Egentligen hade hon tänkt göra något annat. Men så fick Britt-Marie Stridh frågan om att starta en förberedelseskola. Första uppdraget: Att lära 85 nyanlända barn från Somalia vad en skola egentligen är.
Åttaåriga Argjenda Gashi från Albanien reser sig upp. Med luft i lungorna och med stor glädje sjunger hon orden som var obekanta för henne för några veckor sedan: ”En två tre fyyyra fem sex”. Sången som känns igen från slutvinjetten i Fem myror är fler än fyra elefanter fyller klassrummet med magi. Hon är så stolt. Framför henne på golvet ligger siffrorna 1–20, texten till musiken.
Samtidigt som hennes klasskamrat från Somalia, Mohamedamin Olow, tar över vid ”sju åtta niiio tio”, berättar specialpedagog Britt-Louise Norlander Lundin om hur utmärkt musik och sång fungerar för att få in intonationen av svenska språket.
Närmast orgeln sitter Mohammed Ibrahim Abaker, som varit i Sverige tre veckor. Han formar sina läppar efter de underliga ljuden som hans klasskompisar har lärt sig sjunga. I dag mimar han. Om några dagar sjunger han kanske lika tydligt som de andra.
Pianot tystnar. Musikläraren Therese Östman reser sig upp och visar hur tretakt fungerar, först en klapp på knäna, sedan två klappar med händerna.
– Knä, händer, händer. Knä, händer, händer, sjunger hon.
Och medan de fem eleverna, åtta–tio år gamla, från Kurdistan, Albanien och Somalia omedvetet lär sig orden knä och händer, ser deras rektor Britt-Marie Stridh, som även har titeln samordnare, lika stolt ut som Argjenda Gashi.
– Så jobbar vi hela tiden med lektionerna, säger Britt-Marie Stridh och syftar på orden knä och händer som smyger sig in i lektionen.
– Jag har sökt efter lärare som kan anpassa lektionerna utifrån fantasi, förnuft och flexibilitet. Det som jag kallar de tre F:en. Och varför? Jo, det handlar inte bara om kunskap som ska in i barnen. Vi måste se vilka behov de har. När vi kan koppla bild och musik till att plugga in svenska, då ökar vi glädjen.

Egentligen skulle honägna sig åt att vara ledig just nu, för hösten 2012 gick hon i pension efter bland annat 20 år som rektor vid Åttagårdsskolan. Men så ringde skolchefen med ett nytt, spännande uppdrag: Att ordna skolgången åt de barn som kommit till kommunen från Somalia. Hon tackade ja.
– Det var fantastiskt att bara få jobba med en sak. Det är sällan man får göra det som rektor, då man ofta har ansvar för allt från asfalt till dyslexi. Jag gick in för det med liv och lust.
Bakgrunden var ett beslut hos Migrationsöverdomstolen: att familjer kunde återförenas i Sverige genom DNA-analys som fastställer släktskap. Många asylbeviljade kunde då få sina barn till Sverige. För Falköpings del, som sedan 2008 tagit emot många som flytt från inbördeskrigets Somalia, innebar detta väldigt många nya barn. En stor utmaning för kommunens skolor.
De första barn som dök upp placerade Britt-Marie Stridh i skolorna inne i Falköping. När där var fullt stod landsbygden på tur, vilket av bara farten räddade två nedläggningshotade skolor. Många lärare som kunde undervisa i svenska som andraspråk anställdes.
Men till slut sa grundskolorna stopp.
– De ville ha arbetsro. De kunde inte ta emot fler för tillfället. Då fick jag frågan av skolledningen om jag kunde tänka mig att starta en förberedelseskola.
På skolan, som fick namnet Passagen, jobbar fyra personer. Till att börja med är det Britt-Louise Norlander Lundin. Hon är specialpedagog, med lång erfarenhet av skola och att jobba med personer med funktionsnedsättningar. Therese Östman är förskollärare i botten, ämnesutbildad i bild och musik, och undervisar även i matematik. Hassan Boodaye från Somalia talar både somaliska och arabiska och jobbar som resursassistent, men kallas också kulturöversättare av sina kollegor. Här finns också Anneli Johnsson, som är socialpsykolog och undervisar i idrott och samhällskunskap.
