Twittrande lärare har tagit kommandot över skoldebatten. Det började i mars med utbildningsminister Jan Björklunds debattartikel om mer katederundervisning, i Dagens nyheter. Artikeln fick lärare att gå i taket och säga sitt hjärtas mening under hashtaggen #merkateder på Twitter. På en månad gjorde runt 1 000 personer 12 000 tweets, inlägg, i debatten – den största twitterfloden hittills i Sverige. Det fick stort genomslag i andra medier och Jan Björklund tvingades till Twitter för att svara på frågor. Diskussionen ledde till att #merkateder-twittrarna samlades i april till en tweetup, ett twittermöte, för att diskutera framtidens skola. Några följde mötet på plats i Lärarnas hus, andra via direktsändning på webben.
– Äntligen har vi lärare fått ett forum att diskutera våra frågor, sa en av deltagarna.
Det fortsatte med Aftonbladets grävande skolgranskning #skolraset, vars negativt laddade namn gjorde att lärare startade #skollyftet för att inspirera och lyfta fram goda exempel i skolan. Hashtaggen blev en blogg som blev en webbplats där vem som helst kan gå in och tipsa om goda exempel. Och Aftonbladet, ja – de bytte till sist namn på sitt projekt till #skolgranskning.
Strax därefter skrev kulturjournalisten Maciej Zaremba reportageserien Hem till skolan, också i DN, som väckte känslor och gav upphov till twittervågen #Zaremba och många blogginlägg, debattartiklar och rättelser.
Det mest fantastiska är att lärare börjar göra sina röster hörda i skolfrågor. Vill du bli en av dem? I rutan till höger får du hjälp att komma igång.