Tiotusentals lärare undervisar i ämnen de inte är behöriga i. Ändå ställdes fyra av tio kurser i Lärarlyftet in under våren och resterande utbildningar går halvtomma.
Så många som 76 kurser på Lärarlyftet 2 som skulle startat i våras ställdes in på grund av för få antagna, rapporterar nyhetsbyrån TT som tagit del av siffror från Skolverket. På de 97 kurser som drog i gång deltog omkring 1.000 lärare.
Behovet borde vara stort eftersom tusentals lärare undervisar i ämnen som de saknar legitimation i. Från och med i höst får de inte sätta betyg i de ämnena.
– Det finns nog ett ganska stort intresse för att förkovra sig, men många deltagare upplever att de inte får tillräckligt stöd av sin arbetsgivare. Och huvudmännen i sin tur tycker att statsbidraget är för lågt. Samtidigt har ju de ansvar att se till att det finns behöriga lärare till eleverna, säger undervisningsråd Daniel Lundström vid Skolverket till TT.
Tre av fyra lärare som går Lärarlyftet tvingas utbilda sig på framtiden, enligt en undersökning som Lärarnas tidning gjorde i höstas. Många måste också betala för resor och kurslitteratur.
Antalet lärare som går Lärarlyftet sjunker. Hösten 2012 antogs drygt 2.500 lärare, hösten 2013 lika många. Men hösten 2014 antogs knappt 1.700 och nu i vår alltså omkring 1.000.
Mats Thorén