– Jag har alltid velat anställa en socialpsykolog i mina tidigare tjänster, så att lärarna kan slippa ta hand om alla konflikter som finns på skolan, men jag har inte lyckats göra det tidigare. Nu äntligen! säger Britt-Marie Stridh.
Under 2014 passerade drygt 85 barn Passagen, alla från Somalia. Specialpedagog Britt-Louise Norlander Lundin berättar att mycket handlar om att lära barnen gå i skola, i allt från att pojkar och flickor sitter tillsammans till att man har maten på tallrikar i Sverige. Mat i Somalia serveras i ett stort fat på bordet, som man doppar till exempel bröd i. I södra Somalia har den statliga skolan inte varit i gång sedan 1991. Har barnen över huvud taget gått i skola är det några timmar i veckan på privatskolor som lär dem recitera Koranen. 75 procent av de barn som kom till Passagen förra året var analfabeter.
– Därför jobbar vi mycket med bilder, säger Britt-Louise Norlander Lundin och tar fram Silvergruvan, ett pedagogiskt matematikmaterial.
Illustrationer på uttryck som ”att betala” och ”hög, högre, högst” ska få barnen att förstå uppgifterna i matematikboken. Oavsett vilket språk de pratar.
Hon tar också fram en burk med knappar. Den har hon tagit med sig hemifrån, hennes mormor hade en sybutik.
– Med de här knapparna, som inte bara känns sköna i händerna och ser roliga ut, kan de enkelt räkna ihop både plus och minus, säger hon och lägger fem knappar i en rad på en bänk.
Idag har Passagen en annan roll än när den startade. Den somaliska anhöriginvandringen avtar. Familjerna har återförenats. I stället är det en annan typ av invandring till Falköping.
– Nu är det syrier som behöver hjälp, skydd och stöd. Och det kommer många hit, även från andra kommuner. De har hört att det fungerar bra här i Falköping, precis som somalierna hade hört, säger Britt-Marie Stridh.
På skolan går just nu tre syriska elever i åldern 15–16 år. Zein Alabdin Hallak lyckades ta sig hit med sina föräldrar. Ammar Abosiam och Issam Othman Raef är ensamkommande flyktingbarn, som dock har släkt i Falköping.
Issam Othman Raef berättar att hans föräldrar och syskon bor kvar i Damaskus. Dagen innan vi träffas har deras hus träffats av granater, men endast taket har skadats. Ingen människa. Han pratar med sina föräldrar ungefär var tredje dag, genom appen Viber, när täckningen är tillräckligt bra. Han undrar om Sverige är ett säkert land.
Eleverna berättar om sina drömmar: Zein Alabdin Hallak vill bli IT-ingenjör. Ammar Abosiam vill bli arkitekt, och Issam Othman Raef själv vill bli hjärtkirurg.
– Och simmare, säger han på engelska.
Han har varit på Passagen i sex dagar.
– Det är en bra skola. Men jag lär mig kanske mer svenska i boendet just nu, dit kommer det svenskar och pratar med oss. Om man bestämmer sig för att lära sig svenska, då går det lättare.
Elevernas bakgrund ställer helt andra krav på skolan i dag, säger Britt-Marie Stridh. Syrierna har till exempel en del engelska i bagaget, och har lättare för sig att lära sig svenska än vad de somaliska nyanlända hade.
– Personalen måste ändra sitt arbetssätt och anpassa sig. De måste hitta nytt material som passar för de här eleverna. Men den personal som jag har i botten fungerar bra, just för att de jobbar enligt de tre F:en. De kollar upp barnen och letar efter material som ska passa just dem.
Britt-Marie Stridh funderar en del över frågan om förberedelseskolornas vara eller inte vara. I Falköping får alla grundskoleelever som kommer direkt från utlandet och inte talar svenska gå i förberedelseskola. Men de syriska barnen som kommer, de kanske passar bättre att gå in i vanliga skolan med en gång? resonerar hon.
– Somalierna som kom 2014, för dem var det jätte-bra med förberedelseskola. Men barnen ska gå max tre-fyra månader i förberedelseskola. Sedan måste de ut till våra grundskolor. De måste ut i den svenska miljön och översköljas av svenska.