barn i förskoleåldern är det oftast föräldrarnas reaktioner på en svår händelse som är avgörande för om barnet blir traumatiserat eller inte, eftersom små barn tolkar omvärlden utifrån föräldrarnas reaktioner. Om föräldrarna visat stark rädsla och kanske fortfarande är traumatiserade, är risken stor att barnet också bär på ett trauma. Har föräldrarna kunnat hålla sig lugna i en svår situation, har barnet lättare att lägga händelsen bakom sig.

Hur många nyanlända förskolebarn drabbas av trauman?

– Undersökningar visar att bland nyanlända barn, även skolbarn inräknade, har 25–50 procent drabbats av akuta stressreaktioner efter svåra händelser. De flesta reaktioner avklingar med tiden. 10–20 procent av barnen får bestående men.

Vilka tecken kan finnas på att ett barn är traumatiserat?

– I grova drag kan man säga att det finns två typer av reaktioner som visar att barnet inte mår bra. Barnet kan bli hyperaktivt, rastlöst och besvärligt att ha att göra med eller så drar sig barnet in i sig själv och vill exempelvis inte vara med och leka. Andra tecken kan vara att barnet har svårt för att äta eller sova.

Vad behöver ett traumatiserat barn på sin förskola?

– Trygghet, struktur och förutsägbarhet.

Har du några tips på hur förskollärare kan hjälpa barn med trauman?

– Lyssna och försöka förstå vad barnet varit med om. Barn har ofta behov av att be­rätta. Deras föräldrar kan vara alltför ångest­fyllda för att kunna prata om det som hänt, därför kan en lugn vuxen, exempelvis förskolläraren, bli en viktig person.

– Förskolläraren kan uppmuntra barnet att berätta genom att ställa enkla och intresserade frågor, som ”kan du berätta mer?” eller ”vad var det som hände?”. Det kan också vara bra att hjälpa barnet att reda ut olika funderingar, till exempel att barnet tror att kriget kommer till Sverige eller att kriget i hemlandet aldrig tar slut.

Kristina Karlberg

Tema: Nyanlända

$
0
0

Förskolan nr 6 2016 Så jobbar du med nya möten. Låt språken få ta plats, ta vara på barnens kompetens och ta hjälp av föräldrarna. Förskolor i Karlstad, Skövde och Angered delar med sig av sina erfarenheter.

Här har språken huvudrollen

$
0
0

Barn med rötter i olika länder är en fantastisk resurs. Det menar förskol­lärarna på Dirigentens förskola som tar vara på det.

Shne, 4 år, uttalar orden klart och tydligt och tittar på förskolläraren Emelie Johansson.

– La la? Vad var det för blomma då?

En röd, säger Shne. Hon vänder blicken mot laptopens skärm igen.

– Kanske en tulpan? fortsätter Emelie Johansson.

Shne nickar. Sedan klickar hon sig vidare på Skolverkets hemsida där det finns ordspel på olika modersmål. Deron, 4 år, sitter bredvid henne. De övar på ord på sydkurdiska, sorani. När de klickar på en bild av en symbol hörs en röst uttala ordet, som barnen upprepar.

Foto: Johan Eklund

Vi är på Dirigentens förskola i Kronoparken, en stadsdel i Karlstad där många har sina rötter i andra länder än Sverige. På förskolan har nästintill alla barn ett annat modersmål. Det är förmiddag vilket innebär att barnen väljer aktivitet bland lärmiljöerna runt om i lokalerna. Medan Shne och Deron övar begrepp vid datorn är de flesta 3–5-åringarna i ett rum och dansar med studenter från Karlstad universitet i ett pågående projekt. Andra ägnar sig åt att bygga med träklossar, titta på kortfilmer eller göra sig redo för att ge sig ut i skogen.

Förskolans väggarär täckta av dokumentation, teckningar, foton och – framför allt – ord på olika språk. På en fönsterruta, intill avklippta mjölkkartonger med nyplanterade växter, sitter fasttejpade lappar märkta med ord som jord, vatten och planta. Varje pappers­lapp pryds av en liten illustration. Svenska ord följs av översättningen på arabiska, kurdiska, serbiska eller något annat av det femtontal språk som pratas här. På lappen för vatten syns en vattensamling i blå tusch, ordet vatten skrivet på svenska och arabiska samt en bokstavering av ordets uttal – ”maa”.

Foto: Johan EklundDet är ett nytt inslag. För ett och ett halvt år sedan bestämde förskollärarna att modersmålet ska finnas i verksamheten hela tiden utifrån forskning som visar att modersmålsträning gynnar utvecklingen av det svenska språket.

– Vi jobbar mycket med begrepp och samlar på oss så vi kan arbeta med dem även när modersmålslärarna inte är här, säger Emelie Johansson.

I stället för att modersmålslärarna går iväg med barnet för enskild undervisning de 45 minuter i veckan som de är på plats bjuder förskollärarna in dem till aktiviteter som barnen redan är uppe i. Planteringsprojektet till exempel.

– Då har vi tagit med modersmålspedagogerna och berättat att vi har planterat och att de gärna får sätta upp begrepp kring det. Att de får prata om den pedagogiska dokumentationen och tillföra ord till den.

På så vis övar barnen på modersmålet utan att ta en paus i aktiviteten. Dessutom slipper barn känna sig utanför genom att avvika från gruppen. Det gör också andra barn nyfikna på språket, menar Emelie Johansson.

