Stora barngrupper i förskolan gör att förskollärare väljer bort teman och arbetssätt i läroplanen. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet.
Teknik, naturvetenskap och arbete med skapande innehåll är exempel på teman och arbetssätt som får stryka på foten när barngruppen i förskolan är för stor. Det visar en studie som forskare vid Göteborgs universitet har gjort.
Undersökningen baserar sig på en enkät med 700 förskollärare i 46 kommuner samt intervjuer med 24 förskollärare vid 12 förskolor.
Förskollärarna i studien tolkar läroplanen som att den kräver att varje barn ska få individuella utmaningar i deras lärarande och utveckling. Stora barngrupper utgör dock ett hinder för att uppnå detta mål.
Snittstorleken på en barngrupp i förskolan ligger enligt Skolverket på knappt 17 barn. 18 procent av grupperna har dock fler än 20 barn och den andelen har på senare år ökat.
Regeringen gav nyligen Skolverket i uppdrag att se över barngruppernas storlek i förskolan. Uppdraget går ut på att utarbeta nya, icke bindande, riktlinjer utifrån aktuell forskning med syfte att minska antalet barn i grupperna. Lärarförbundet är positivt, men anser att det behövs en övre gräns på i genomsnitt 15 barn.
Stora barngrupper är ett av de största hindren i förskollärarens vardag. Det visar en medlemsenkät gjord av Lärarförbundet som släpptes på torsdagen – tillika Förskolans dag. Andra stora hinder är arbetsuppgifter utanför läraruppdraget och tid för planering.
Rapporten visar också att behovet av särskilt stöd är mycket stort i förskolan, men bara 2 procent av de tillfrågade uppger att det finns specialpedagoger i barngruppen. En fjärdedel får en extra resurs i form av en barnskötare eller en outbildad person när de har barn med behov av särskilt stöd. Stöd från specialpedagog sker oftast i form av konsultation.
Enkäten gick ut till 1.000 medlemmar och svarsfrekvensen var 80 procent, enligt Lärarförbundet.
Mats Thorén