Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live

Sex — och att veta vad man vill

$
0
0

De flesta unga har positiva erfarenheter av sex men det finns samtidigt många som varit med om sexuella övergrepp och sex mot sin vilja.

Nu kommer RFSU med undervisningsmaterialet »Vill du?« som består av fem korta filmer och en lärarhand­ledning med diskussions­frågor.

Syftet med materialet är att främja ömsesidigt sex helt ­enkelt genom att fokusera på de viktiga frågorna »Vad vill du?« och »Vad vill du inte?«

Diskussionsfrågorna utgår inte från elevernas egna erfarenheter utan rör en­bart de exempel och dilemman som visas i filmerna.


Lärares syn på litteratur

$
0
0

Unga lärare läser sällan skönlitteratur. En undersökning som Lärarnas tidning gjorde för ett par år sedan visade att en av tre lärare under 40 år läser max två böcker per år.

Med dessa siffror i minnet kan man fråga sig hur dagens svensklärare ska kunna vända trenden att barn och unga läser allt mindre.

I en ny bok tar Maria Ulfgard, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, ett stort grepp om frågan. Boken bygger på enkäter och intervjuer med lärare om olika syn på litteratur, litteratur­didaktik och litteraturundervisning.

Vilka verktyg för sin egen litteratur­undervisning får de på lärarutbildningen och vilken syn på litteratur förmedlas där?

Tystnad. Tagning. Kör!

$
0
0

Mobilkameran går och Caroline Bäck Daun sätter på vattenkokaren. Filmen handlar om potatis. Närmare bestämt om hur man kokar den. Något som många trettonåringar inte vet.

Det syns inteett spår av scenskräck och Caroline Bäck Daun darrar inte heller på rösten när hon metodiskt går igenom momenten i potatiskokande. Filmaren Ingela Hansson håller stadigt i den smarta telefonen och går ibland närmare för att zooma in på centrala moment. Hon gör flera korta tagningar. Sätta på vatten. Lägga i salt och potatisen. Koka. Hälla av potatisen. Det finns inget manus, utan huvudpersonen pratar på som i ett matlagningsgprogram – fast med några fler pekpinnar kring salthalt och resurssnålande.
Foto: Emelie Asplund

Caroline Bäck Daun är hem- och konsumentkunskapslärare på Sommarhemsskolan i Uddevalla och gör instruktionsfilmer för eleverna ihop med ämneskollegan Ingela Hansson. De jobbar med flippat klassrum genom att eleverna får i läxa att se deras filmer före lektionen då ett nytt moment prövas prakt­iskt.

– Eleverna är ofta otåliga när vi visar och pratar i klassrummet. Om de får i läxa att titta på en genomgång på film är de bättre förberedda och vi får mer tid till diskussion och reflektion på lektionen, säger Caroline Bäck Daun.

Tidigare succéer hos sjuorna har varit Hur man sätter en jäsdeg, Gör en pizza, Currykyckling, Koka fisk och inte minst Herkules – hjälten i köket, som handlar om hur hushållsassistenten fungerar.

– Eleverna tycker det är positivt och vill ha fler. Nu gör vi metodfilmer om hur man kokar potatis och ris, eftersom det är många som inte kan det.

När eleverna kommer till Sommarhemsskolan har de bara haft en termin hem- och konsumentkunskap på mellanstadiet. Förkunskaperna och erfarenheterna hemifrån varierar. Med filmerna kan de som behöver titta flera gånger på genomgången. Dessutom är det bra för den som är sjuk eller hemmasittare, påpekar lärarna.

Ända sedan Caroline Bäck Daun fick höra talas om flippat klassrum har hon tänkt att det skulle passa perfekt i den praktiska hem- och konsumentkunskapen. När en lärarkollega på skolan, Morgan Sandblom, visade hur han jobbade med flippat klassrum bestämde hon sig för att ta hjälp av honom och börja. Tillsammans med Ingela Hansson har hon prövat sig fram de senaste månaderna. De filmar med sina egna mobiler och har skapat varsin videokanal på Youtube där de lägger ut filmerna.

– Vi är fortfarande nybörjare, säger Caroline Bäck Daun, men vi har väldigt roligt. Det blir många goa skratt.

Utan stödet från ämneskollegan hade hon inte börjat med flippat klassrum, tror hon. De planerar innehållet tillsammans och det är praktiskt att en kan filma och en agera framför kameran. De var också viktigt för lärarna att inte bara ta färdiga klipp från nätet, utan att använda samma recept som på lektionerna och filma i skolans sal med de redskap som eleverna möter. En sorts kvalitetsgaranti, även om det händer att de visar andra filmer också.

Förutom att en del elever har svårt att vara tysta vid traditionella genomgångar i klassrummet har vissa svårt att ta till sig fakta genom texter. De har lättare att lära sig genom tal och bild, upplever hem- och konsumentkunskapslärarna.

– Jag skulle vilja göra filmer om allt, en hel lärobok. Jag tror det kan vara användbart i konsumentfrågor också, säger Caroline Bäck Daun.

Även om det tar mycket tid av lärarna – ibland flera timmar per film – hoppas de att de får igen timmarna när de byggt upp en filmbank i ämnet.

– Det tar mer tid än vi trodde, särskilt när vi bakar, säger Ingela Hansson.

– Men det frigör också tid för eleverna, säger Caroline Bäck Daun.

– Hade vi gått en kurs hade det gått fortare, men man lär sig mycket på att testa sig fram själv, säger Ingela Hansson, som oftast är den som filmar.

Foto: Emelie Asplund

En ytterligare godförutsättning tycker lärarna är att skolan arbetar med webbaserade lärportalen Google Classroom och att alla elever har en egen laptop. Det gör det enkelt att mejla ut länkar till You­tubefilmerna till eleverna. Lärarna kan också välja att ställa kontrollfrågor till filmerna och be eleverna skriva in svaren före lektionen via webben. Ett annat sätt lärarna flippar på är att de lägger ut lektionsplan­ering och recept på lärportalen några dagar före lektionen. De lägger även ut syfte, mål och bedömningskriterier för momentet så att de eleverna som vill kan förbereda sig lite extra. Men det är ingen läxa att läsa allt detta, utan mer en hjälp för de som är ambitiösa och vill veta exakt vad som ska hända.

I dag har Caroline Bäck Daun till exempel en ­lektion där eleverna i sjuan ska lära sig baka lussebullar. Före lektionen har de sett en film som lärarna gjort om hur man gör en lussedeg och rullar de gula kusarna. Det är ganska komplicerat med flera jäsningar så filmen blev en hel kvart. I den börjar Caroline Bäck Daun med att berätta om saffranskryddan och ställer frågan: Om ett halvt gram saffran kostar 15,90 kronor – vad kostar då ett kilo? Eleverna har fått svara via lärportalen och nu ska svaret följas upp ”live” i klassrummet.

In på lektionen kommer tretton sjuor en efter en och sätter sig runt ett stort runt matbord med julpynt. Först pratar Caroline Bäck Daun inför hela gruppen om filmen.

– Alla har inte svarat på frågorna på Google Classroom. Har alla sett filmen? frågar hon.

Eleverna svarar jakande.

Läraren fortsätter med några kontrollfrågor: Vilken är den klassiska kryddan som används? Eleverna räcker upp händerna.

– Saffran! säger Felipe Lazcano.

– Rätt. Och vad kostar det per kilo?

31 800 kronor, är det hisnande svaret från klassen.

Hur gjorde man med smöret, undrar läraren sedan.

– Små bitar, svarar en kille.

– Ja, man klickar ut det, bekräftar Caroline Bäck Daun, precis som hon visade i filmen.

Efter samtalet om filmen går hon igenom dagens uppgift. Bedömningskriterierna visar hon också upp på den digitala tavlan. Eleverna ska i olika grad kunna reflektera över hur det gick och varför något eventuellt gick snett i köket.

Så är det dags att sätta igång. Caroline Bäck Daun låter en mobilapp slumpa fram vilka som ska jobba ihop i par i dag. Protester över resultatet utbryter genast från flera killar: Men vi har redan jobbat ihop! Åh nej, fuck off! Kan vi inte få välja?

Läraren är lugn och återupprepar att det är slumpen som väljer här och att man inte säger så om sina kamrater. Sedan delas recepten ut i prydliga plastfickor och eleverna går till sina kök.

Foto: Emelie Asplund

En koncentrerad aktivitet råder i rummet. Röda förkläden hämtas ut. Efter hand sprider sig doften av mald saffran. Mjöl, socker, ägg och smör blandas till söta gula degar i hushållsassistenterna. Läraren går runt och hjälper till. De flesta har bakat lussebullar en gång förut, någon gång i mellan­stadiet. Vissa har bakat hemma också, men några har aldrig prövat.

Viktor Isaksson arbetar själv i sitt kök, eftersom de var ett ojämnt antal elever i dag. Han har sett lussebaksfilmen två gånger senaste veckan.

– För det verkade svårt, säger han.

Han tycker att det är bra att lärarna börjat göra egna filmer som de ger i läxa.

– Det är roligare än att skriva på papper och ha genomgång, säger han.

Flera av hans klasskamrater håller med. Genom filmerna får de mer tid på lektionerna till det roliga, att ”jobba” – laga mat och baka, utan att det blir så bråttom. De tycker de förstår allt lika bra på skärmen som när läraren gick igenom samma sak på lektionen.

– Jag tycker det är jättebra att kunna kolla hemma i lugn och ro, säger Hanna Magnusson.

Klasskamraten Emelie Karlsson tycker att hon lär sig mycket bättre tack vare filmerna.

– Man förstår mer och behöver inte be lika mycket om hjälp, instämmer Sara Skarin.

Men alla håller inte med.

– Det är väl okej, men jag tycker det är bättre att visa i klassrummet för vi har så mycket läxor hemma ändå. Jag hinner inte, säger Duy Le.

En annan nackdel är att man hinner glömma vad man har sett om man inte kollat filmen dagen före lektionen eller samma morgon, enligt eleverna. Läraren måste upprepa sig.