– Det blir statushöjande att barnen kan många språk, säger hon.

Den här förmiddagenär en polsk modersmålslärare på plats för att arbeta med ett barn. Kompisen, som pratar serbiska, kan inte hålla sig från att lära sig polska och sitter vid samma bord.

Förskolläraren Emelie Johansson passerar dem på väg till ateljén och bygg- och konstruktionsrummet, där hon huserar i dag. Förskolan arbetar med storarbetslag och förskollärarna är fördelade på olika delar av lokalerna. Intill dörröppningen till ateljén dyker Payam upp i sällskap av Lina. Payam, som har sorani som modersmål, berättar att hon och Lina, som pratar dari, kan räkna på kurdiska.

Foto: Johan Eklund– Ska jag visa? säger Payam och räknar till tio.

Innan Emelie Johansson hinner säga något går Payam över till engelska för att visa att hon kan även det. Hon räknar till ”twelve”. När Emelie Johansson frågar vad det är för siffra på svenska blir Payam osäker.

– Du räknade till tolv, säger Emelie Johansson.

I en annan del av lokalerna ligger Yassir i en soffa och tittar på en film om Pino med två kompisar när förskolläraren Anna-Karin Bjarby kliver in i rummet. Språket som talas i filmen är kirundi.

– Yassir, förstår du kirundi också? frågar Anna-Karin Bjarby.

Yassir skakar på huvudet. Han tittar ändå.

Så småningom reser han sig och skannar av en QR-kod på väggen med surfplattan för att se film på sitt modersmål, somaliska. Förskollärarna har klistrat upp lappar med direktlänkar till Utbildningsradions kortfilmer på olika språk. Om barnen vill höra födelsedagssånger på modersmålet finns det ett häfte de kan bläddra i och skanna av för att få fram rätt Youtubeklipp. Anna-Karin Bjarby beskriver QR-koderna som förskol­ans guldkorn just nu eftersom de gör språk­film­erna mer lättillgängliga.

– Är det så att man ska upp med en dator och knappa fram en länk tappar barnen ofta intresset, säger hon.

Storarbetslagets tre surfplattor är också fyllda med språkappar. De används flitigt.

Sedan modersmålsinlärningen fått en central roll på förskolan har det blivit en helt annan attityd till språk, berättar Anna-Karin Bjarby. Barnen pratar om språk med varandra, tycker det är roligt att fråga saker som ”vad heter banan på kurdiska” och vill gärna höra förskollärarna uttala orden.

– Man ser en annan utveckling hos barn­en nu. Just hur språket blir mer integrerat, säger hon.

Foto: Johan EklundDet har även blivit mer naturligt att blanda svenska med hemspråket. Emelie Johansson förklarar att språket tidigare var situationsbundet, barnen pratade modersmålet hemma och svenska på förskolan.

– Tidigare var det jättesvårt att få dem att säga vad mjölk heter på deras språk vid matbordet. Barnen kopplade det egna språket till en viss plats, säger hon.

Det beror till viss del på att förskolan har ändrat förhållningssätt till vårdnadshavarna. Förr var kontakten sisådär på grund av språkförbistring. Nu tar förskollärarna del av vårdnadshavarnas kunskaper till översättning, hur man firar olika traditioner och ber dem förklara hur man ser på saker inom olika kulturer.

Emelie Johansson säger att de nu för tiden är mer nyfikna på vad vårdnadshavarna känner och förväntar sig inte att de alltid ska rätta sig efter förskolans normer. Hon är noga med att fråga om föräldrarnas tankar och föra fram vad förskolan är för verksamhet och vad förskollärarna har för syn på saker och ting. Föräldrar har till exempel varit oroliga för att barnet inte ska lära sig svenska tillräckligt och försökt prata det så mycket som möjligt i hemmet, men efter att förskollärarna förklarat hur bra modersmålet är för utvecklingen av svenskan har det skett en förändring.

På utvecklingssamtalenär tolk med när det behövs för att förklara styrdokumentens krång­liga begrepp.

– Eftersom man kan ha språkliga missuppfattningar frågar jag gång på gång om vårdnadshavarna förstår vad jag säger, berättar Emelie Johansson.

Det har lett till färre missförstånd. Hon nämner en situation där en förälder inte ville att barnen skulle vara med i dansen som universitetsstudenterna håller i. Föräldern sa att hon inte delade Emelie Johanssons värderingar. I stället för att låta barnet avstå från dansen tog hon en diskussion med föräldern, som visade sig ha en annan föreställning av dans än det förskolan arbetade med.

– Då hade vi misslyckats i kommunikationen. När jag förklarade att dans här handlar om rörelsekvaliteter och kroppsuppfattning, att det inte är showdans, förstod hon. Då gick det bra, säger Emelie Johansson.

Hon menar att det är lätt att skapa sig en bild av varandra som inte stämmer. Bara för att en förälder är född i ett visst land betyder det inte att hen har samma kulturella identitet som en annan förälder från det landet. Samma sak med barnen. Vid ett tillfälle när arbetssättet var nytt placerade förskollärarna ut foton på barnens ansikten på en karta, i ett försök att lyfta deras hemkulturer. Då utbrast ett barn ”men jag är ju från Sverige”.

– Det är lätt att tillskriva barnen en kulturell tillhörighet som de inte känner att de står på. Man får vara väldigt vaksam, säger förskolläraren Pernilla M Johannesson.

