I Sverige finns en av världens största forskarskolor med inriktning på utbildning för hållbar utveckling. I förra veckan genomförde skolan en internationell konferens i Uppsala med ett hundratal deltagare från 20 länder.
Forskningsmiljön finns vid den nationella forskarskolan i utbildning och hållbar utveckling, som har sin bas i Uppsala. Den är inriktad på klassrumsnära forskning och har cirka femton doktorander som alla har lärarbakgrund.
– Utbildning inom hållbar utveckling är mycket mer än att bara lära ut fakta om miljöfrågor och ekologi. Det handlar om ekonomiska och sociala frågor. Och det handlar om att utveckla ett kompetent handlande hos eleverna, säger Per Sund, biträdande vetenskaplig ledare för forskarskolan.
Med kompetent handlande menar han att eleverna bland annat ska lära sig fungera demokratiskt och tänka kritiskt.
– De måste utveckla förmågor som gör att de kan hantera en komplex och föränderlig värld. Ämnesinnehållet blir ett verktyg i det arbetet. Eleverna lär sig innehållet när de utvecklar förmågorna.
Per Sund ser positivt på den nya läroplanen, men tycker att det övergripande målet som rör hållbar utveckling är för begränsat.
– Det står att målet är att eleven har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling. Men det borde stå att eleven ska vara väl förtrogen med att agera på ett på lång sikt hållbart sätt i samhället.
Per Sund efterlyser mera engagemang i frågorna om utbildning för hållbar utveckling från politikerna och skolmyndigheterna.
– Det finns ett väldigt stort lokalt intresse ute på skolorna för de här frågorna. Men det är inte lika lätt att få till stånd en dialog med de ansvariga för skolfrågor på högre nivåer.
Elisabet Rudhe