– Man minns det mesta, men inte i vilken ordning allt var, som när det skulle jäsa, säger Shad Zanaga.

Kvaliteten på filmerna är ”helt okej”, enligt eleverna. Men de får inte vara för långa. Lusse­filmen var en dryg kvart. Fem minuter är mer lagom, tycker de flesta.

I takt med att bullarna börjar bli klara stiger stämningen i klassrummet. Julmusik strömmar ur lärarens dator och doften av nybakat saffransbröd ligger tung och varm. Eleverna är mer högljudda, jämför resultaten: Vems bullar blev fina, perfekta, brända? De utvärderar också sina egna insatser genom att fylla i formulären på sina datorer. Till sist får de ta med bakverken ut på rasten i varsin pappers­påse.

– Stäng inte påsarna för då blir det fuktigt däri, manar Caroline Bäck Daun, innan de går.

Foto: Emelie Asplund

Tillbaka till dagens filminspelningom potatiskok. Efter att den gula knölen är fångad på linsen sätter sig Caroline Bäck Daun och Ingela Hansson ner tillsammans vid matbordet i klassrummet.

Ingela Hansson laddar över videosnuttarna med en sladd från sin privata mobil till jobbdatorn. Sedan laddar hon upp klippen på sin Youtubekanal där hon med några enkla handgrepp kan lägga ihop film­snutt­arna och klippa bort de bitar som inte blev bra.

– Vi gör om slutet, kan du klippa bort det där jag sa sist, det blev så dumt, säger Caroline Bäck Daun med ett skratt.

På Youtube väljer de mellan några olika klippövergångar och färger på textrutor som de lägger in i filmen. Det blir en kryssklippning och grön färg på texten, mot en svart bakgrund.

När allt är klart publicerar de filmen. De lägger ut den på Youtube som ”olistad”, vilket betyder att den inte är sökbar, utan att man bara kan se den via en länk. Till sist mejlar de ut länken till eleverna.

Klassrummet är flippat och klart och eleverna kan se fram emot en ny lektion, full av tid till att koka potatis själva.

Foto: Emelie Asplund
Elisabeth Richter

Trendigt att vända på steken

$
0
0

Det flippade klassrummet har fått stor uppmärksamhet på senare tid. Men vad är det och hur gör man? Och, inte minst viktigt, gör det att eleverna lär sig mer?

En av de svenska föregångarna är Daniel Barker. Han arbetar som gymnasielärare i matematik och fysik och inleder sin bok ”Flipped classroom – det omvända arbetssättet” med orden:

”I tio år kom mina elever till skolan för att se mig arbeta. De kunde se hur jag inledde lektionerna med ett experiment för att fånga deras nyfikenhet. Sedan följde en teorigenomgång och ofta visade jag också några räkneexempel som knöt an till teorin och experimentet och när jag var klar var det inte mycket tid kvar av lektionen.”

För honom är den främsta anledningen att flippa undervisningen att det ger honom en möjlighet att vara med när eleverna arbetar i stället för att de ska ägna lektionstiden åt att titta på medan han arbetar och sedan gå hem och ensamma försöka tillämpa det som han föreläste om.

Karin Brånebäck är en annan av metodens svenska förespråkare. Hon är utbildad 1–7-lärare och arbetar som förstelärare och utvecklingsledare i Stockholm. För henne är den största poängen att arbetssättet ger en tidsvinst som underlättar individualisering. Hon har inga bevis för att det flippade arbetssättet ökar måluppfyllelsen men menar att det rimligen borde göra det.

– Om jag får tid att lära känna mina elever bättre under lektionerna och därmed får bättre koll på vad de kan och vad de har svårt för borde det leda till högre måluppfyllelse, säger hon.

Illustration: Pia Koskela (Bilden är beskuren)Även för Daniel Barker är det egna elevunderlaget för litet för att han ska kunna säga något säkert om hur resultaten har påverkats av den flippade undervisningen men lite försiktigt positiv vågar han ändå vara.

– Efter första året kunde jag inte se någon skillnad i resultaten på de nationella proven men andra året presterade mina elever plötsligt lite bättre än förväntat. Så i år blir det väldigt intressant att se hur det går, säger han.

Så vad gör man då när man som lärare flippar klassrummet? De flesta skulle nog svara att man vänder på ordningen så att eleverna före lektionen får i läxa att lyssna på en filmad genomgång så att själva lektionen sedan kan ägnas åt att öva på det som föreläsningen handlade om.

Både Karin Brånebäck och Daniel Barker poängterar att det inte är själva det omvända arbetssättet som förhoppningsvis ökar måluppfyllelsen, det är vad man gör med lektionstiden som blir över.

– Eleverna lär sig inte mer av en film­ad genomgång än vad de gör av en vanlig. Syftet är att skapa tid för lärare att vara med när eleverna bearbetar informationen. Det är vad läraren gör med den tiden som avgör om eleverna lär sig mer, konstaterar Daniel Barker.

I praktiska ämnen kan den stora vinsten med att flippa undervisningen genom att låta eleverna se en filmad genomgång i förväg vara att det på så vis blir mer tid över för praktiska aktiv­iteter under lektionerna.

Det är dock viktigt att påpeka att film inte är det enda sättet att flippa ett klass­rum på även om det är det vanligaste. Ett klassiskt sätt – inget är egentligen nytt under solen – är att ge eleverna i läxa att läsa ett stycke och sedan använda den kommande lektionen åt att diskutera det som de har läst.

Illustration: Pia Koskela (Bilden är beskuren)

Att just film har blivit så populärt inom det flippade arbetssättet beror nog på att det från början främst användes av lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen. I de ämnena fungerar det, enligt Daniel Barker, inte att be eleverna läsa en text i förväg. För att de ska förstå behövs att en lärare förklarar och visar hur de ska göra.

Men i andra ämnen kan det fungera utmärkt att använda sig av något annat än film. Utöver att läsa en text är radioinslag, QR-koder eller enkäter bra sätt att flippa ett klassrum på tipsar Karin Brånebäck.

Finns det då inga baksidor? Jo, Skolverket tar i häftet ”Läxor i praktiken – ett stödmaterial om läxor i skolan” upp både möjligheter och risker med ett flippat arbetssätt. Ett exempel på det senare är att alla elever kanske inte har tillgång till en dator efter skoltid.

– Arbetssättet ställer också höga krav på att läraren verkligen tar reda på om eleverna har förstått den filmade genomgången. Han eller hon har ju inte ögonkontakt med eleverna under genomgången, kommenterar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket och projektledare för ”IT i skolan”.

Det är också viktigt att i sammanhanget tänka på att lärarna på en skola har ett gemensamt ansvar att se över elevernas arbetsbörda så att de inte får för många läxor.

Nu har även den svenska forskarvärlden så sakteliga börjat intressera sig för arbetssättet. I höstas beviljades forskare vid Göteborgs universitet 5,4 miljoner kronor för projektet ”Nya arenor för lär­ardriven pedagogisk utveckling av IT i skolan”. I fokus står rörelsen kring det flippade klassrummet.

Ungefär samtidigt påbörjades ett forskningsprojekt vid Högskolan i Jönköping där två forskare ska undersöka hur det flippade lärandet bidrar till att öka förståelsen för ett undervisningsinnehåll genom att under ett och ett halvt år observera och intervjua elever i en klass i årskurs sex.

Johanna Ulrika Orre

Slöjd + kod = sant i Finland

$
0
0

Programmering blir en del av slöjden i den finländska läroplanen nästa år. Men i Sverige har liknande förslag mötts med stark kritik.

När den finländskaläroplanen görs om för de in skrivningar om programmering på flera ställen, framför allt i matematik, men även i slöjdämnet. Men vad innebär det? Att nioåringar ska knacka kod?

– Ordet programmering ­väcker ­mycket åsikter. Många har en förutfattad bild av kryptiska tecken som ingen vanlig människa kan tyda. Men det är inte den typen av programmering vi talar om i skolan, säger Linda Mannila, forskare i datavetenskapens didaktik och utbildningsteknologi på Åbo Akademi.

För yngre barn handlar det om att utveckla ett datalogiskt tänkande och främja kreativitet och ett strukturerat arbetssätt. I skolan är programmering också viktigt ur en demokratisk synvinkel, tycker Linda Mannila och jämför med ämnet geografi.

– Det är inte bara den fysiska världen vi lever i dag. Vi har ett alltmer intimt förhållande till den digitala världen.

Ett sista argument är jämställdhet.

– Det är få tjejer inom it. Om man börjar i ett tidigt skede kan vi få bort den stereotypa bilden.

Men vissa kanske frågar sig varför programmering ska ingå just i slöjdämnet? Linda Mannila ser en koppling till Makerrörelsen.

– Jag vet inte hur diskussionen har gått hos beslutsfattarna. Men jag ser slöjd och programmering som kreativa ämnen med ett gemensamt processtänk.

Eleven måste planera, designa, överväga val och arbeta i en given ordning.

Exakt vad programmering i slöjdämnet kommer innebära vet ingen än. Linda Mannila och två forskarkollegor vid Åbo Akademi arbetar med att ta fram ett koncept för hur man kan arbeta. Det ska först genomföras i form av fritidsklubbar i årskurs 3–6 och sedan spridas som inspiration till landets slöjdlärare. Linda Mannila har redan prövat några koncept med barn i årskurs 3–9. De fick bland annat göra filtarmband med mikrokontrollers som styrde lysdioder som sytts fast i kontrollers med ledande sytråd.

Genom att programmera mikrokontrollen kunde barnen bestämma om lamporna skulle blinka fort eller långsamt. Övningen gör att eleverna ser en koppling mellan maskinen och reaktionen i den fysiska världen. En annan uppgift kan vara att sy in blinkande lysdioder i en väska eller sy ett gosedjur som kan röra sig eller blinka med ögonen. I hårda material kan det handla om att löda fast kopplingarna så att mikrokontroller, sensorer och dioder blir en del av slöjdföremålet.