Det drar ihop sig till lunch, avdelningarna samlas för sig. När barnen i Anna-Karin Bjarbys grupp ställer sig upp och räknar på sina hemspråk, och förskollärarna försöker sig på uttalen, lyser barnen av stolthet.

 

Sebastian G Danielsson

Alla är nyanlända på sitt sätt

$
0
0

Hur man talar om de barn som kommer från andra länder, eller som har föräldrar som kommer från andra kulturer varierar. Ibland får man inte kalla dem invandrare, andra gånger går det utmärkt. Ibland benämner vi dem som barn med annat modersmål än svenska. Fast barnen kan ju tillhöra en familj där de lär sig både svenska och ett annat språk samtidigt, och vad kallar man dessa barn då? Samtidigt har vi alla en bild – rätt eller fel – av att det är barn som på något sätt bär med sig andra (kulturella) erfaren­heter och oftast har annat modersmål. Men vilka är då de nyanlända barnen? När ska de ha anlänt till Sverige eller förskolan för att vi ska kalla dem nyanlända? Kanske talar vi om barn som varit på flykt med sina föräldrar under längre eller kortare tid? Hur som helst så är dessa barn en otroligt brokig skara.

I någon bemärkelse är alla barn nyanlända när de börjar förskolan. De har alla andra erfarenheter än de som de kommer att möta i förskolan. De har olika utvecklat språk, vare sig det är svenska eller något annat. De har varit med om olika saker som har påverkat vissa barn att bli ängsliga och osäkra, medan andra barn är självsäkra och kavata. Ja, man kanske kan sammanfatta de barn som vi nu kallar nyanlända, som att de är precis som alla andra barn och därmed måste de också mötas som unika individer.

Samtidigt kan man ta till sig det som barnläkaren Lars H Gustafsson med flera säger i boken Möta barn på flykt, som Unicef har gett ut. Det finns ett antal risk-­

faktorer som man ska vara uppmärksam på när nyanlända barn kommer till förskolan, så som undernäring, infektionssjukdomar, svåra traumatiska upplevelser, eller förlust av nära anhöriga och vänner. Författarna säger också att det är lika viktigt att hålla utkik efter friskfaktorer hos dessa barn, såsom inneboende motståndskraft, stödjande vuxna, samt leken och fantasin.

Jag hade en tid en kollega som kom från Estland och som där varit med om krigsanfallen på 40-talet, som innebar att hela familjerna fick gå ner i källarens skyddsrum när sirenerna ljöd. Detta kan te sig som något som skulle vara fasansfullt, men hon berättade om dessa tillfällen som spännande och lustfyllda situationer där barnen fantiserade och lekte. Å ena sidan kan man undra, är detta möjligt? Har hon förträngt det fasanfulla? Å andra sidan kan man tänka sig att hon som barn levde i en trygg familjesituation där dessa tillfällen aldrig blev till trauman. Det blev något spännande mellan barnen som de kunde fantisera om och skapa något av. Att ha varit på resa genom Europa behöver inte innebära att ett litet barn är traumatiserat.

Det jag försöker säga med detta exempel är att vi egentligen aldrig vet vad olika upplevelser har satt för spår. Eller vilken personlighet varje barn har utvecklat redan i unga år, som påverkar hur de tar sig an nya upplevelser, så som att börja i förskolan. Det enda vi vet är att varje barn måste mötas med respekt i relationer och kommunikation, och att alla individer har såväl styrkor som svagheter. Att bli välkomnad och inkluderad framstår då som det allra viktigaste, vilket är en process där språket spelar en stor roll. Då blir den stora frågan, hur stöder man som förskolepersonal barnet i sin kommunikation och språkutveckling? I en nyligen publicerad studie om förskolan som resurs för barns väl­befinnande framkommer det klart att många verksamma förskollärare behärskar flera språk, men också att dessa sällan utnyttjas mer systematiskt för de nyanlända barnen i förskolan som helhet. Kanske något att fundera över – hur tar vi tillvara all den kompetens som finns i personalgruppen för att stödja dessa barn?

Sist men inte minst, förskolan kan vara och är för många barn en fantastisk resurs för att barnen och deras föräldrar ska bli inkluderade i det svenska samhället och berika detta.

 

PS: Boken Möta barn på flykt kan laddas ner gratis från Unicef.

Ingrid Pramling Samuelsson Professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Kreativ matte i förskoleklass

$
0
0

Matematikundervisningen i förskole­klassen har kommit alltmer i fokus vilket nog kan kopplas till de försämrade resultaten i grundskolan, men också till forskningen om lärande i de yngre åldrarna. Även om riktlinjerna är desamma för alla förskoleklasser kan traditioner och normer som styr utformningen av innehållet och förhållningssättet till undervisning skilja sig stort.

I ett klassrum förväntas eleverna arbeta enskilt i sina böcker, i ett annat används laborativt material i mindre grupper. Olika mönster byggs upp för hur undervisningen går till, hur man lär sig och vad som är vikt­igt att kunna.

I Problemlösning som utgångspunkt beskriver Hanna Palmér och Jorryt van Bommel en idé om hur all matematikundervisning i förskoleklassen skulle kunna utgå från problemlösning. I sin studie redovisar de hur elever fått arbeta med ett antal uppgifter från olika matematikområden. I projektet har de mött normer som på olika sätt stärker eller förhindrar möjligheterna att skapa ett problemlösande klassrum. De lyfter lärarens roll, betonar hur de undersökande arbetet, kommunikationen och de kreativa samtalen är avgörande för utvecklingen av det matematiska tänkandet.

