Förskolans filmskola, del 1 Du har med stor sannolikhet ofta en filmkamera med dig, utan att ens tänka på det. Förskolan ger dig tips på hur du kommer igång för att filma med mobilen – ett verktyg som kan underlätta den pedagogiska dokumentationen.
Den är liten och lätt och du har den troligtvis redan med dig: mobiltelefonen. Har du tänkt på att den kan vara ett lysande verktyg för att filma med till pedagogisk dokumentation? I dag har nämligen många mobiltelefoner, så kallade smartphones, en inbyggd filmkamerafunktion som kan ge så goda resultat att det faktiskt finns professionella filmare som skippar all annan utrustning och väljer att enbart använda sig av sina mobiltelefoner. Så om ni vill komma igång med att filma på din förskola behöver ni antagligen inte köpa in någon annan dyr kamera om ni inte har särskilda preferenser. Plocka istället fram det ni redan har, smartphones eller kanske en läsplatta, och sätt igång!
Att just testa sig fram är ett bra uppstartstips, menar IKT-pedagogen Emil Jansson. Han är anställd för att inspirera, handleda och utveckla lärares användning av digitala möjligheter i sin undervisning vid två gymnasieskolor i Örebro och har även en bakgrund som bland annat examinator inom PIM-utbildningen (Praktisk IT- och medie-kompetensutbildning som Skolverket tidigare höll i).
– Att gå från att fotografera stillbild till att filma, behöver inte vara något stort kliv. Oftast behöver man ju inte göra någonting, filmningsfunktionen finns ju redan inbyggd i telefonens kamera, säger han.
Och att göra det så enkelt som möjligt i början, är Emil Janssons tumregel. Du behöver inte bry dig om att ladda ner några särskilda appar eller tänka på om eller hur du ska redigera. Sätt istället helt enkelt bara igång att filma och nöj dig med råmaterialet i början. Redigeringsprogram kan du sätta dig in i så småningom, om tid och intresse finns.
– Det enda man egentligen behöver känna till är var respektive inspelnings- och stoppknappen sitter i kamerafunktionen. Plus att man behöver kunna spara filmen. Sedan är det ”trial and error” som gäller, säger Emil Jansson.
På TT-kompetens, ett utbildningsföretag inom TT-gruppen, jobbar videoreportern Martin Höglund med att bland annat hålla i kurser om att filma med mobilen. Hans grundtips är att hålla mobilen i horisontellt läge.
– Då blir bilden större och dessutom händer saker i liggande riktning, säger Martin Höglund.
Du bör också undvika att zooma, eftersom mobilens zoomfunktion ger dålig bildkvalitet. Gå hellre nära. När det handlar om att filma i barngrupp blir det också bäst om den som håller i kameran går ner på barnens nivå, precis som vid stillbildsfotografering.
– Att enbart se barnens hjässor på filmen är inte särskilt roligt. Då fångar man inte deras perspektiv.
Både Martin Höglund och Emil Jansson tycker det är viktigt att vänja barnen vid kameran när det handlar om att filma i förskolemiljö.
– Låt dem bekanta sig med filmkameran. Trycka, pilla och undersöka. Snart tänker de inte på att den är där, säger Martin Höglund.
För att inte hamna i en konfliktsituation mellan tid i barngrupp och tid för dokumentation tycker Emil Jansson att man bör involvera barnen i filmandet.
– Se det som ett lärtillfälle som ni utforskar tillsammans. De flesta barn gillar att göra film, låt dem vara delaktiga.
Såväl ur etiskt som dramaturgiskt perspektiv bör du också tänka på varför du filmar, alltså vad syftet är, och vem som är tänkt som målgrupp. Är det barnen? Eller filmar du för att ni kollegor ska titta på hur ni agerar i någon särskild situation? Eller ska filmen visas på ett utvecklingssamtal eller på ett föräldramöte? Som vanligt när det handlar om att dokumentera barnen måste du alltid ha tillstånd från målsmän om materialet ska visas för någon utomstående. Och när det handlar om rörlig bild blir resultatet ofta bäst om du redan från början tänker det som en berättelse för en viss målgrupp.
– Om du till exempel gör en film för ett föräldramöte är det viktigt att inte bara kasta in betraktaren rakt in i en händelse, du behöver förklara tanken bakom till exempel en skogsutflykt och kan gärna börja med att filma förberedelserna. Gör du i stället en film för barnen kanske de får ut mer av att titta på och minnas skogens olika småkryp, säger Emil Jansson.
Han ser ofta att nybörjare fastnar i att fascineras av själva tekniken och glömmer att film främst är ett verktyg inom pedagogisk verksamhet, inte ett mål i sig.
– Man kanske upptäcker coola grejer att göra i ett redigeringsprogram och lägger till exempel mycket tid på att ladda ner häftig bakgrundsmusik och göra roliga effekter. Men då är det lätt att glömma syftet och huvudberättelsen.
Ett typiskt nybörjarmisstag kan vara att lägga på så hög musik att tittaren inte hör vad barnen säger, fortsätter Emil Jansson. Och apropå ljud är det viktigt att tänka på att det är en stor del av resultatets helhetsintryck.
Martin Höglund och Emil Jansson tipsar om att använda sig av mobilens headset som ett slags mikrofon, det sållar bort vissa störande bakgrundsljud.
– Och om du filmar utomhus i blåst är det bra att kupa handen över mikrofonen som ett slags vindskydd, säger Martin Höglund.