Nästa läsår kommer delar av de nationella proven för årskurs 6 och 9 att genomföras redan i höst. Det är de muntliga delproven som tidigareläggs. – Syftet är att sprida på arbetet med de nationella proven. På det här sättet kan vi minska på antalet prov på vårterminen, säger Karin Hector-Stahre, chef för prov- och bedömningsenheten på Skolverket.
Förändringen berör de nationella proven i svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska i årskurs 6 och 9. Det är första gången som delar av nationella prov i grundskolan bryts ut och förläggs vid ett annat tillfälle än resten av provet.
En nackdel med att tidigarelägga ett delprov kan vara att eleverna inte har kommit lika långt i ämnet. Skolverket kommer efteråt att analysera om det leder till skillnader i provresultaten.
– Jag tror inte att risken är så stor att elevernas resultat påverkas negativt av att det förläggs tidigare. Den muntliga delen är den som eleverna brukar få bäst resultat på, säger Karin Hector-Stahre.
Hon betonar också att det är förmågor och inte ett särskilt stoff som behandlats i undervisningen som prövas.
De muntliga delproven kommer att genomföras under andra halvan av höstterminen. Till skillnad från andra nationella prov skickas de inte till skolorna med posten utan kommer bara att finnas tillgängliga i Skolverkets bedömningsportal.
Just nu är det inte aktuellt att genomföra andra förändringar i nationella proven, enligt Karin Hector-Stahre. Skolverket avvaktar den utredning som regeringen tillsätter inom kort för att minska på lärarnas arbete med proven. Utredningen ska se över de nationella provens omfattning och hur en digitalisering kan förenkla arbetet med att rätta proven.