Hej Anna Holmqvist Fridh, som kommer att examineras som dans- och religionskunskapslärare till jul. En spännande kombination, tycker hon.
Anna Holmqvist Fridh har dansat sedan hon var 14 år och gick dansgymnasiet i Norrköping där hon är uppvuxen. Men det var under året på Balettakademien i Stockholm som hon bestämde sig för att bli danslärare.
– Under det året fick vi prova olika saker inom dansen, bland annat att undervisa, vilket jag tyckte var jättekul.
Vad vill du som danslärare lära eleverna i ämnet dans?
– Som danslärare hoppas jag kunna förmedla dansen och dess uttryck, vad kroppsspråket säger och att det är viktigt att man tar hand om kroppen.
Sin examen kommer hon att få vid utbildningen i Piteå till jul, och förutom dans läser hon också religionskunskap i Stockholm. Hennes inriktning är mot senare år i grundskolan samt gymnasieskolan, där det är vanligast att dans som ämne finns.
– Jag tycker att det känns spännande att kombinera just dans och religion, det är nog ingen vanlig kombination, säger Anna.
Som lärare i religion vill hon att eleverna får förståelse för andra kulturer och att man kan tänka på olika sätt.
Anna är nöjd med utbildningen, kommer inte på något särskilt hon saknar, och känner sig förberedd för att snart börja jobba, särskilt som danslärare. Hon känner sig tryggare i en danssal än i ett vanligt klassrum med bänkar, pennor, papper och Power point-presentationer.
– Det är andra redskap där än när jag jobbar som danslärare och det kan kännas lite ovant. Fast det är också kul att växla mellan de olika lärarrollerna, att ena stunden prata med eleverna i en danssal och i andra stunden i ett klassrum.
Kommer du att kunna kombinera dina ämnen på något sätt?
– Ja, jag vill gärna samarbeta mellan mina ämnen. Just nu arbetar jag med metoden ”dansmatte” där elever lär sig matematiska formler och termer genom att dansa dem.
– Dansen är bra på det sättet att det är både teoretisk och praktisk kunskap, och jag vill gärna fortsätta att arbeta ämnesövergripande och kombinera mina två ämnen.
Anna tror också att dansen är ett språk som kan riva barriärer.
– Jag gjorde praktik på en mångkulturell skola och såg hur dansen kan föra samman människor med olika bakgrund.
Hon känner sig något mer förberedd som danslärare, men tycker att en av alla bra saker med att vara lärare, är att hon ständigt får fortbilda sig själv.
– Jag tror inte att man blir färdig som lärare och det tycker jag är bra. Man kan alltid lära sig mer och utveckla både sig själv och rollen som lärare.
I dansen vill hon gestalta kunskaper som eleverna annars bara läser i en bok; hon vill att eleverna ska arbeta med alla sinnen. Hur kan man till exempel gestalta kastsystemet i en dans? Anna tror att skolan måste anpassa sig till att alla inte lär sig på samma sätt, en del lär sig genom att se saker, andra genom att måla, andra genom att dansa och inte enbart genom att läsa böcker. Hon tycker också att hon har nytta av sina kunskaper som dansare och danslärare i sin roll som religionskunskapslärare:
– Jag vet hur jag ska röra mig på ett bra sätt och jag vet hur jag ska använda rösten. Jag tycker också att jag kan tolka elevernas kroppsspråk. Jag tänker också ganska mycket ur ett genusperspektiv, som vi talat om i dansen.
Varför valde du kombinationen dans och religionskunskap?
– Att det blev just religion var inte självklart från början, men jag testade och det fungerade bra. Jag har alltid gillat att diskutera och försöka förstå hur andra människor tänker.
– Jag tror också att man förstår varför det ser ut som det gör i Sverige, varför vi har de traditioner vi har, genom att läsa religionskunskap.
Anna Holmqvist Fridh har gott hopp om att få jobb när hon tar sin examen, kanske inte båda ämnena på samma skola, men det är inget som stör henne just nu. Hon har faktiskt redan fått erbjudanden om jobb och ingångslönerna har hon ganska god koll på. De flesta danslärare har mellan 23 000 och 25 000 kronor, uppger hon.