Elever med hörselnedsättning har för dåliga tekniska hjälpmedel. Hörtekniken är inte tillräckligt anpassad för elevernas skolvardag, visar en rapport från SPSM.
Tanken med det så kallade Hoda-projektet är att ta reda på om den teknik som elever med hörselnedsättning använder i skolan passar ihop med deras undervisning. Svaret är: Nej.
I studien studerades ett 85 elever med hörselnedsättning som alla går i inkluderande verksamhet på mellan- och högstadiet i Stockholm. Alla har hörapparat alternativt hörapparat med kompletterande hörteknik.
Bara var femte klassrum uppfyllde inspektörernas minimikrav när det gäller akustiska egenskaper. Över hälften av eleverna hade tekniska hörhjälpmedel med allvarliga brister, något som de själva också påpekade i en enkät.
Ur intervjuer och enkäter med lärare framkom att rutiner och tydlig ansvarsfördelning kring elevernas hörselnedsättning var bristfälliga på många håll. Endast 17 av 85 barn i studien hade tillgång till en kommunal hörselpedagog.
Bakom granskningen står Specialpedagogiska skolmyndigheten och Hörselhabiliteringen på Karolinska universitetssjukhuset.
Linus Hellerstedt