I framtiden kommer slöjdlärare att skapa mer med nya material och elektronik tror Linda Mannila. Men en skillnad mellan Finland och Sverige är att ämnena teknik och slöjd är sammankopplade i ett ämne – teknisk slöjd. Det finns inget särskilt teknikämne som i Sverige. Det gör lärarna i teknisk slöjd mer förberedda på programmering, medan det är en större nyhet i textilslöjden.

I det nya centralainnehållet för slöjd i årskurs 3–6 står att eleverna ska använda »programmering av olika funktioner, till exempel med hjälp av robotteknik och automation«. Vad betyder det?

– Jag tolkar det som att man kan använda programmerbara verktyg som 3D-skrivare till exempel. Det innebär inte att man måste arbeta med hårdvara som kretsar och kretskort, utan snarare med en produkt som man programmerar till ett visst resultat.

De nya kursplanerna för grundskolan börjar gälla hösten 2016. En stor fråga är vilken fortbildning lärarna kommer att behöva. I första steget berörs klasslärare i årskurs 1–6 som har både slöjd och matematik.

– Det är en utmaning att bygga upp ett motiverande material för att få programmering att kännas relevant för lär­arna, säger Linda Mannila.

Det finns också digitala verktyg som kan vara till hjälp om de används på rätt sätt.

I det centrala innehålletför årskurs 7–9 i slöjd står att eleven ska använda programmering för planering och framställning av produkter. Som exempel har Linda Mannila låtit äldre barn löda ihop ett hänge till ett halsband eller reflex av en mikrokontroller och en lysdiodsmatris. Genom att ändra i färdig programkod kunde eleverna styra dioderna så att de blinkade fram deras namn en bokstav i taget.

I Sverige har Moderaterna föreslagit att elever ska kunna välja bort slöjdämnet och ersätta det med programmer­ing. Partiet vill ta tillvara intresset för it och stärka Sveriges konkurrenskraft. Förslaget har fått kritik från slöjdlärare i sociala medier och i tidningen Uttryck. Inte heller Linda Mannila tror på att ersätta slöjd med programmering, utan föredrar den finska modellen.

– Om programmering är ett eget ämne finns en risk att kodning blir ett självändamål medan kopplingen till andra ämnen åsidosätts.

I den nya finska läroplanen finns programmering med som en möjlighet i alla ämnen under rubriken digital kompetens. Programmering står med i det centrala innehållet i både matematik och slöjd, men nämns bara i betygskriterierna i matematik.

Svenska slöjdlärarenInger Degerfält är ordförande i Lärarförbundets ämnesråd för slöjd. Rådet har inte tagit ställning till synen på programmering men hon tycker personligen inte att det ska inkräkta på slöjdämnet. Hon är positiv till att använda sig av it i slöjd, men inte av kodning, trots att hon själv är utbildad i programmering.

– Jag är jättepositiv till att elever får lära sig vad kod är, men det är inget som kan ersätta slöjden. Att ställa ämnena mot varandra känns riktigt fånigt.

Det finns inte något i slöjden som är onödigt och kan tas bort, menar hon. Tvärtom är det svårt att hinna allt redan i dag. Hon tycker inte heller att programmering och slöjd är tillräckligt lika.

– Visst processen är lika, men det är arbetsprocesser i alla ämnen.

Hon anser att kunskap om textil och trä i det vardagliga livet är mer relevant.

– Om du varje år ska köpa 17 kilo textilier är det bra om du kan något om det, om vi ska skapa ett hållbart samhälle.

Inger Degerfält tycker också att programmering i skolan passar bättre i gymnasiet då eleverna är mer mogna.

– Vi använder redan mycket it i slöjden och det kommer in mer tekniska tyger och elektroniska produkter ändå – men det är inte programmering för mig.

Elisabeth Richter Brising

Är du bildad lille vän?

$
0
0

Är det något som kommer av högre studier, företrädesvis inom humaniora? Är en bildad person någon som spelar klassiskt på flygel, deklamerar Homeros­ hexameterepos och konverserar obehindrat på franska? En kultiverad och ­civiliserad människa?

Nja, det känns kanske som en gammaldags och trång definition, med en solkig baksida av förtryck i förhållande till klass, kön och etnicitet. För vem ska få bestämma vad som är civiliserat?

Är den bästa definitionen av begreppet kanske i stället att det handlar om motsatsen till utbildning? Utbildningens mål är en bestämd och begränsad yrkeskompetens, medan bildningen syftar till att omvandla hela människan – hennes innersta, inklusive hennes uppfattning om moral och etik.

Hur ska i så fall skolan förhålla sig till begreppet? Ska vi diskutera en gemensam kulturkanon eller fundera kring lärarens roll att arbeta med demokratisk fostran? Eller både och? I det här numret vrider vi och vänder på vad begreppet bildning kan innebära i de estetiska ämnena. Vi har talat med forskare och lärare samt besökt klassrum där elevernas bildningsresa bland annat ackompanjeras av trumspel och ullfibrer. Trevlig läsning!

 

PS: Jag hittade ett citat som jag själv fastnade för: »Bildning är den kunskap som blir en del av din personlighet.«

Helena Ingvarsdotter Chefredaktörhttp://www.lararnasnyheter.se/node/add/nyhet

Lätt att lova vad andra ska göra

$
0
0

Ingen ska halka efter i läsning, räkning eller skrivning. Det låter ju utmärkt. Den 4 mars publicerade utbildningsminister Gustav Fridolin en debattartikel i Dagens Nyheter, där han lovade att ”alla elever ska få en ärlig chans”. Han kallar det regeringens lågstadielöfte – en läsa-skriva-räkna-garanti. Insatser ska sättas in redan i förskolan där det behövs.

Samma dag som artikeln publicerades besökte utbildningsministern Finland, som vi lärt oss är ett föredöme när det kommer till tidiga stödinsatser och hög måluppfyllelse i basfärdigheter som de ovan nämnda. I den finländska skolan får cirka 30 procent av eleverna stöd någon gång, enligt Svenska Dagbladet 2014. Redan i första klass är det vanligt eftersom finländarna menar att en sådan insats, den har man nytta av under hela sin skolgång.

 

Det här är inget nytt och man kan undra varför inget sådant här initiativ har tagits i Sverige förut. Eller hur var det nu?

Under åren 2008­–2012 beviljade Skolverket, på uppdrag av regeringen, 1,5 miljarder kronor i statsbidrag för att stärka basfärdigheterna läsa, skriva och räkna. Merparten av resurserna gick till årskurs 1–3 och framför allt till personalförstärkningar. Nästan nio av tio huvudmän som fick statsbidraget uppgav i Skolverkets utvärdering från 2013 att pengarna gått till förstärkningar mot elever i behov av särskilt stöd.

Huvudmännen uppger också att bidraget har gett effekt, framför allt i svenska i år 1–3 men även i matematik.

De elever som fick del av den förra regeringens satsning under sin lågstadietid går i dag på mellanstadiet eller högstadiet. Jag har inte sett någon studie där man granskat effekten på några års sikt. Det vore intressant. I Skolverkets utvärdering från 2013 uppger huvudmännen som sagt att resultaten förbättrats, men verket noterar samtidigt att ”andra nationella och internationella uppföljningar inte visar på några sådana förbättringar”.

 

Så vad ska man dra för slutsatser? Att det inte hjälper med miljardsatsningar? Nej, men att uthållighet är en nyckel. Den nuvarande regeringen talar om en permanent förändring och det tror jag är en viktig lärdom från både Finland och den förra läsa-skriva-räkna-satsningen: vikten av kontinuitet. I utvärderingen från 2013 skriver Skolverket att när stödet upphör, då upphör också satsningarna: ”En väsentlig del av insatserna som finansierats av statsbidraget kommer enligt huvudmännen att upphöra i och med att satsningen har avslutats.”

Samtidigt kvarstår den stora frågan: Vem ska förverkliga utbildningsministerns vision och se till att ordet garanti inte förlorar sin innebörd? Varifrån ska alla välutbildade pedagoger i förskolan och skolan komma? För de går inte på lärarutbildningen i dag, i alla fall inte tillräckligt många för att de ska kunna garantera att alla barn får rätt stöd, rätt mängd stöd och i rätt tid.

Helena Reistad

Tre frågor till Linnéa Höljer

$
0
0

Linnéa Höljer är rektor på tre skolor i Arboga och deltog under hösten i Skolverkets projekt benchlearning tillsammans med 19 svenska och 20 finländska skolledare.

Vad är benchlearning?

– Man kan säga att det är ett slags nätverk för att utveckla vårt ledarskap – vi träffades för att lära av varandra med fokus på innovativa lärmiljöer och lärande ledarskap.

Vad fick ni göra?

– Vi träffades tre dagar i Stockholm och tre dagar i Helsingfors. Vi besökte skolor och diskuterade mycket, bland annat hur man skapar innovativa lärmiljöer.

Vad överraskade dig mest?

– I Sverige har vi otroligt fokus på Pisaresultaten, men det hade man inte i Finland. De finländska rektorerna la inte någon som helst vikt vid Pisaresultaten – rektorn på skolan jag besökte visste inte ens vad de hade för resultat, utan hon var mer fokuserad på framtiden. De finländska rektorerna kände att de utbildar för utantillkunskaper och att det inte är vad som kommer att behövas. De ville lära av oss och veta mer om hur vi får elever att trivas i skolan, hur eleverna blir kreativa, trygga och självständiga.

Emilie Stendahl

Solnas chefer ska skyddas från onödiga telefonsamtal

$
0
0

Önskar du att du hade hemligt nummer ibland? I Solna fick alla rektorer och förskolechefer nya telefonnummer vid årsskiftet. Alla samtal går numera via kommunens kontaktcenter.

”Det är några samtal före, du är placerad i kö.” Så låter det när man ringer till Ekensbergsskolan i Solna. I stället för att komma direkt till rektorn Annette Enbuske går numret på skolans hemsida till Solnas nya kontaktcenter. Där tas ett meddelande och lämnas ett löfte om att bli uppringd.

