Tidiga skolmorgnar är en fara för tonåringars hälsa, hävdar forskare. Det finns därför biologiska skäl till att låta tonåringar att sova ut på morgon. Elevernas skolresultat skulle förbättras och deras välbefinnande öka.
Flera studier har visat att för lite sömn påverkar elevernas prestationsförmåga och koncentrationsförmåga samt möjligheten att minnas det de lärt sig. Nu finns det även belägg för att tonåringarnas hälsa kan påverkas negativt av sömnbrist. Det skriver en rad forskare i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.
Förra året redovisades ett treårigt projekt vid University of Minnesota där 9.000 gymnasieelever deltog. När skoldagen flyttades fram från 7.50 till 8.40 på morgonen var det inte bara skolresultaten som förbättrades. Även elevernas trötthet, depressionssymtom och konsumtion av koffeindrycker minskade.
Enligt forskarna har sömnbehovet att göra med tonåringarnas biologiska klocka, som skiljer sig markant från exempelvis tioåringar eller medelålders personer.
I puberteten ökar sömnbehovet till nio timmar per natt samtidigt som den biologiska insomningstiden förskjuts ett par, tre timmar. I praktiken blir det nästan omöjligt att lägga sig så tidigt som skolans tider kräver vilket får till följd att många elever i tonåren lider av kronisk sömnbrist, hävdar forskarna.
Ulrika Sundström