Mitt i turistidyllen Gränna, vid Vätterns strand, ligger Ribbaskolan. För ett år sedan var den en skola i kris, med lärare utan tydligt pedagogiskt ledarskap och elever utan godkända betyg. Men nu ska trenden vändas. Ett unikt pedagogiskt projekt, "Modellskolan", ska göra Ribbaskolan till en framgångssaga och till en förebild för andra skolor. Möt professorn, ledaren och läraren i tre artiklar. Tillsammans ska de göra det omöjliga möjligt - genom att forska om det egna arbetet.
Experimentets bakgrund:
Projektet inleddes hösten 2010 och ska pågå fram till 2015. Under den tiden ska all pedagogisk personal på Ribbaskolan i Gränna läsa in en magisterexamen i lärande.
Studierna sker på halvfart parallellt med den ordinarie verksamheten. Föreläsningarna sker på arbetstid, men litteraturstudier och uppsatsskrivande får lärarna sköta på sin fritid. För detta ersätts de med en ”studiepeng”, motsvarande ungefär en tusenlapp i lönepåslag.
Professor Tomas Kroksmark på Högskolan för Lärande och Kommunikation, HLK i Jönköping, leder projektet. Ytterligare ett femtontal personer från HLK är involverade, de flesta som handledare.
Det finansieras inom ordinarie skolbudget av Jönköpings kommun, med bidrag från Regionförbundet och Länsstyrelsen i Jönköping. Dessutom har man fått 3,8 miljoner kronor i EU–bidrag för kollektiv kompetensutveckling av anställda.
Ribbaskolan i Gränna har 96 anställda lärare och cirka 700 elever i årskurserna F–9, varav 120 är förskolebarn. 120 elever är inskriva på skolans fritidshem.
Johanna Linder