Senare samma dag ringer Annette Enbuske tillbaka. Hon beskriver förändringen med det nya telefonsystemet som positiv. För hennes del innebär det färre samtal och mindre stress och av dem som ringer är det fler som får svar på sina frågor med en gång.

På kontaktcentret fångar de nämligen upp och svarar på mer generella frågor som när det är lov, hur man gör för att byta förskola eller skola, hur man ansöker om ledighet och så vidare. Bara de som har ett mer specifikt ärende hänvisas vidare till skolan, varav vissa till rektor. Annette Enbuske får ett meddelande om vem som sökt henne och vad det gäller.

– För oss är det en lättnad! Att man blir förberedd och kan ringa tillbaka när man har tid blir ett stressmoment mindre. Annars kanske man sitter i möte och ser att det ringer, men man kan inte ta det direkt trots att man vill vara tillgänglig. Man blir splittrad.

Samtidigt har några föräldrar redan uttryckt missnöje.

– För den som har ett klagomål eller som är orolig över något kan det vara sämre att inte få komma fram direkt. Men om personen inte får något svar hos rektor kan det ändå vara bättre att någon på kontaktcenter svarar än att inte få svar alls.

 

För förskolornas del har man valt att ha kvar telefonnummer till avdelningarna på nätet medan förskolecheferna omfattas av det gemensamma numret till kontaktcentret.

Solna har fått beröm av Arbetsmiljöverket för sitt system eftersom det avlastar cheferna, men är inte ensamma om upplägget. I till exempel Skellefteå finns liknande struktur.

Emilie Stendahl

De tar pris som årets innovativa ledare

$
0
0

Susann Jungåker och Hanna Lindö delar på årets innovativa skolledarpris, som delas ut av Lärarförbundet och Microsoft.

Bild: Linda Jerand.– Jag brinner för att utveckla skolan, ligga i framkant och utmana normer och gamla rutiner, säger Susann Jungåker, rektor på Mälardalens Tekniska gymnasium i Södertälje.

Som konkret exempel nämner hon skolans arbete med lean, en metod för hur man kan utveckla en organisation, som de hämtat från det nära samarbetet mellan Scania och Astra Zeneca.

Hanna Lindö är rektor på Krykenorumskolan i Stenungsund, där de använder digitala verktyg i vardagen med eleverna, men även på APT och andra möten.

Emilie Stendahl

Utredare: Fel att kritisera Yaras rektor offentligt

$
0
0

Karlskrona kommun agerade illojalt och olämpligt mot rektorn på Yaras skola. Det menar en extern utredare.

Flera utredningar har påbörjats i efterspelet till mordet på 8-åriga Yara. I början av mars presenterade två advokater sin granskning av hur Karlskrona kommun agerat som arbetsgivare. Utredarna konstaterar att det visserligen fanns fog för beslutet att stänga av rektorn på Yaras skola i enlighet med bestämmelserna
i kollektiv avtalet. Men de menar att kommunen hade kunnat hitta en annan lösning – till exempel att omplacera rektorn.

Framför allt riktas kritik mot hur kommunen agerade när beslutet att stänga av rektorn offentliggjordes.

– Det var både olämpligt och direkt illojalt att kritisera rektorn på presskonferensen, säger advokaten Lars Viklund enligt nyhetsbyrån TT.

Utredarna kritiserar också kommunen för bristande stöd till personalen på Tullskolan. Kommunens krisberedskap ska också ha varit otydlig och arbetsgivarperspektivet kom i skymundan, menar utredarna.

Enligt TT delar kommunledningen utredarnas analys:

– Vi har både gjort misstag och haft otydliga planer. Jag kan bara säga att det inte på någon nivå funnits uppsåt att skada eller såra någon inblandad, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) enligt TT.

 

En tidigare brottsutredning mot Karlskronas skolchef, om behandlingen av rektorn, har lagts ned. Fortfarande pågår dock en brottsutredning mot Karlskrona kommun där misstankarna gäller förtal och arbetsmiljöbrott.

Gertrud Svensén

Molntjänst i skolan kan få grönt ljus

$
0
0

Datainspektionen har i flera år kritiserat kommuner som använt molntjänster i skolan, eftersom man inte kunnat garantera elevers integritet. Men nu kan en vändning vara nära. Allt hänger på Simrishamns nya avtal.

Bild: Thinkstock.Enkla, tillgängliga och bra pedagogiska verktyg, billiga eller rentav gratis. Fördelarna med molntjänster i skola och förskola är många och väger tungt när man börjar se sig om efter nya system. Därför har många kommuner övervägt eller redan tagit klivet till att introducera molntjänster, där Google Apps for Education (GAFE), är störst. Redan för ett år sedan meddelade 123 kommuner att de infört molntjänster i någon omfattning i skolan, varav 50 mer utbrett, enligt SVT Västnytt.

Det finns inga skäl att tro att de skulle vara färre i dag.

Men det finns en hake. Data­-inspektionen har i flera fall, under många år, kritiserat kommunala nämnder när de infört molntjänster i skolan, eftersom kommunens avtal med leverantören har lämnat övrigt att önska – man har inte levt upp till kraven i personuppgiftslagen (PUL). En molntjänstleverantör får till exempel inte behandla personuppgifter för egna ändamål, och uppgifter måste raderas från leverantörens servrar när användaren raderat dem. Även underleverantörer måste följa reglerna.

 

Salems kommun var först ut med att införa molntjänsten i stor skala. De kritiserades av Datainspektionen och fick förhandla med Google som formulerade om sitt standardavtal. Men det räckte inte. På Datainspektionen var man fortfarande kritisk. Skriv om igen eller sluta använd tjänsten, blev myndighetens bud.

Salem överklagade till Förvaltningsrätten, som i somras avslog överklagan och gick på Datainspektionens linje. Även Malmö har kritiserats för sitt molntjänstavtal och även där har man överklagat till Förvaltningsrätten, men utan att det kommit något besked.

Men nu kanske en vändning är nära. Simrishamns kommun har nämligen slutit ett nytt avtal med Google, efter att ha fått kritik från Datainspek­tionen 2014. Ingela Alverfors, jurist på Datainspektionen, är hoppfull, trots att hon inte hunnit granska avtalet.

– Enligt information vi fått på förhand har man både snävat av avtalsformuleringen så att det blir tydligt att Google inte ska kunna använda personuppgifterna för egna ändamål och gjort förändringar i själva tjänsten. Man har rättat till saker i bägge leden.

Om Datainspektionen är nöjd med avtalet kommer Simrishamn få grönt ljus för att använda molntjänsten i sina grund- och gymnasieskolor. Förmodligen kommer det också att underlätta för andra kommuner, eftersom Google tecknar standardavtal.

 

Ingela Alverfors vet att ett genombrott är efterlängtat.

– Många kommuner ser fördelarna med molntjänster och det finns de som har kritiserat våra beslut, som tycker att vi är otidsenliga och att PUL måste förändras för att kunna vara tillämplig på tekniken.

Men kanske har man fått till stånd ett avtal som är förenligt med PUL.

– När jag pratar med kommunrepresentanter, nu när vi närmar oss resultat, är de rätt tacksamma för vad vi har gjort.

Emilie Stendahl

Otydliga mål gör rektorns jobb svårare

$
0
0

Kommunpolitiker måste ta större ansvar för skolan och kommunikationen med rektorerna behöver bli bättre. Det slår Skolinspektionen fast.

Skolinspektionen har grans­kat hur 36 huvudmän, varav 19 kommunala och 17 enskilda, styr sina grundskolor. Resultatet är tydligt: de flesta behöver bli bättre och tydligare.

I rapporten som publicerades i början av året konstateras till exempel att huvudmännen ibland formulerar mål som att ”80 procent av eleverna ska nå minst godkänt”, i stället för att alla elever ska nå kunskapskraven. Det skapar otydlighet och förvirring för rektorerna.

– Hur huvudmannen styr påverkar rektorernas förutsättningar att leda sina enheter, säger IngBeth Larsson på Skolinspektionen.

 

I rapporten framgår även att roll- och ansvarsfördelningen ibland är otydlig – alla vet inte alltid vem som är huvudman. För små enskilda huvudmän kan rollen som rektor och huvudman glida samman, medan det i stora kommuner kan råda förvirring för att det finns så många olika nivåer i organisationen.

Tydliga roller och en god kommunikation mellan olika nivåer är viktigt. Finns inte en god dialog påverkas rektors möjlighet att leda sin skola.

Andra saker som lyfts är att många huvudmän inte analyserar elevernas och skolornas resultat, trots att man ofta begär in omfattande underlag från rektorer.

– Huvudmännen har förstått att de behöver en bild av hur det ser ut i skolorna, framför allt när det gäller kunskapsresultaten. Men sedan famlar de, säger IngBeth Larsson.

Utifrån underlaget måste man bli bättre på att ställa frågor, söka orsaker och se samband. På vilka skolor är resultaten bra? Var är de sämre? Vad beror skillnaderna på? Först när man närmar sig svaren på dessa frågor kan man sätta in de resurser och åtgärder som krävs.

 

Extra svårt tycks huvudmännen ha att följa upp arbetet med trygghet och studiero, samt arbetet mot kränkningar. Många utgår enbart från brukarenkäter trots att det finns fler sätt att arbeta på. Dessutom är det få som kopplar dessa resultat till kunskapsresultaten, konstaterar Skolinspektionen.

Fast det finns förstås undantag i granskningen. Varken Hammarö kommun eller de fyra friskoleföretagen Pysslingen, Vittra, Kunskapsskolan och Internationella engelska skolan fick några anmärkningar på sitt arbete med att styra och stödja sina skolor.

Fotnot: Skolinspektionens rapport, Huvudmannens styrning av grundskolan 2015:1, finns att hämta på skolinspektionen.se

Emilie Stendahl

Skärpning i lagen stärker elevers rätt till tillgänglighet

$
0
0

Bristande tillgänglighet för elever med funktions­nedsättning räknas från årsskiftet som diskriminering. Både lokaler och pedagogik påverkas, tror DO.

