Larmrapporter om att den psykiska ohälsan bland barn ökar avlöser varandra. Ett sätt att förebygga är att prata om känslor redan i tidig ålder.
Den psykiska ohälsan bland barn och tonåringar ökar, visar en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Organisationen Barnens rätt i samhället, Bris, bekräftar i en annan rapport att fler och fler är i behov av stöd.
Beteendevetaren och författaren Charlotta Lagerberg-Thunes vill motverka det. Hennes böcker om popcornet Poppe handlar om känslor och är tänkta för barn upp till nio år. Kringmaterialet ska få barnen att prata om vad känslor är och hur känslor egentligen känns.
När Charlotta Lagerberg-Thunes jobbade som fritidspedagog i en klass märkte hon hur många lärare helst av allt ville jobba med matematik eller svenska. Hon upplevde att de gärna såg att någon kom in som ett komplement i värdegrundsarbetet.
– Mitt material kan locka fritidspedagoger. Det har mycket lek och rörelse och passar att göra på eftermiddagarna, säger hon.
På Opalgatans förskola i Västra Frölunda utanför Göteborg arbetar personalen med en plan mot kränkningar och diskriminering för att förebygga att barn hamnar utanför.
– Vi gör en analys av barngruppen; vilka barn och vilka eventuella problem vi möter. Utifrån det skrivs en plan, säger Sophie Berg.
Hon vill få barnen att reflektera över känslor; lära dem att se och förstå hur andra känner, till exempel genom att ”läsa ansikten”. Det leder förhoppningsvis till bra medborgare i slutänden, förklarar hon.
Att utveckla empati och arbeta kring känslor är inget ovanligt på förskolor, enligt Sophie Berg. Även på tidigare arbetsplatser har hon samtalat med barnen om hur det känns för andra när något händer eller när någon säger något. Men det har mest varit i stunden när situationer uppstår.
– Det här är en mer koncentrerad variant där vi ägnar tiden åt att enbart prata känslor. Samtidigt är det språkträning, säger Sophie Berg.
Tankarna på ett arbetsmaterial för värdegrundsarbete började när Charlotta Lagerberg-Thunes arbetade som beteendevetare i en förstaklass där det fanns problem med både mobbning och utanförskap. Uppgiften var att lära barnen etik och skapa ett bättre klimat i klassen.
– När jag gick igenom vilket material som fanns på skolan kring det här var det mesta svartvitt och knastertorrt. Jag ville jobba med något roligt, färgglatt och kreativt, säger Charlotta Lagerberg-Thunes.
Hon ritade bland annat upp en popcornskål på whiteboarden som fylldes med popcorn när barnen varit snälla mot varandra. När konflikter uppstod suddades ett popcorn ut. Det födde idén till att skriva kapitelsagor, från början tänkta för barn mellan fem och nio år.
Materialet fokuserar på barnen och handlar en hel del om färg och bilder. Det går att hitta ledtrådar till hur barnen mår med hjälp av materialet, menar Charlotta Lagerberg-Thunes. Många barn avbildar till exempel den egna hemmiljön när de målar dalen där Poppe bor.
– Vissa målar kanske huset de bor i och sedan inte så mycket mer runt omkring. Andra gör i stället blommor, buskar och träd. Det blir en portfolio till slut där man kan följa barnen, säger hon.
Ett barn som målar starka linjer kan bära på ångest. Tunna linjer kan vittna om en osäkerhet inombords, beskriver hon och varnar samtidigt för risken att dra förhastade slutsatser.
Charlotta Lagerberg-Thunes har fått beröm av pedagoger som gillar glädjen i hennes böcker. Samtidigt har hon fått kritik för att inte vara ”politiskt korrekt”. Barnen i böckerna får recept på maränger och får måla godisträd. Dessutom är sagofiguren inte könsneutral, har hon fått höra.
Hon bemöter det med att barn inte bör få lära sig att allt ska vara perfekt. Och att föräldrar som inte vågar ge barnen sådant som inte är felfritt är för stränga mot sig själva.
– Jag vill göra ett mänskligt porträtt där man ska lära sig rätt och fel. Men utan pekpinnar.