Ska svenska elever börja göra bra resultat igen måste lärarna vårdas bättre, hävdar OECD. Och Sverige har redan börjat göra läxan. Frågan är om och när det ger resultat.
Den senaste Pisaundersökningen hänger fortfarande som ett svart moln över svensk skola och utbildningspolitik. När OECD nu skärskådat svensk ekonomi varnar dess experter för att de ”dramatiskt” fallande Pisaresultaten på sikt kan hämma tillväxten och konkurrenskraften.
Enligt OECD:s generalsektreterare Angel Gurría finns det två mycket tungt vägande skäl till att Sverige måste hejda raset.
– Det är befolkningens kunskaper som är den viktigaste motorn för levnadsstandarden, sade Gurría på ett seminarium om OECD:s nya Sverigerapport.
– För det andra så är skillnader i kunskaper det som driver fram ökade ekonomiska och sociala skillnader.
Det finns fog för den varningen, säger Per Thullberg, Skolverkets förre generaldirektör:
– Pisa mäter basfärdigheter, matte och läsning på elementär nivå, och har inte eleverna dem kommer det att prägla deras och Sveriges framtid. Det ligger ett stort allvar i det.
OECD uppmanar svensk skola att försäkra sig om att alla elever, även de svagaste och de med annat modersmål, får tillräckligt stöd. Och stödet bör sättas in tidigt, när eleverna fortfarande är barn. Resurserna bör också fördelas efter varje skolas behov.
I centrum för OECD:s uppmärksamhet står lärarkåren, nyckelpersonerna för en vändning. OECD upprepar tidigare råd: höj lärarlönerna, skapa karriärmöjligheter, vässa lärarutbildningen och minska på allt administrativt arbete som lärarna har.
OECD föreslår också ett partssammansatt utbildningsråd, med forskare, fackliga företrädare och skolhuvudmän, som nav i ett långsiktigt reformarbete.
Inget av råden är nya för dagen, och Sverige har redan börjat göra läxan – för så tungt väger OECD:s ord. Ett skolforskningsinstitut är inrättat men ännu inte bemannat, en skolkommission väntas börja ta form i vår. Lärarutbildningen har stöpts om och byggs ut, och statliga miljarder har avsatts för att höja lärarlönerna. Men frågan är om det räcker.
Kommer nästa Pisaresultat att bli början på en uppåtgående trend?
– Det är förfärligt svår att säga, men jag tror inte att det har vänt till dess. Möjligen att man kan se tendenser till förbättring. Och grejar man inte det här med lärarrekryteringen och -kompetensen kan det bli värre, säger Per Thullberg.
Anna Lena Wallström/TT Lars Larsson/TT