Elever som inte fått tillräckligt stöd eller som hindras av lokalerna från att delta i undervisningen kan anmäla skolan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Diskrimineringslagen ger elever med funktionsnedsättning rätt att komma i en jämförbar situation med andra elever. Det kan handla om att få längre tid på prov eller att få stödanteckningar som gör det lättare att följa med i undervisningen. Men också att alls vara med på lektionerna. Har hissen upp till träslöjdsalen stått still länge utan att skolan gjort något åt det skulle det kunna vara diskriminering, enligt DO. Trösklar och nivåskillnader som inte kontrastmarkerats kan också bedömas som bristande tillgänglighet.

Sara Stenberg, jurist hos DO, tror att de nya bestämmelserna kommer att ha betydelse både för skolans fysiska och pedagogiska tillgänglighet. Riktigt på vilket sätt är svårt att säga än, eftersom DO måste pröva anmälningar om bristande tillgänglighet först. Hittills har DO fått in fyra sådana anmälningar som rör skolan.

 

Men skärpningen i diskrimineringslagen ställer inte högre krav än vad skollagen gör på extra anpassningar och särskilt stöd, eller vad plan- och bygglagen och arbetsmiljölagen ställer på lokalerna. Skolan ska göra sådant som anses vara skäligt utifrån vad som är praktiskt och ekonomiskt möjligt.

Framför allt innebär det att följa de lagar som finns.

– Har man uppfyllt lagens krav så har man antagligen gjort det man ska, säger Sara Stenberg.

Många områden i samhället påverkas av bestämmelserna om bristande tillgänglighet. Men eftersom rätten till utbildning utifrån sina förutsättningar är stark i skollagen så ställer diskrimineringslagen höga krav på just skolan.

– Skolan har så många regler om tillgänglighet och därför kan skolan vara ett område där det nya förbudet får effekt, säger Sara Stenberg.

Om skolan gjort sig skyldig till diskriminering har eleven rätt till diskrimineringsersättning.

 

Men när kraven på skolan förstärks, riskerar elever med funktionsnedsättningar att stigmatiseras, menar Agneta Hugemark, lektor vid sociologiska institutionen på Uppsala universitet.

– Om jag som förälder ska driva ett diskrimineringsärende för att inte Pelle kommer in med sin rullstol i skolan eller om Pia inte kan vistas i lokalerna för att de är allergiframkallande blir det så tydligt att det här måste skolan göra för just dig – jämfört med om skolan redan vore tillgänglig för alla, säger hon.

 

Det krävs mycket kunskap och ork att sätta fingret på vad som är diskriminering och att driva sitt fall till DO. Också det kan skapa ojämlikhet, anser Agneta Hugemark. Därför är hon avvaktande till om och hur mycket diskrimineringslagen i praktiken kommer att stärka tillgängligheten.

– Nej, jag skulle inte ta det för självklart. Det är inte heller så lätt att driva ett case mot en skola där mitt barn ska gå fortsättningsvis, säger hon.

Erika Wermeling

Checklistor och bilder ger stöd i Danderyd

$
0
0

Börja granska tillgängligheten – och ta höjd för elevernas behov. I Danderyd har kommunen tagit helhetsgrepp om tillgängligheten.

Bild: Linnea Bengtsson.
Danderyd tog hjälp av Specialpedagogiska skolmyndigheten när kommunen uppdaterade sin plan för tillgänglighet för några år sedan. Genomgången visade att förskolor och skolor behövde hjälp att analysera hur tillgängliga de är i olika situationer.

 

Marie Altenbergär rektor på Stocksundskolan och Långängsskolan, båda F–6-skolor. Skolan satsar mycket på kompetensutveckling för att möta elever med olika funktionsnedsättningar. Men hos henne visade personalens egen granskning också att några klassrum hade bättre ljudmiljö än andra. Nu har skolledningen lagt om schemat så att eleverna med nedsatt hörsel är i klassrummen som fungerar bäst.

– Det ställer krav på organisationen, vi måste kunna vara flexibla, säger Marie Altenberg.

På förskolan har personalen gått igenom hur samlingar och påklädning går till. En del barn kan behöva bildstöd, bilder som gör det lättare att veta vad som händer under dagen.

 

Kommunen har tecknat avtal med Inläsningstjänst som ger alla elever tillgång till inlästa läromedel.

– För oss är det bra tillgänglighet att ta höjd för elevernas behov. Det är bra om läromedlen finns på plats innan vi har identifierat elevernas behov. Det är också en ekonomisk fråga, om eleven behöver inlästa läromedel i ett ämne så behöver han eller hon troligtvis det i andra också, säger Björn Johnson, controller, som lett kommunens tillgänglighetsarbete.

Specialpedagoger och speciallärare har nyligen börjat ta fram checklistor över vad som är bra stöd för elever med olika funktionsnedsättningar.

– Min erfarenhet är att ju mer man jobbar med checklistor och extra anpassningar desto mer blir det ett förhållningssätt i arbetet. Har man en hög tillgänglighet så gör man en rad extra anpassningar av sig själv, säger Björn Johnson.

Erika Wermeling

Höga förväntningar får skolan att lyfta

$
0
0

Från dåliga resultat till bra, från elevflykt till kö. På tre år har St Olofsskolan i Sundsvall vänt en nedåtgående trend. I framgångsreceptet ingår höga förväntningar, tidiga insatser och forskande.

Bild: Peter Hamberg.
Kzzzp, jjistrk, vspkt. Läraren Carolina Strömberg läser högt ur ett brev för för-skole­klassen i St Olofs skolan. Barnen, som sitter i ring på en grå matta, fnittrar över de obegripliga orden. Brevet kommer från planeten Quadritzer och som tur är finns det en översättning också. Det hela ingår i förskoleklassens tema rymden och miljön.

Det är rektor Carina Cederholm som levererat brevet. Hon går runt i skolan så ofta hon kan. Ibland blir det bara en promenad genom korridoren eller på gården och lite småprat, andra gånger längre besök med efterföljande samtal. Som härom dagen, då hon var inne i en fyra som höll på med grupparbete.

– I en av grupperna såg jag att pojkarna inte fick den utmaning de behövde. De satt tillbakalutade och lät flickorna sköta jobbet. Så det påpekade jag för pedagogerna.

För tre år sedan, då Carina Cederholm var ny som rektor, skulle pedagogerna nog ha reagerat med försvar. Nu tackade de.

Höga förväntningar är nämligen en av hörnstenarna på St Olofsskolan. När Carina Cederholm var ny här, 2011, visade en enkät att många elever inte hade uppfattat att det fanns både höga och positiva förväntningar på dem. Detta förvånade lärarna, som numera hela tiden jobbar med att vara tydliga med detta. Carina Cederholm, i sin tur, har skrivit ett dokument om sina förväntningar på elever, vårdnadshavare och medarbetare.

 

Vi är i hennes lilla arbetsrum nu. Här har hon utsikt över en bäck, några ståtliga pilar och den modul där sjätteklassarna håller till. Tanken med den fristående placeringen är att de äldsta barnen har ett ansvar, utifrån rektors visioner om tydligt ledarskap hos såväl henne själv som hos pedagoger och elever.

St Olofsskolan är en kommunal F–6-skola. 2011 hade den länge tampats med låga resultat: 38 procent godkända på nationella proven i svenska och matematik i årskurs 3. Bara 220 elever var kvar. Då övertalade skoldirektören den ”gamla och rutinerade” rektorn Carina Cederholm att ta tjänstledigt från en annan rektorstjänst för att försöka rädda skolan. Men då hon kom möttes hon först av skepsis.

– Så jag sa att nu jobbar vi förutsättningslöst i ett år. Om ni eller jag är missnöjda efter det går jag tillbaka till min gamla tjänst. Det var ett bra ingångsläge, för då gick de med mig från början.

Hon gjorde genast en hel rad rejäla förändringar.

– Jag tyckte att skolan allmänt, alltså inte bara St Olofsskolan, hade varit ett riktigt mischmasch under hela 2000-talet, med otydlig organisation och otydligt uppdrag. Jag ville driva den som ett företag.

Med hjälp av en mentor från företagsvärlden fick hon den utifrånblick hon behövde. Bland annat delade hon upp arbetsorganisationen i olika ”bord”. Det löpande arbetet med skolskjutsar, schemaläggning, renskrivning av dokument, vikarieanskaffning etcetera delegerade hon till två samordnare. Ett annat bord är de fackliga frågorna, ett tredje fritids, ett fjärde lärprocesserna. Det sistnämnda har skolans utvecklings-pedagoger fått ansvar för, i samarbete med förstelärarna.

 

En enkät i grannskapet visade att många föräldrar oroade sig för skolans dåliga resultat och över att en så stor andel – 78 procent – av eleverna inte hade svenska som modersmål.

– Mångfald gynnar alla skolor. Men det ska helst vara bättre proportioner.

Så hon åkte runt i förskolorna för att marknadsföra skolan. Förskolepedagogerna bjöds in att vara med på lektioner i skolan, medan vårdnadshavarna, som hon mötte på föräldramöten, fick berätta vad de förväntade sig av skolan.

– Det var otroligt givande! Föräldrarna har ju ett annat perspektiv, som är väldigt viktigt att ta till sig.

Hon ändrade också skolans ekonomiska fördelningssystem. Hela budgeten lades under rektors ansvar. Stora inköp görs numera vid fasta tillfällen och skolan gör inga småinköp.

– Förut försvann pengar utan att någon hade ett helhetsperspektiv på budgeten.

Däremot får arbetslagsledarna varje månad information om budgetläget.

– Det ökar ansvarskänslan ute i verksamheten.

I stället för det tidigare vikariesystemet anställde Carina Cederholm klassresurser, vilket innebär att de kan fördelas mellan klasserna utifrån dagsbehovet. Hon har också kunnat öka personal-tätheten till i snitt en lärare och en klassresurs per klass.

