Gotland, Västerås, Uppsala, Västervik ... Nu ger lärarna sig ut på gator och torg för markera sitt missnöje med lönerna. Den stora demonstrationen i Helsingborg får efterföljare runt om i landet.
— Politikerna talar om att Gotland klättrar så mycket i alla mätningar och att lärarna gör ett strålande jobb. Samtidigt har vi fått avtalets lägsta nivå de senaste två åren. Det går inte ihop, säger Luis Barnes, ordförande för Lärarförbundet på Gotland.
Det är Lärarförbundets ombud ute på skolorna som har tagit initiativ till demonstrationen, som äger rum den 9 juni. Luis Barnes hoppas på 300 deltagare och parollen blir efterlysningen av de 10.000 kronorna, alltså budskapet i den kampanj som Lärarförbundet driver centralt.
— Vi måste ha ett sådant mål eftersom det är så mycket som fattas. Någon gång måste politikerna bestämma sig för att ha som strategi att satsa på skolan, säger Luis Barnes.
Demonstrationen får en uppföljare redan den 13 juni utanför regionfullmäktiges möte.
Startskottet för demonstrationerna runt om i landet blev den i Helsingborg den 18 maj där över 700 lärare deltog. I Uppsala och Huddinge arrangerar Lärarförbundets lokalavdelningar varsin manifestation på måndag och i Västervik är det dags den 27 juni.
I Västerås höll lokalavdelningen i en manifestation i onsdags, men redan på måndag blir det en ny lärardemonstration. Den är inget av lärarfackens lokalavdelningar inblandad i utan initiativet kommer helt från tre lärare som tröttnat på att hålla tyst.
— Vi vill för en gång skull tala om att nu får det faktiskt vara nog, säger Niklas Törnér, en av de tre lärarna.
I denna demonstration är det inte bara lönerna som står i fokus utan minst lika mycket lärarnas arbetsmiljö och effekterna av alla neddragningar.
— Politikerna känner inte till hur frustrerade vi lärare ofta är över situationen i skolan. Och det beror till stor del på att vi själva är så tysta och inte berättar hur det ser ut. Eftersom vi aldrig klagar tror politikerna att det är ganska bra i skolan, säger Niklas Törnér.
Ingvar Lagerlöf