Genom problemlösning lär sig elever föra matematiska resonemang, redogöra för fråge­ställningar, göra beräkningar och dra slutsatser. Exemplen i boken är valda för att de inte primärt fokuserar på antal, vilket gör läsningen spännande. De är hämtade från olika matematikområden som form och geometri, sannolikhet och tidsuppfattning. Varje avsnitt följer samma pedagogiska struktur; innehållet presenteras och följs av en introduktion av aktiviteten för barnen. Den kan innehålla enskilt arbete, pararbete, grupparbete och arbete i helklass och avslutas alltid med reflektioner i helklass, vilket ger läraren möjlighet att förstärka viktiga begrepp. Vi får ta del av en analys av vad eleverna lärt sig och förslag på förenkling eller fördjupning av problemet.

Författarna diskuterar också användningen av material: laborativa, fysiska och digitala verktyg. Eftersom materialet ska vara ett stöd är det viktigt med rätt material till rätt uppgift och som inte tar fokus från uppgiften. Nyttan och värdet beror på hur det används. Syftet är att eleverna ska lära sig abstrakta idéer. Material är därför framgångsrika när de blir onödiga för att eleverna ska förstå, menar författarna.

Genom att arbeta i par eller grupp kan olika idéer bli synliggjorda och eleverna kan hjälpa varandra att tänka längre. De kan få möjlighet att testa, jämföra och kanske ompröva sina idéer. Det kräver att eleven har tilltro till sin förmåga och en undervisning som inte fokuserar på rätta svar och ett enda sätt att lösa problem. Själva fundamentet för ett problemlösande arbetssätt är alltså att lärare och elever skapar ett klassrumsklimat där utmanande frågor kan ställas och kreativa och utvecklande samtal föras. Det i sin tur kräver kompetenta lärare som kan sätta in uppgifter i sitt sammanhang och i olika sammanhang se möjligheter till matematisk problemlösning.

Den här studien visar både hur idérik och varierad matematikundervisning kan vara, men uppmanar också varje lärare att reflektera över vilka normer som råder i det egna klassrummet.

Annika Persson, förskollärare

Vad är viktigt på riktigt?

$
0
0

Vad ska vi ha förskolan till? Den frågan ställer redaktörerna till antologin Förskola i rörelse och förändring i förordet. Det säger något om radikaliteten i fyra projektarbeten med barn i olika åldrar.

Ett gemensamt drag i berättelserna är att måldokumenten uppfattas tolkningsbara. I revideringen av läroplanen har ju återigen lärandet betonats, främst språk, matematik, naturvetenskap och teknik. Med stöd av forskarna Peder Haug och Hillevi Lenz Taguchi menar författarna att först när man i grunden ändrat sina föreställningar om vad arbetet handlar om, kan man avgöra vad som är viktigt och se andra möjligheter till hur verksamheten kan genomföras.

Den Reggio Emilia-inspirerade intra-aktiva pedagogiken förs fram som ett alternativ till den utvecklingspedagogiska. Man vill få syn på det som intresserar barnen och söker utrymme för professionell frihet. I ett första långt och viktigt kapitel redogör redaktörerna Per Dahlbeck och Kristina Westlund för fler gemensamma drag i projekten från fyra kommunala förskolor i Malmö. Av utrymmesskäl väljer jag ändå att gå direkt på själva arbetet.

Helena Hansen och Pia Nilsson arbetar på Bull­tofta förskola och kallar sitt projekt Superhjältar. Barnen leker ofta intensivt i hallen, stökigt tycker pedagogerna och sätter stopp. Ska vilda och våldsamma lekar tillåtas?

Ett samtal mellan en barngrupp och två pedagoger om superhjältar citeras. Utman­ingen har varit att dels ingå som jämlik sam­talspartner och dels ta rollen som gränssättare. Pedagogerna har blivit medvetna om hur viktig superhjälteleken är, vilket leder till ett ifrågasättande av det egna synsättet på barnens inflytande. Ett motstånd från ”bångstyriga” kan synliggöra förskolans normer. Pedagogerna går djup­are in i superhjälteleken via utforskande samtal och barnens deltagande i dokumentation. Det som verkar kaotiskt och stör­ande kan vara meningsfullt. Barnens tillit är en färskvara. Att kritiskt granska sig själv är svårt.

Hur kunde några lerkluttar på en spegel, ditsatta av ett par småbarn, leda till ett långvarigt projekt, en omvälvande insikt om språk­lig mångfald och ett förändrat tänk­ande. Att det finns sätt att vara i världen som ännu inte är kända för oss. Stina Sjöstrand och Karin Wiknertz på S:t Gertruds förskola hade länge vandrat i Reggio Emilias fotspår och deras fascinerande bidrag har namnet Lerspråket.

I Kastanjegårdens förskola, där Linda Berggrensson och Ingela Cedervall arbetat med ett legoprojekt, kallas alla rum för ateljé. Ingenting är statiskt och under en period blev matateljén legoateljé. Språkande i vid bemärkelse och transformerande möten hade valts som teman och legobyggandet studerades extra intensivt.

När intresset mattas lägger man till figurer från populärkulturen (Hello Kitty) och legovärlden berikas med målade och laminerade bilder. Språkande om utseende och attribut, identitet och utforskande tar fart. Manligt och kvinnligt. Vem vill du vara? Projektberättelsen är lång och vindlande.