St Olofsskolan är en så kallad forskarskola. Samtliga pedagoger gick härom året en 15 poängs distanskurs på Karlstads universitet som gav dem verktyg att utvärdera sin egen undervisning, i sex lärgrupper. Carina Cederholm ändrade gruppindelningen så att fritids blev en egen grupp.

– De har ju ett helt annat uppdrag.

 

Bild: Peter Hamberg.Varje år formulerarärgrupperna fråge­ställningar som de diskuterar på möten varannan månad. Det kan till exempel handla om hur Matematiklyftet kan bidra till att pedagogerna ska kunna stötta elever med annat modersmål än svenska, eller hur IKT (informations- och kommunikationsteknik) kan användas till att stimulera elevernas skrivande. En gång per år presenterar grupperna forskningsfrågorna och de lösningar de har kommit fram till för varandra. Några medarbetare per år får också någon form av längre utbildning.

– Vår ambition är att hela tiden utvecklas vidare.

Skolan jobbar också språkutvecklande, med så kallad genrepedagogik. Till och med matsalspersonalen har fått utbildning i detta.

– De kan tänka på hur de talar med barnen, till exempel först tar ni pastan, därefter finns det sås, sist står det en skål med ost, säger Carina Cederholm, medan hon leder oss över skolgården, mot matsalen.

Det är lunchrast och eleverna är utspridda i olika aktiviteter, tillsammans med rastvärdar. Det är klassresurserna och fritidspersonalen som turas om att leda aktiviteter på skolgården varje rast – också detta en nymodighet. Lärarna, däremot, behöver aldrig vara på skolgården.

– Lärarna ska fokusera på sitt huvuduppdrag, nämligen att ge eleverna det de behöver för att uppfylla målen. Om alla medarbetare har tydliga uppdrag blir verksamheten fokuserad.

 

Under den korta promenaden kommer flera barn fram och kramar Carina Cederholm, elever som hon haft extra mycket kontakt med. När hon kom hit till skolan införde hon genast intensivstöd i läsning och matte för vissa elever.

– När en elev diskuteras på elevhälsoteamets möte lägger vi upp en plan direkt. Samma vecka är insatsen på plats. Det har varit väldigt framgångsrikt.

Skolan har också satsat på att erbjuda studiestöd, eller läxhjälp, som barnen brukar kalla det. Framför allt sker detta på fritids. Detta har blivit så populärt att också barn som inte är inskrivna på fritids brukar komma dit.

Förra våren hade nästan 100 procent av ettorna i St Olofsskolan knäckt läskoden och skolans tredjeklassare presterade bra på nationella provet: 88,4 procent aveleverna fick godkänt i matematik.

Under de här tre åren har skolan också ökat antalet elever till 320, och ett 50-tal står i kö för att börja.

– Kommunen är lite ovan vid sådant, säger Carina Cederholm med ett leende.

Innan vi lämnar St Olofsskolan tittar vi in till förskoleklassen igen. Nu sitter eleverna och jobbar för sig själva. Två av dem har fått i uppgift att skriva en berättelse på en surfplatta.

– Men jag kan ju inte skriva, säger Doris, sex år.

– Du får spökskriva, säger Carolina Strömberg och berättar att det handlar om metoden ”skriva sig till läsning”.

Barnen får låtsasskriva på tangenterna samtidigt som de berättar. I nästa steg skriver en vuxen ner deras berättelse. Nu far Doris fingrar över plattans tangentbord medan hon säger vad hon ”skriver”:

– Hej rymdvarelser!

Ingela Hofsten

Språkverkstaden ger snabbfil in i skolan

$
0
0

Koll på eleverna, påhittighet och flexibelt schema. Med det lyckas Ekbackens skola rusta sina nyanlända för framtiden. Var den än utspelar sig.

Bild: Ulla-Carin Ekblom.

Fyrorna plockar fram datorerna och sätter sig vid borden för att fortsätta arbetet med klassens tidning. Själv rör jag mig i klassrummet med block och penna redo. En flicka fäster blicken på mig och tar upp en penna.

– Ska du arbeta med tidningen? frågar jag.

Hon nickar och säger oväntat:

– Jag vill intervjua dig.

Jag förstår att hon vill ta chansen att utföra skoluppgiften.

– Jaha! Visst, det går bra, säger jag och sätter mig i bänken intill.

Shikiana Alexander ser på mig med spänt och allvarligt ansikte, vippar med pennan.

– Jag förstår inte vad jag ska fråga, säger hon.

Sedan ställer hon tio frågor om journalistyrket. ”Är journalist ditt drömjobb? Vad är det roligaste med det? Det mest speciella? Är det svårt?”

Hon behöver inte tänka länge mellan frågorna. Det behöver däremot jag innan jag svarar, ovan vid att vara i den här änden av pennan.

Lutad över bänken skriver Shikiana Alexander mina svar, snabbt och utförligt.

Det blir min tur att ställa frågor.

– Vill du kanske själv bli journalist?

Shikiana Alexander nickar.

– Faktiskt, jag gillar att läsa böcker och att skriva. Jag kanske vill bli både författare och journalist.

Om hon väljer något av de yrkena har hon flera språk att utöva dem på: Urdu, engelska, hindi, och så svenska, som hon erövrat under de tre år som gått sen hon kom från Pakistan, hit till det lilla samhället Fellingsbro i Västmanland.

Som nyanländ fick hon, som alla elever i samma situation, tillbringa större delen av skoldagen i den dåvarande förberedelseklassen. Det var tråkigt, säger Shikiana Alexander, för där jobbade hon mest enskilt, och inte med så många ämnen.

 

 

Bild: Ulla-Carin Ekblom.

Uray Bodur, som är lärare i svenska som andraspråk och som har arbetat fem år i verksamheten för nyanlända på Ekbackens skola, var inte heller helt nöjd med hur F–6-skolan tog emot eleverna.

– Förberedelseklassen var mer som en pysselstuga än som en skola, med leksaker, mjuka mattor, glitter. Det blev så mysigt och bekvämt att eleverna drog sig för att gå över till vanlig klass, säger hon.

Ekbackens skola är sedan år 2001 mottagningsskola för asylsökande. Ungefär tjugo procent av de drygt tvåhundra eleverna hör till den kategorin. Många av dem väntar sedan flera år på avgörande besked, antingen om uppehållstillstånd, eller, om de har fått det, på så kallad kommunplacering.

För ungefär tre år sedan beslöt Ekbackens skola att göra en förändring. Förberedelseklassen fungerade inte så bra, säger rektor Åsa Jönsson. Eleverna kom inte riktigt att tillhöra skolan, trots att lokalen fanns i skolbyggnaden och att de sam-tidigt ingick i en ordinarie klass. Uray Bodur, med sin erfarenhet och specialkompetens i kultur och migration, blev motorn i omorganiseringen.

– Tjopp, så tänkte vi om! säger hon.

Verksamheten för de cirka fyrtio asylsökande eleverna döptes om till språkverkstad. Lokalen möblerades om till ett klassrum. Numera har alla nyanlända elever sin tillhörighet i en ordinarie klass från det de börjar i skolan. Under skoldagen växlar de mellan språkverkstaden och klassen, redan som helt nyanlända. Så snart undervis-ningen i något ämne är i en språkmässigt mindre krävande fas, tillbringar de mer tid i klassen.

– Vi låser oss inte till när eleverna är fullt redo för till exempel NO, utan vi passar på att ta med dem i lämpliga moment, som rymden, med mycket bilder eller experiment, säger Uray Bodur.

 

 

Bild: Ulla-Carin Ekblom.

Kleri Angjellari sitter vid ett bord i ”språkis”. Hon har helt nyligen kommit från Grekland och kan knappt ett ord svenska. Sva-läraren Lotta Byrath sitter mitt emot. Hon pekar på mattetalen i en uppslagen bok, räknar upp pennor i olika stora högar, förklarar och frågar på svenska.

– Vilket tal fattas för att de ska bli fyra?

Kleri Angjellari ser från boken upp på läraren.

– Tre, säger hon tydligt.

– Bra, säger Lotta Byrath.

För närvarande finns här också elever bland annat från Syrien, Somalia, Eritrea, forna Jugoslavien, Tjetjenien och Azerbajdzjan. Tre sva-lärare utgör den fasta personalstyrkan i språkverkstaden. De kan enstaka ord på några av de aktuella språken, men de måste ta hjälp av barnen för att kommunicera.

Uray Bodur beskriver hur det kan gå till. En arabisktalande flicka får hjälp via en pojke som talar arabiska och ryska, att kommunicera vidare till en annan flicka som pratar ryska och svenska, som i sin tur kommunicerar vidare till någon av lärarna …

Skolan strävar efter att alla ska få moders­måls­undervisning och informerar alltid föräldrarna om att de kan ansöka, vilket alla gör. Men undervisningen är svår att organisera, eftersom tillgången på modersmålslärare är mycket liten och eleverna utspridda på många små skolor i kommunen. För närvarande får endast en knapp fjärdedel av eleverna i Ekbackens skola undervisning eller studiehandledning på modersmålet.

– Vi får inte fastna i uppgivenhet inför detta, säger Åsa Jönsson.

Så Ekbackens skola gör en dygd av nödvändigheten. När studiehandledning på modersmålet inte är möjlig, då får det bli på svenska, med material som sva-lärarna själva sammanställer.

 

 

Bild: Ulla-Carin Ekblom.

Lärarna har pratat mycket om hur de ska förhålla sig till dem som kommer nya. Uray Bodur vill bemöta eleverna med vad hon kallar tuff kärlek, ge dem vänligt stöd men också ställa krav. Åsa Jönsson talar om att inte betrakta elevernas deltagande i klassrummet som en passiv närvaro, utan som ett utvecklande språkbad.

– Lärarna måste tänka att det går bra, att eleven som sitter där tyst faktiskt lär sig något.

