Under de senaste decennierna har arbetsvillkoren för musiklärare förändrats drastiskt. I egenskap av musiklärare, musiklärarutbildare och forskare har Anna Houmann ständigt fascinerats av yrkets potential och gränser. Nyligen kom hennes avhandling om musiklärares handlingsutrymme.
Anna Houmann har i sin avhandling studerat hur musiklärare beskriver sitt yrkesmässiga handlingsutrymme. Hon definierar handlingsutrymme med att ha möjligheter och kunskap att göra egna professionella bedömningar och val i det dagliga arbetet.
Under de senaste decennierna har arbetsvillkoren för musiklärare förändrats drastiskt. I egenskap av musiklärare, musiklärarutbildare och forskare har Anna Houmann ständigt fascinerats av yrkets potential och gränser.
Hon menar att de ligger i både yttre ramar som i inre föreställningar hos den enskilde läraren. Till de yttre hör hur man förhåller sig till nationella planer, skolans organisation, undervisningssituationen med elever samt samarbete med kollegor. Men individen kan också utveckla förhållningssätt till sina möjligheter och begränsningar vilket kan möjliggöra att man kan gå utanför de yttre ramarna. Det kan bidra till att man utvecklar både sig själv som musiklärare och den verksamhet som man arbetar i.
– Att gå utanför tidigare erfarenheter, traditioner och utbildning är förbundet med ett risktagande som skapar en rädsla för förändring och utveckling. Jag har fört en privat strid mot rädslan i dess begränsande och destruktiva form så länge jag kan minnas, säger hon.
Studien bygger på djupintervjuer med lärare och studenter. Resultatet visar på spänningen mellan de faktorer som möjliggör respektive begränsar musiklärares handlingsutrymme. Lärarna och studenterna beskriver dem bland annat som traditioner och föreställningar, undervisningens form och innehåll, språket, reflektion, utveckling genom samtal och målbeskrivningar, samvaro med gemensamt intresse och att vara trygg i sitt värde. Studien identifierar också olika processer som påverkar skapandet av handlingsutrymme, positivt eller negativt.