Egna ritblock blev en vändpunkt på Tranans förskola. Tina Lo Presti och Sanna Mikkola kallade sitt projekt ”I mitt block kan vad som helst hända”. Alla ritar då och då men en grupp var speciellt aktiv och i blocken kunde återkommande motiv studeras. Pedagogerna filmade, fotade och skrev ned barnens samtal och frågor till ett material som tolkades tillsammans med barnen. Prinsessor var en vanlig karaktär. Kronor, ädelstenar. Regnbågen återfanns i nästan alla block. Barnen ritar åt varandra. En inspirerande fördjupning av den vanligaste sysselsättningen på förskolan.

Bokens värde ligger i exempel på verksamhet där pedagogerna lagt bort vad de själva alltid tagit för givet, sin egen prestige och honnörsorden. Deras ödmjuka inställning har hjälpt dem att komma något på spåren om maktfördelning och barns inflytande i förskolan.

Britt Jakobsson, förskollärare

Hej Nanette…

$
0
0

Du har ett lite annorlunda jobb. Berätta!

– Jag jobbar som förskollärare på en familjecentral på Hisingen utanför Göteborg. Vi är bland annat barnavårdscentral, mödravård och öppen förskola och arbetar förebyggande och hälsofrämjande med familjer. Som pedagog på öppna förskolan är jag navet i verksamheten.0

Vad är den största skillnaden gentemot ”vanliga” förskolan?

– Att jag har barn, föräldrar och andra närstående vuxna tillsammans i rummet. Det ger en helhetssyn när jag ser föräldrar och barn i samspel med varandra. Föräldern är förebild för sitt barn och jag är en förebild och ett stöd för föräldern.

Vad erbjuder du pedagogiskt på öppna förskolan?

– Vi har olika öppettider för olika åldersgrupper. På småbarnsöppet för barn upp till sju månader pratar vi mycket om mat, sömn och hur man kan få rutiner att fungera bättre i vardagen. Vi fokuserar på anknytning, att tyda barnets signaler, närkontakt och kommunikation. Jag jobbar med rörelse, sång och rytmik och samarbetar med biblioteket kring barns tidiga språkutveckling.

Vad gör de äldre barnen?

– När barnen börjar krypa och gå behöver de andra utmaningar. Då är det mer hinderbanor, lek och skapande. Mycket färg och form, lera, musik, rim och ramsor.

Hur leker ettåringarna ihop?

– De interagerar i alla högsta grad. Parallell-lek och övningslek är vanligt i den åldern. Men de ”pratar” också och ger saker till varandra, tittar och ler. Mindre konflikter uppstår ibland men det hör till och det är något positivt med det också. Det sociala samspelet bland yngre barn är fantastiskt att se. Hur de kommunicerar och lär sig tillsammans med föräldern och de andra barnen. Redan vid två, tre månader börjar barnen kommunicera med varandra.

Vad är ditt viktigaste bidrag till föräldrarna?

– Framför allt att du är den viktigaste personen i ditt barns liv och att du ska våga lita på din egen föräldraförmåga. ”Du duger!”

Du håller kurser också, berätta om det!

– Jag ger föräldrastöd enskilt och i kurser som ABC – Alla barn i centrum. Det handlar mycket om att fokusera på det som är positivt, välja strider och minska stressnivån. Tala om vad barn ska göra, i stället för vad de inte ska göra. Ledord är förhållningssätt, delaktighet och bemötande. Jag har också startat träffar för familjer som väntar sitt andra och tredje barn. Att skapa nätverk är en stor del av öppna förskolan.

Har du fått en annan syn på din yrkesroll?

– Ja, jag tänker mer på vad jag säger och hur till föräldrar i dag. Vi har en otrolig makt vi förskollärare. Vi anses kunna det mesta om barns utveckling. Men hur tydliga är vi på att bemöta föräldrar och förmedla det vi kan till dem och låta dem påverka barnens vardag i förskolan?

Vad är det bästa med jobbet?

– Frihet, flexibilitet och att vara del i ett större sammanhang. Den ena dagen är inte den andra lik och jag har blivit mer me­d­veten om mitt förhållningssätt utifrån dem jag möter.

Elisabeth R Brising

Barnböcker

$
0
0

F-klass

Fingerfärdiga trädgårdsäventyr

Magiska fingrar

Staffan Götestam och Louise Jacobsson

Unga Lava

Tänk om du kunde få den där otäcka spindeln, som är på väg mot dig, att plötsligt försvinna bara genom att knäppa med fingrarna – vilken magi du skulle besitta! Det är precis det som händer Funny i boken Magiska fingrar och händelsen är början på en spännande resa till olika platser i trädgården. Funny hjälper en taltrast att få tillbaka sitt fågelägg, hon blir inlindad i spindeltråd, träffar en talande gungstol och löser ett mysterium med ett försvunnet barn. Det är bara några få exempel på allt hon får vara med om.

Bokens språk ger ett lugn när man läser högt, den är spännande men inte stressande med saker som sker i rask takt. Tvärtom blir man trollbunden och avslappnad. Louise Jacobssons underbara illustrationer bidrar till den känslan.

Boken fick både ris och ros av barnen. Några tyckte den var spännande och tipsade andra om den genom skolans bokgrupp. Andra tyckte den var tråkig. Men så är det med böcker, det är olika vad man tycker om och vad som fångar ens intresse. Det viktigaste är att skapa en mysig läsupplevelse tillsammans.

