![Bild: Colourbox](http://www.lararnasnyheter.se/sites/default/files/imported/LT_15_05_s13_Hokar_och_duvor-web-images/H%C3%B6k_fmt.png)
Lärare i svenskaär för det mesta överens om vilka texter som är svagare och vilka som är starkare. Men eftersom de är olika hårda i sin bedömning kan ett prov betygsättas olika beroende på vem som rättar.
Det skriver Örebroforskarna Eric Borgström och Per Ledin i tidskriften »Språk och stil«.
Frågan ställdes på sin spets efter att Skolinspektionen beslutat att rätta om gymnasiets nationella prov i svenska B. 46 procent av texterna fick ett annat betyg och lärarna anklagades för att inte kunna sätta korrekta betyg.
Men att lärare sätter olika betyg behöver alltså inte betyda att de ser olika på texternas kvaliteter. Forskarna beskriver lärarna som hökar och duvor. Hökarna sätter generellt lägre betyg, medan duvorna sätter ett högre.
Den bästa lösningen för att minska variationen i betyg är att låta fler lärare rätta samma skrivprov. För det råder ingen tvekan om att det är lärarna som är bäst på att bedöma texternas kvaliteter, konstaterar Örebroforskarna.