Alla i mål vänder sig till alla skolhuvudmän, skolledare och lärare som är intresserade av att utveckla och förbättra arbetet i skolan. Kornhall går översiktligt och systematiskt igenom de problem ochfrågeställningar som är aktuella i dagens skolutvecklingsdebatt, och alla målgrupper får en mängd konkreta förslag.
I inledningen pekar Kornhall på att den bristande likvärdigheten är ett av dagens allvarligaste skolproblem. Ju större likvärdighet och ju fler elever som lyckas i skolan, desto bättre är det för individerna, för folkhälsan, för samhället och för demokratin, skriver Kornhall. Han visar tydligt att effekterna av ett skolmisslyckande ofta är mycket negativa både för individen och för samhället. Därför är det så viktigt att satsa på skolutveckling.
Den grundläggande tesen i boken är att det som är av avgörande betydelse sker i klassrummet. Det är lärarnas undervisning som avgör om eleverna når målen eller om de misslyckas. Därför lyfter han fram formativ bedömning liksom lesson och learningstudies som exempel på hur man systematiskt och med ett vetenskapligt angreppssätt kan utveckla och förbättra undervisningen.
Kornhall menar att uppgiften för skolornas huvudmän och skolledare är att se till att lärarna har de förutsättningar som är nödvändiga för att arbetet i klassrummet ska bli framgångsrikt. Med förutsättningar menar Kornhall inte organisationsförändringar, nya läroplaner, fler prov eller mer av marknadsstyrning. Han vill i stället satsa på ordentlig fortbildning och tid för lärarna till att utveckla arbetet i klassrummet. Kornhall dömer ut dagens ”studiedagar” om ditten och datten och vill ha en helt annan och fördjupande vidareutbildning av lärarna. Han pekar också på vikten av att bygga upp ett gott förtroende mellan huvudmännen, skolledarna och lärarna. I dag finns alltför ofta ett ömsesidigt och förödande misstroende mellan huvudmännen och professionen, skriver Kornhall.
Kornhall är initierad och har en bred erfarenhet av skolutvecklingsfrågor. Hans bok är en utmärkt och lättläst introduktion i skolutveckling och kan fungera som en mycket bra startmotor för de huvudmän och skolor som vill utveckla sitt arbete.
Ska jag peka på någon svaghet är det att boken är väl översiktlig ibland. Ett exempel är att Kornhall helt har accepterat skollagens skrivningar om att alla elever ska nå målen. Han ifrågasätter inte målens utformning eller om de är möjliga att nå för alla elever. Han analyserar inte heller hur den snabbt ökande skolsegregationen påverkar möjligheterna att nå målen. Ett mer utförligt resonemang kring dessa frågor hade varitvärdefullt.
Sten Svensson skoldebattör och tidigare chefredaktör för Lärarnas tidning