Anna Andersson, förskollärare

 

1–3 år

Får paket på studs

Paket till Piroschka

Lena Arro och Valentin Schönbäck

Opal

Hoppsan! På en vindlande väg, genom snöiga bergstoppar trillar det plötsligt ut ett paket genom postbilens bakdörr. Vi har redan fått veta att paketet är på väg till Piroschka. Det här är lite som en modern version av sagan om pannkakan. Paketet rullar nedför skidbacken, studsar in i en dams rullator och vidare genom staden. Det susar igenom hönshuset, förbi björnen i floden och till och med förbi en skeppsbruten man på en öde ö. Men ingen lyckas stoppa paketet på dess studsande färd.

Varje uppslag är fyllt utav detaljrika illustrationer och kompletteras av korta små textrader med handskriven känsla. Det är en bok att bläddra i, peka i och mötas kring. Sidan där paketet studsar förbi en haj med vassa tänder är extra populär. En bok med mycket bilder och lite text kan lätt tolkas som att den vänder sig till de riktigt små barnen.

Men den här boken tror jag gör sig allra bäst bland förskolans lite äldre barn. Där kan boken få en vidare mening då barnen har chans att förstå hur illustrationerna visar paketets väg runt jorden ända tills det slutligen landar utanför Piroschkas dörr.

3–5 år

Kunglig insomnia

God natt, Ers Majestät

Villemo Linngård Oksanen och Åshild Kanstad Johnsen

Natur & Kultur

”Det var en gång en mycket liten kung.” Boken om kungen börjar med en traditionell inledning men sagan har en modern tvist alla barn kan identifiera sig med: kungen kan inte sova. Var och en som bor på slottet försöker med alla medel att hjälpa kungen. Borgmästaren läser en saga, det letas monster under sängen, köksan kommer med varm mjölk – ja, allt du kan tänka dig – men kungen somnar ändå inte.

Godnattsagan är detaljrikt illustrerad och det finns mycket att titta på, både för barn och vuxna. Barnen funderar över varför kungens mamma har gurkskivor på ögonen och skrattar när kungen försöker sova som en fladdermus. Kungen är den som bestämmer och kör med alla runt omkring sig men ändå kommer han inte undan från att känna sig liten och utsatt, så som vi alla kan känna oss ibland. Med humor och värme berättas historien och du och barnen läser den med ett leende på läpp­arna. Att boken är normkreativ, med till exempel en rosa pyjamas på kungen och den kvinnliga riddaren Agnes, är ännu ett plus.


Kultur för barn

$
0
0

MUSIK

Jazzbacill som smittar

Singers melodier

Vanna Rosenberg och Joel Danell

Music Super Circus Extravaganza

Jag vet att jagär lite partisk eftersom jag alltid har haft ett gott öga till Vanna Rosenberg, men jag älskar den här skivan. Det fullkomligt spritter i kroppen när första låten Drömmarnas kör kommer igång och barnen tittar och skrattar när jag dansar runt i rummet. Självklart smittar detta av sig och till slut vet jag inte om det är för att jag dansar runt och sjunger som barnen också gör det. Så här ska en jazzskiva för barn låta!

Skivan Singers melodier innehåller en bra sångerska, bra musiker och genomarbetade texter. Låten om längtan handlar om det positiva med att längta efter någon och Drömmarnas kör handlar om att drömma och om att allt är möjligt. Och är det inte just den tron vi vill att våra barn ska växa upp med?

APPAR

Knäcker alla QR-koder

Cloud QR

Digitalt Hjärta

Vi är många som använder oss av QR-koder i förskolans digitala arbete och med Cloud QR har det blivit mycket enklare än tidigare.

I stället för att, som förr, använda flera olika appar är det möjligt att göra allt i en och samma och det på ett enkelt sätt. Inne i appen kan du ta foton – eller använda de du redan har – spela in ljud, skriva text eller använda en internetlänk. Ett tryck på spara så laddas materialet upp på nätet och allt är klart.

Du kan också enkelt ändra utseende eller namn på din färdiga QR-kod. När du scannar koder finns även inbyggd talsyntes, perfekt för barn som ännu inte läser. Videor spelas upp direkt i appen och du slipper eventuell reklam och andra störande saker runtomkring. Äntligen!

Eva-Marie Kallin, förskollärare och digitalista

 

APPAR

Snoka rätt på rätt bok

Boksnok

Boksnok förlag

Boksnok är en app men också en prenumerationstjänst för barnböcker. Med en månadsprenumeration får ni, i dagsläget, tillgång till över 500 elektroniska barnböcker på svenska från välkända förlag, inte för att ersätta utan för att komplettera er samling av vanliga böcker. För många av böckerna finns möjligheten att ställa in automatisk uppläsning och bläddring, om ni vill, och alla böcker går att ladda ner för att läsa senare, utan internetuppkoppling.

Möjligheten finns också att skapa egna samlingar – “bokhyllor” – för att enkelt hitta favoritböckerna eller böcker på olika teman. Med en projektor kan ni även visa boken i stort format. Då finns möjligheten att inte bara läsa så alla barn kan uppleva text och bilder samtidigt, utan också att skapa lekmiljöer av boksidorna och fortsätta arbetet på det sättet. I skrivande stund finns Boksnok endast till iOS.

