Nu rasar pensionärerna i Lärarförbundet över att förbundsstyrelsen avvecklar stödet till pensionärskommittén. – Det är skamligt! säger Marianne Stensson, ordförande i centrala pensionärskommittén.
Marianne Stensson är 80 år och har varit fackligt aktiv i Lärarförbundet och dess företrädare ända sedan hon examinerades som folkskollärare 1954.
– För alla oss som har varit lärarfackligt aktiva i stora delar av vårt liv känns det här tragiskt. Lärarförbundet tar nu ett steg bort från det som har varit ett adelsmärke; att man som enda fackliga organisation har varit mån om att ta tillvara kunskaper och erfarenheter genom att behålla sina pensionärer som fullvärdiga medlemmar, säger Marianne Stensson.
Förbundsstyrelsen i Lärarförbundet har beslutat om stora förändringar i den inre organisationen. Detta innebär bland annat att de 15 ämnesråden läggs ner och att stödet till den centrala pensionärskommittén avvecklas.
Förbundsstyrelsen motiverar avvecklingen av stödet till pensionärskommittén med att förbundet bör fokusera på de yrkesaktiva medlemmarna.
– Självklart ska man fokusera på de yrkesaktiva. Men det finns inget motsättning i detta. Stödet till pensionärerna är en så väldigt liten del av förbundets totala verksamhet.
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger till Lärarnas tidning att pensionärerna på eget initiativ kan fortsätta samordna sig nationellt.
– Hur ska vi klara det? Vi har inga pengar, säger Marianne Stensson.
Vad säger andra lärarpensionärer om förbundsstyrelsens agerande?
– Det är många som är oerhört upprörda och ställer sig frågan varför de nu ska vara med i Lärarförbundet.
Vad händer nu?
– Det här kan betyda att vi lämnar Lärarförbundet och bildar en egen organisation.
Tror du att det blir så?
– Det kan jag inte sia om. Vi som har varit fackligt aktiva länge vill ju egentligen fortsätta tillhöra Lärarförbundet.
Roy Andersson, som var ordförande i ämnesrådet för idrott och hälsa fram till årsskiftet, kritiserar att förbundsstyrelsen lägger ner ämnesråden.
– Ämnesrådet har varit ett bra forum för att stöta och blöta synpunkter i ämnet och kunna bidra med synpunkter till förbundsstyrelsen. Nu ser jag en risk för att frågorna om idrott och hälsa får ännu svårare att göra sig hörda inom Lärarförbundet.
Ämnesråden ska delvis ersättas av ett nationellt digitalt forum med över tusen lärare och skolledare.
– Det är svårt att säga bu eller bä om det. Vi har inte fått någon information om hur det ska fungera, säger Roy Andersson.