Marit Sonnesjö, lärare i svenska, SO och bild och Shikiana Alexanders klasslärare, håller med.

– Jag märker att de hör och ser, och får ett bra bemötande, och jag är glad över att eleverna hjälper varandra.

Hur de nyanländas skolgång utvecklas hänger på lärarnas samarbete. Vid arbetslagsmöten varje vecka där de tre sva-lärarna deltar, kan alla hålla varandra à jour med elevernas behov och kunskapsutveckling.

Lärarna behöver inte göra stora anpassningar för att få med de nyanlända i den ordinarie undervisningen. I ämnen som musik, bild och slöjd spelar språkkunskaperna mindre roll, och i matte kan man till en början undvika lästal. I klassrummet kan eleven arbeta med enklare uppgifter, eller helt enkelt med material från språkis, eller delta vid lämpliga tillfällen.

 

På skolan finns en beredskap för att en elev kan bli utvisad och plötsligt måste ge sig iväg. Åsa Jönsson plockar fram ett dokument som ser officiellt ut.

– Vi har förstått att ett vanligt intyg inte räknas i en del länder. Det måste finnas ett foto på eleven och vara stämplat med skolans namn. Så vi fick köpa en stämpel, och lära oss hur det ska se ut, säger hon.

”To the Ministry of Education – Republic of Iraq”, står det på dokumentet som följde en av skolans elever tillbaka till Irak.

 

 

När jag ska gå får jag med mig en kopia av Shikiana Alexanders intervju med mig. Jag läser, bland mina korrekt återgivna svar, att jag tycker att mitt yrke är roligt eftersom jag får träffa unga, vuxna och barn.

Efter tre år i Sverige är tioåriga Shikiana Alexanders handstil tydlig och svenskan så gott som felfri, men hon vet ännu inte om hennes familj kommer att få uppehållstillstånd.

Av mitt besök på Ekbackens skola förstår jag att hon inte är något undantag, vare sig när det gäller den långa väntan på besked, eller i fråga om sina framsteg i skolan.

– Vi har insett att det bästa vi kan göra är att se till att eleverna får en bra kunskapsutveckling. Vi kan inte påverka om de får stanna i Sverige, men vi kan försöka rusta dem så väl som möjligt för framtiden, var de än hamnar, säger Åsa Jönsson.

Mimmi Palm

Skärpt lag ställer nya krav på rektorn

$
0
0

I dag finns inga särskilda bestämmelser för hur skolor ska ta emot och undervisa nyanlända. Men det vill regeringen ändra på. Sofia Kalin, jurist på Skolverket, berättar mer.

I mitten av december la regeringen fram en proposition med flera förslag till ändringar i skollagen när det gäller nyanlända elever. Om propositionen går igenom är tanken att ändringarna ska träda i kraft 1 januari 2016.

 

Varför vill regeringen ändra på skollagen när det gäller nyanlända elever?

– För att skollagen har varit otydlig. Den har inte varit anpassad efter att en elev kommer sent in i utbildningen, säger Sofia Kalin.

 

Kan du ge något exempel på hur skollagen är otydlig i dag?

– En fråga vi får handlar om hurvida man måste bedöma nyanlända elevers kunskaper. I dag finns inga regler som säger att nyanländas kunskaper ska kartläggas, men samtidigt har alla elever rätt till individanpassad undervisning enligt skollagens tredje kapitel, tredje paragrafen. En nyanländ elev kanske behöver särskilt stöd eller andra former av hjälp, och för att ge detta måste man se var eleven be-finner sig.

 

Berätta lite om vilka ändringar som föreslås!

– I propositionen föreslås att man ska bedöma elevens kunskaper inom två månader och att bedömningen ska beaktas när man bestämmer vilken årskurs eleven placeras i. Skolorna får fortsatt välja om de vill arbeta med direktintegrering eller ha förberedelseklasser, men om de väljer att ha en förberedelseklass kommer det att finnas vissa regler att följa. Man kan bara delvis undervisa eleverna där. Alla måste få en viss del av undervisningen i en ordinarie undervisningsgrupp. Sedan finns en tidsbegräsning på två år, längre än så får man inte vara kvar i förberedelseklass. Det finns också förslag om att reglera den garanterade undervisningstiden, så att nyanlända åtminstone ska ha rätt till samma antal timmar som elever i samma årskurs. Och så finns det ett förslag om en prioriterad timplan för nyanlända, att de ska kunna läsa mer svenska på bekostnad av andra ämnen under ett år.

 

Vem kommer att räknas som nyanländ om propositionen går igenom?

– En elev är nyanländ om hon eller han först har varit bosatt utomlands, men sedan är bosatt i Sverige, har påbörjat sin utbildning här senare än höstterminen det kalenderår han eller hon fyllde sju år, och om hon eller han gått i skolan i Sverige kortare tid än fyra år.

 

Vad innebär de här förändringarna för skolledare?

– Det kommer att finnas fler regler att förhålla sig till, men förhoppningsvis blir det tydligare hur man kan lägga upp undervisningen för de nyanlända eleverna. Det kommer att ställas andra krav på hur man bedömer en nyanländ elevs kunskap inför att eleven får en årskursplacering. Man kan inte heller behålla eleven i förberedelseklass längre perioder, utan man måste ha en beredskap för hur man gör när eleverna går in i ordinarie undervisningsgrupp där de kommer att behöva studiehandledning och modersmålsstöd.

 

Om vi lämnar propositionen – vad gäller i dag för studiehandledning på moders­målet?

– För grundskolan gäller enligt femte kapitlet, fjärde paragrafen i skolförordningen att en elev ska få studiehandledning på sitt modersmål om eleven behöver det. Vissa uppfattar det lite förvirrande att detta står under rubriken ”särskilt stöd”. De undrar om man alltid behöver ett åtgärdsprogram – det gör man inte om stödinsatserna är mindre omfattande, då kan det i stället vara en extra anpassning. Det beror på varaktigheten och omfattningen.

 

Finns det några andra nu gällande bestämmelser som skolledare bör ha koll på?

– Ja, förordningen 2013:69 riktar sig direkt till skolor med nyanlända elever. Man kan söka statsbidrag för att stärka eleverna i svenska språket och ge dem utökad undervisningstid. Och enligt förordningen 2013:361 kan man ansöka om statsbidrag för utbildning av barn som vistas i landet utan tillstånd.

Emilie Stendahl

Kulturtolken blir familjernas språkrör

$
0
0

Vad är ett galonställ? När ska vi hämta? Lämna? Frågorna är många och enkla – men ändå svåra att svara på när personal och föräldrar inte talar samma språk. I Katrineholm har man löst problemet med hjälp av kulturtolkar.

Bild: Susanne Lundbäck.

Näverstugans förskola ligger i ett bostadsområde några minuters bussresa från centrum. Här har många familjer från Somalia bosatt sig de senaste åren. Nu anländer allt fler från Syrien och Eritrea. I Katrineholm har asylsökande rätt att få en förskoleplats inom en månad. Flyktingar och arbetskraftsinvandrare inom fyra månader. Det ställer stora krav på förskolornas beredskap och personalens kompetens. I kommunens skrift Handlingsplan för mottagande av nyanlända barn i förskolan redogörs detaljerat för ansvarsfördelningen mellan olika instanser. Bland annat ska förskolecheferna verka för ett samarbete med svenska för invandrare, sfi, och Arbetsförmedlingen så att vuxna med olika språk får möjlighet att arbeta och praktisera i förskolan. Helt nya funktioner som modersmålsstödjare, språkpraktikanter och kulturtolkar har inrättats.

 

 

Ifraah Osmaan är kulturtolk på Näverstugan, där hälften av de 63 barnen har somaliskt ursprung. Hon har bott i Sverige i sex år och har själv erfarenhet av att vara småbarnsförälder i ett nytt land. Nu har hon vant sig vid klimatet, språket och byråkratin. Men det tog tid.

– I Somalia är det alltid samma väder. Här kan det vara minusgrader ena dagen och plusgrader nästa. Det är jättesvårt att veta, speciellt på hösten och vintern. Man tittar ut och ser att det är snö eller regn, men man vet inte hur kallt det är. Få somalier tänker på att skaffa en termometer eller att se på nyheterna för att ta reda på vilket väder det blir i morgon, säger Ifraah Osmaan.

Hon har tidigare varit språkpraktikant på en förskola i byn Bie och deltagit i projektet Egenkraft, som syftar till att coacha och inspirera ut-rikesfödda att hitta en framtida försörjning. Det var så hon hamnade här. I framtiden vill hon bli förskollärare.

Deltidsanställningen som kulturtolk varar i sex månader med chans till förlängning, är a-kassegrundande och ska fungera som en väg in på arbetsmarknaden efter avslutad sfi-utbildning. Erfarenheterna och kontakterna kan förhoppningsvis leda till timanställningar och vikariat.

– Rekryteringen sker precis som vanligt, med intervjuer, säger förskolechefen Lena Brohede.

Intresset är stort. Många av de sökande har jobbat inom affärslivet eller i fabriker i sina hemländer, men få har pedagogisk utbildning.

– Kulturtolkarna ska i första hand fungera som en språkbrygga mellan pedagogerna, föräldrarna och barnen, säger Lena Brohede. De ska vara ett stöd vid samlingar, lekar och måltider. Om man till exempel spelar ett spel, kan kulturtolken vara ett språkrör som tolkar barnets signaler, så att det får rätt hjälp i sin lärandeutveckling. Pedagogerna styr arbetet, medan kulturtolken observerar. Han eller hon ska inte vara en extra barnskötare.

De olika rollerna är jätteviktiga att tydliggöra, menar Lena Brohede. Liksom förskolans uppdrag.

– Vi har starkt fokus på lärande. En del kulturtolkar är mer inriktade på omsorgsbiten. Där måste de få stöd i hur de ska agera gentemotbarnen, säger hon.

 

De allra yngsta känner en stor trygghet i att det finns någon som kan trösta dem på modersmålet när längtan efter föräldrarna blir för stark. De äldre barnen kan behöva förklaringar som ger sammanhang och chans till delaktighet.