 

APPAR

Programmera för djurdans

Loopimal

Lucas Zanotto

Har ni provat dansprogrammering? Det är en aktivitet som drar nytta av att en dans kan vara uppbyggd av olika rörelser i en viss ordning, en sekvens. Att ”programmera” är alltså att bestämma hur dansen ska gå till. Appen Loopimal bygger på samma idé.

Här använder ni olika geometriska former för att styra olika djur som dansar och spelar musik tillsammans. Varje form styr de enskilda djuren och dess musik på ett bestämt sätt. Varje djur programmeras för sig men alla de olika musikslingorna passar ihop, hur ni än väljer att kombinera dem. En ändring i koden gör att både musiken och dansen ändras, vilket barnen tycker är spännande på olika sätt. På så vis passar appen både äldre och yngre barn beroende på hur den används.

Trots lärarbristen – antal antagna studenter på samma nivå

$
0
0

Antalet antagna till lärarutbildningarna ligger kvar på samma nivå som förra läsåret. Men studenternas intresse skiljer sig mycket mellan olika inriktningar och på lärosätena finns en oro att antagna inte dyker upp när terminen startar.

Lika många studenter har antagits till höstens lärarutbildningar som förra höstterminen. Det visar den bearbetning Lärarnas tidning gjort av Universitets- och högskolerådets (UHR) statistik över antagna till lärarutbildningarnas program på grundnivå. 
– Tillströmningen är god, ungefär som förra året. Men det är först när studenterna sitter här dag ett som vi vet hur många det är som börjar utbildningarna, säger Birgitta Wilhelmsson, utbildningsledare på lärarhögskolan vid Umeå universitet.
 
Totalt är 11.651 studenter antagna till höstens lärarprogram efter det andra urvalet, vilket sånär som på några tiotal är samma antal som för ett år sedan. Antalet antagna har stigit med drygt 40 procent sedan höstterminen 2011, då den nya lärarutbildningen startade.
 
Den oro Birgitta Wilhelmsson och hennes kolleger vid andra lärosäten känner utgår i hög grad från att de som söker lärarutbildningar ofta har väldigt många alternativ. Bara de som prioriterat lärarstudierna högt i sin ansökan räknas som säkra kort.
– Vi tar in 90 förskollärare. Förra året hade vi 163 sökande med förskollärarutbildningen som prio ett, vilket är oerhört bra – då vet vi att chansen är stor att det sitter 90 studenter i startläge när terminen börjar, säger hon.
 
Umeå universitet ser samma utveckling som de flesta andra lärarutbildningar: fler söker sig till gymnasienivån än till grundskolans högstadium. Förklaringen finns i att den med lärarbehörighet på gymnasienivå även kan undervisa årskurserna 7–9 i grundskolan. 
– Det är klart att studenterna väljer det alternativ som ger dem störst valmöjlighet, säger Birgitta Wilhelmsson.
 
Lunds universitet har lite fler antagna till höstens utbildningar, jämfört med samma tid förra året. 
– Det ser bra ut med många reserver på de populära ingångarna och bra meritvärden förutom på grundskolan 7–9, säger Sinikka Neuhaus, utbildningschef och biträdande prefekt vid institutionen för utbildningsvetenskap.
 
De senaste åren har lärosätet också sett en ökning av antalet reserver till lärarutbildningarna, vilket är ett gott tecken. 
– Det visar att vi har fler sökande till varje plats. Är du reserv 30 har du knappast någon chans att komma in, men det är det jättebra för oss. Då är utbildningen attraktiv. 
 
Moderna språk och de naturvetenskapliga ämnena hör även i år till de minst populära bland lärarutbildningarnas olika inriktningar. 
– Vi har visserligen många sökande till ingången matematik, vilket är glädjande, men väldigt få till fysik, säger Sinikka Neuhaus. 
 
Sett till samtliga utbildningar vid landets universitet och högskolor minskar antagningen i höst med 1 procent jämfört med höstterminen 2015 – från över 240.000 till drygt 237.000. Antalet utbildningar är i stort oförändrat – den marginella minskningen av antalet kurser uppvägs nästan helt av fler program. Antalet behöriga sökande minskar med 3 procent – från drygt 377.000 till nära 366.000, visar siffrorna från UHR.
Torbjörn Tenfält Lotta Holmström

Onlinespelande elever presterar bättre i skolan

$
0
0

Tonåringar som ofta spelar onlinespel har bättre skolresultat än de som gör det sällan eller aldrig. Det visar ny forskning från australiensiska Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT). Men att vara aktiv i sociala medier har en omvänd koppling till resultaten, enligt forskarna.

RMIT har jämfört Pisaresultat i matematik, naturvetenskap och läsförståelse med internetvanorna hos 12 000 australiska 15-åringar. Forskningen har letts av professor Alberto Posso, och han tror att dataspelandet ger ungdomarna praktisk användning av kunskaper de lärt sig i skolan och på så sätt fastnar de bättre.

– När du spelar onlinespel ska du lösa problem för att komma till nästa nivå. Det involverar en del generella kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap som du lärt dig under skoldagen, säger han i ett uttalande.

I snitt fick eleverna som spelade dataspel nästan varje dag 15 poäng över medel i matematik och 17 poäng över medel i naturvetenskap i Pisatestet 2012.

Posso går så långt som att föreslå att lärare använder sig av spel i sin undervisning, ”så länge de inte är våldsamma”.

