Fullständig information om asylsökande barn från Migrationsverket, höjd ersättning för dessa elevers skolgång och underlättad rekrytering av utrikes födda lärare. Det är några av förslagen som Skolinspektionen och SKL kommer med för att kommunerna ska klara av att ge asylsökande barn en bättre skolgång.
Asylsökande barn och unga har ingen skolplikt – men rätt till utbildning. Kommunerna ska erbjuda dem denna på samma villkor som andra barn. Men i en rapport från Skolinspektionen pekar många kommuner på att ersättningsnivåer och ersättningssystem inte är anpassade efter rådande förhållanden, skriver Skolinspektionen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) på DN Debatt.
Ett grundläggande problem för kommunerna är att de inte har säkra uppgifter om hur många asylsökande barn som vistas där. För att kommuner och skolor ska kunna planera och ta sitt ansvar bör därför dagens sekretessregler – som hindrar Migrationsverket från att lämna uppgifter till kommunerna – ses över, skriver artikelförfattarna Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen, och Håkan Sörman, vd för SKL.
Andra problem är att det är svårt att få tag på personal med rätt språkbakgrund, till exempel flerspråkiga ämneslärare, eller har kunskap om asylsökande barns behov och situation. Många kommuner klarar inte heller av att göra individuella anpassningar efter elevers förutsättningar.
Antalet asylsökande i Sverige ökar för närvarande, till stor del på grund av situationen i Syrien. Cirka 18 procent av de asylsökande i Sverige är barn i skolåldern.
Lärarnas tidning–TT