– Förskolans kultur är helt annorlunda jämfört med att vara hemma, säger Lena Brohede. Man är tillsammans med 20 andra barn och det är inte längre mamma och pappa utan andra vuxna som ledsagar en. Men allt som personalen säger ska man hela tiden kunna få stöd att förstå, så att man hänger med.

Ifraah Osmaan är också en nyckelperson i personalens informella kommunikation med föräldrarna. Vid hämtning och lämning kan viktig praktisk information förmedlas via kulturtolken. Vad har barnet gjort i dag? Hur tjocka vantar behövs just nu? Var köper man kalsonger billigt?

– I morse var det en pappa som förklarade att han behövde hjälpa sin fru med deras nyfödda bebis på morgonen, och därför inte kunde lämna de andra barnen lika tidigt som vanligt. Han var rädd att komma för sent, förklarar Ifraah Osmaan.

Lena Brohede minns ett annat viktigt samtal, där kulturtolken var ovärderlig:

– Ett barn skulle operera in rör i öronen. Mamman hade ingen möjlighet att förklara det på svenska. Lättnaden när hon kunde säga det på sitt modersmål var enorm!

Kulturtolken kan ringa och påminna om inskolningssamtalet, men till själva mötet bokas en professionell språktolk som är med på plats eller via högtalartelefon. Då går man igenom familjens bakgrund och andra omständigheter som kan vara känsliga.

 

Det finns många oväntade språkbarriärer, som delvis bygger på kulturella olikheter. Det är en av Lena Brohedes erfarenheter i arbetet med nyanlända familjer.

– I somaliska finns inte ordet ”kanske”. Det måste vara ”ja” eller ”nej”. Det kräver att man är tydlig och rak på ett sätt som svenskar inte är helt bekväma med. Vi vill medla, vara tillmötesgående och ödmjuka. Det är bra, men kan leda till missförstånd.

Numera kan man därför se förskollärare på Näverstugan som uppfordrande pekar på klockan för att visa att någon förälder missat en tid. Personalen använder teckenstöd, dans, teater, bild och lärplattor i det språkutvecklande arbetet med barnen. Fotografierna i dokumentationspärmarna har blivit ett viktigt samtalsunderlag gentemot familjerna, berättar Anneli Engström som är förskollärare och arbetslagsledare på avdelningen Granen.

Just i dag är bara en handfull av barnen på plats. Det är sjukdomstider. Två har kräksjukan och flera andra är förkylda. Ifraah Osmaan kan därför ägna lite extra uppmärksamhet åt en nyinskolad ettårig pojke, som varit orolig på förmiddagen. Nu sitter de i lekhörnan och utforskar de färgglada byggklossarna.

Sjukfrånvaron bland de nyanlända är ofta högre än hos andra, har personalen märkt.

– Barnen kan vara borta i tre veckor på grund av snuva, säger Anneli Engström. Syskon smittar varandra och om föräldern är ensamstående blir det krångligt att lämna de barn som ändå är friska. Vissa drar sig för att sjukanmäla, de vill inte ringa hit eftersom de inte kan språket.

Den som inte kommer till förskolan på två månader utan giltigt skäl riskerar att förlora sin plats. Sådant förekommer, enligt Lena Brohede. Att säkra närvaro och kontinuitet är därför en stor utmaning för henne.

– Från tre år och uppåt behöver barnen vara bland sina kompisar. Då är det viktigt att man kommer hit regelbundet, så att man inte glömmer bort det svenska språket och rutinerna på förskolan. Vi har också märkt att vädret spelar stor roll. Det är en lång procedur för vissa familjer att bara komma hemifrån. Men samhället ställer höga krav på att man ska delta i sin sfi-undervisning för att få dagersättning, vilket gör att man också lämnar barnen på förskolan.

För Anneli Engström är det viktigt att träffa både barn och föräldrar kontinuerligt, så att hon lär känna dem ordentligt. Det tar längre tid med nyanlända än med familjer som talar svenska.

– Det blir inga spontana vardagsanekdoter om barnen när man inte pratar samma språk. ”I går gjorde han si eller så, och skrattade åt det här”. Det kan jag sakna. Det småpratet får kulturtolken sköta.

Per Bengtsson

Nyanlända elever är hela skolans ansvar

$
0
0

Samarbete mellan lärarna. Det är nyckeln till en fungerande skolgång för nyanlända elever. Och det är skolledarens uppgift att göra det möjligt.

Hur ska nyanlända elever tas emot i skolan? I Sverige organiseras utbildningen på olika sätt i olika kommuner och skolor. Någon form av förberedelseklass, där tyngdpunkten läggs på undervisning i svenska, är vanligare än så kallad direktintegrering i ordinarie klass.

Flera studier, däribland Skolinspektionens rapport Utbildningen för nyanlända elever, från 2014, visar att ingen av modellerna fungerar tillfredsställande. Undervisningen anpassas inte tillräckligt efter de nyanländas behov. De får inte heller det stöd de behöver.

Monica Axelsson, professor i tvåspråkighet, har de senaste åren ägnat sig åt forskning om nyanlända elevers situation. Tillsammans med tre forskarkollegor har hon genomfört projektet Nyanlända och lärande – en tvärvetenskaplig studie om nyanlända elevers lärandevillkor i den svenska skolan. Projektet, som är avslutat och nu ska dokumenteras, har tagit ett brett grepp och studerat nyanländas skolgång ur språkligt, samhälleligt, organisatoriskt och pedagogiskt perspektiv. Också elevernas perspektiv finns med.

De tre studerade högstadieskolorna, belägna i kommuner av olika storlek, tar alla emot eleverna i förberedelseklasser. Forskarna valde att följa 13–14-åringar eftersom det ställs höga krav på elever i den åldern, både språkligt, socialt och ämnesmässigt.

 

Liksom Skolinspektionen konstaterar Monica Axelsson att båda modellerna för nyanlända har brister. I förberedelseklassen interagerar eleverna med modersmålslärare, studiehandledare och sva-lärare (lärare i svenska som andraspråk), vilket är viktigt för språkutvecklingen. Däremot tar de ofta för liten del av den ordinarie klassens ämnesundervisning.

 

Övergången mellan förberedelseklass och reguljär klass är ett kritiskt skede, konstaterar forskarna i projektet. Ofta minskar den för språkutvecklingen väsentliga interaktionen när eleven börjar i den ordinarie klassen. Det beror bland annat på att ämneslärarna i regel saknar kompetens för att stötta elever med svenska som andraspråk. Inte heller med klasskamraterna blir det mycket till samvaro, eftersom ett gemensamt språk spelar stor roll särskilt i tonåringars umgänge.

Monica Axelsson påpekar att det tar mellan fyra och åtta år att lära sig skol-svenska, alltså det språk och de begrepp som används i de olika ämnena. Därför kan man inte vänta sig att eleverna ska lämna förberedelseklassen språkligt fullärda, ens om de har tillbringat flera år där.

Hon tycker att man ska ta vara på den stora ambitionen och viljan att komma vidare i sin utbildning och att få vara med i den ”riktiga skolan”, som de nyanlända ofta visar. Men det gäller att undvika fallgroparna på vägen dit. En sådan är att inträdet i ordinarie klass kan innebära att studiehandledningen dras in. Att det sker just när fler ämnen ska studeras och språkligt stöd är svårt att undvara, kan bli en katastrof för eleven, konstaterar Monica Axelsson.

Nyckelordet för att övergången ska fungera är samarbete, mellan ämneslärarna, modersmålslärarna och sva-lärarna.

– Det är en chefsfråga att organisera och möjliggöra samarbetet mellan lärarna. Skolledarna måste se till att tiden räcker till, och få förvaltningen att förstå vikten av det. Kommunen borde också se över sitt sälj-köp-system. Om det är dyrt för skolorna att köpa in studiehandledning så kommer de inte att göra det, trots att den väl behövs.

 

Hur lärandet organiseras skiljer sig mellan de olika skolorna i projektet, beroende på hur lång erfarenhet och hur stor andel man har av nyanlända. Också andelen flerspråkiga elever generellt spelar in.

På den största, en storstadsskola med hundra procent flerspråkiga elever, har ämneslärarna utvecklat strategier. De förklarar, illustrerar och använder visuella hjälpmedel. I den skolan planerade SO-lärarna och sva-lärarna tillsammans. SO-lärarna presenterade arbetsområdet i texter och med filmvisning. Klassens nyanlända elever fick sedan hjälp av sva-lärarna med att gå igenom de aktuella texternas ordförråd, språk och struktur. Även andra elever än de nyanlända erbjöds att delta för att få extra stöttning. Det blev möjligt genom att tid som schema­lagts för ”elevens val” användes.

 

Monica Axelsson beskriver flera former för samarbete. I ett exempel planerar de olika lärarna temaarbeten på ett sätt som tillgodoser elevernas behov av stöd med vokabulär och språkstruktur i texter.

Många skolor skulle vinna på det arbetssättet, anser Monica Axelsson. Enligt henne gör ämneslärare uppskattningen att inte mer än 30 procent av alla deras elever klarar att läsa, förstå och analysera läroböcker på egen hand.

– Språklig ämnesstöttning skulle alltså inte bara hjälpa de nyanlända, utan dessutom en stor andel av de andra eleverna.

Monica Axelsson vill ge skolledare rådet att se mottagandet av dem som just kommit till Sverige som hela skolans uppgift.

– De nyanlända är en samhällsresurs som vi måste hjälpa fram.

I regeringspropositionen Utbildning för nyanlända elever – mottagande och skolgång, föreslås bland annat att en elev inte ska räknas som nyanländ i mer än fyra år.

– Jag är positiv till det. Det betyder att kommunerna måste ge järnet och sätta till alla resurser under de fyra första åren. Studiehandledning och samarbete mellan lärarkategorierna borde vara en självklarhet under den tiden.

Mimmi Palm
Viewing all 10064 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>