Att det finns ett samband behöver dock inte betyda att det är ett orsakssamband. Andra faktorer kan ligga bakom såväl spelandet som de goda skolresultaten.

– Vi vet att man lär sig något av att spela, oavsett om det är hur man utrustar sin spelkaraktär i ”World of Warcraft” eller vilken Pokémon man ska uppgradera. Men det kan vara så att unga som intresserar sig för en viss typ av problemlösning därför dras till spel, vilket kan förklara studieresultaten, säger Patrick Prax, doktorand i medie- och informationsvetenskap med särskild inriktning mot spel, vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.

De som använder Facebook eller chattar varje dag låg i stället 20 poäng under medel i matematik. Alberto Posso har en tänkbar förklaring.

– Det skulle kunna visa att de har problem med matematik, läsförståelse och naturvetenskap och väljer att socialisera på nätet istället. Lärare skulle kanske kunna använda sig av Facebook i undervisningen som ett sätt att få de här eleverna engagerade, säger han.

Lotta Holmström

Nytt i förskolans läroplan

$
0
0

Läroplanens avsnitt om övergång och samverkan har reviderats. Bland annat när det gäller barn i behov av särskilt stöd.

Läroplanens avsnitt om övergång och samverkan (avsnitt 2.5) har reviderats.
Här är de nya skrivningarna (i avsnitt 2.5):

Förskollärare ska ansvara för att:
• i samverkan med lärare i förskoleklassen, skolan och fritidshemmet, utbyta kunskaper och erfarenheter samt information om innehållet i utbildningen för att skapasammanhang, kontinuitet och progression i barnens utveckling och lärande, och

• vid övergångar särskilt uppmärksamma barn i behov av särskilt stöd i sin utveckling.

Arbetslaget ska:
• i samverkan med lärare i förskoleklassen, skolan och fritidshemmet förbereda
barnen och deras vårdnadshavare inför övergångar.

Mer information finns på skolverket.se

Nyanlända barn i familj riskerar missa skolgång

$
0
0

Många asylsökande barn som bor med sin familj i Sverige går inte i skolan – trots att de har rätt till det. Ofta hänger det på föräldrarna om barnen hamnar i skolan eller inte.

Förra året kom 70.000 flyktingbarn till Sverige. Cirka hälften var ensamkommande, den andra hälften barn som sökte asyl tillsammans med sina föräldrar eller annan vårdnadshavare. 
 
Tidig skolplacering är en viktig trygghetsfaktor för nyanlända barn, enligt forskningen. Men för många försenas skolplaceringen på grund av långa väntetider i mottagningsprocessen. Det gäller generellt för nyanlända barn i skolåldern. Däremot skiljer sig villkoren åt för ensamkommande flyktingbarn jämfört med de barn som kommer hit med sina föräldrar eller annan vårdnadshavare. 
 
För de ensamkommande finns ett tydlig system för hur mottagandet ska gå till, till exempel att socialtjänsten utser en så kallad god man som ansvarar för att barnen hamnar i skolbänken. 
 
Så är dock inte fallet för de 35.000 barn som flytt till Sverige med sin familj. För dem finns inget motsvarande system. 
– Kommunen där familjen ska bo har ansvar för att bereda nyanlända barn möjlighet till utbildning, men det finns en otydlighet och bristande rutiner både vad gäller hur många barn det rör sig om och inskrivning i skolan, säger Karin Zetterqvist Nelson, professor vid Tema Barn vid Linköpings universitet och en av två författare till rapporten ”Nyanlända barn och den svenska mottagningsstrukturen”.
 
Ansvaret att se till att barnen börjar skolan hamnar istället på vårdnadshavaren, enligt rapporten. 
– Och då finns det en godtycklighet om man som förälder inte orkar eller förmår sätta sig in i systemet. 
 
Dessa barn riskerar hamna i en ”parallell värld” och förlora värdefull skoltid, enligt rapportförfattarna. 
– Om det finns en frivilligorganisation eller att man lokalt i kommunen har goda rutiner, fungerar det kanske i alla fall. Men det finns inget system och ingen som säkerställer att barnens rättigheter uppfylls, säger hon. 
 
Hur många barn som hamnar utanför har inte ingått i forskarnas uppdrag att undersöka. Men enligt en rapport från Skolinspektionen från 2013 gick cirka 20 procent av asylsökande barn i grundskoleåldern inte i skolan. 
 
Forskningsrapporten från Linköpings universitet har fokuserat på mottagningen i Boden, Laxå, Botkyrka och Malmö under hösten 2015, då systemet var satt under hård press på grund av stor flyktingtillströmning. Situationen synliggjorde flera brister i mottagandet.
 
När exempelvis Migrationsverket prioriterade att hitta tak över huvudet för de asylsökande familjerna, blev informationen om barnens rätt till skolgång bristfällig. I kommunen där familjen placerades var det oklart vem som ansvarade för att barnen fick information om skolan och faktiskt kom dit. Avsaknaden av tydlig ansvarsfördelning och samverkan mellan myndigheter blev tydlig. För skolgångens del gäller det samarbetet mellan kommunen där flyktingen bor och Migrationsverket. 
 
Samverkan mellan myndigheterär en utmaning som kvarstår vad gäller nyanlända barn i familjer och deras väg in i skolan.   
– Samverkan kräver tydlig ansvarsfördelning. Finns inte den riskerar barn falla mellan stolarna, säger Karin Zetterqvist Nelson. 
Mats Thorén
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>