De nationella proven i so och no blir frivilliga i årskurs 6. I Linköping rekommenderas dock samtliga rektorer att genomföra dem som vanligt.
Det har gått drygt en vecka sedan regeringen meddelade att de nationella proven i so- och no-ämnena i årskurs 6 blir frivilliga från och med den 15 april 2015. Men i Linköping anser kommunens tjänstemän att rektorerna ska genomföra dem som vanligt.
– Vi kommer att föreslå den politiska nämnden att fatta ett beslut om att proven ska genomföras på Linköpings skolor. De nationella proven i årskurs 6 är bra, de ger oss en möjlighet att följa upp elevernas kunskapsutveckling, säger Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i Linköping.
Efter Skolinspektionens senaste tillsyn fick Linköping kritik på en punkt: huvudmannen måste se till att utveckla bedömningen i samtliga ämnen och årskurser. Variationerna när det gäller överensstämmelsen mellan resultaten på de nationella proven och betygen i årskurs 6 är också mycket stora på en del skolor i kommunen.
Med det som bakgrund vore det helt fel att avstå från att genomföra de nationella proven för sjätteklassarna, anser Lars Rejdnell.
– De nationella proven ger oss tillräckligt underlag för bedömning och för att analysera om kunskapskraven uppfylls, både på skolnivå, huvudmannanivå och nationell nivå. Att bygga upp något annat system som riskerar att öka lärarnas administration vill vi inte göra, säger han.
Jakob Björneke (S) är kommunalråd med ansvar för skolan i Linköping. Han är överens med Lars Rejdnell om att de nationella proven är bra. Samtidigt säger han att ingen rektor kan tvingas att genomföra dem nu när de är frivilliga.
– Om någon rektor inte vill så behöver de självklart inte genomföra dem. Men vi strävar förstås efter en likvärdighet i kommunen och nu måste vi ha en större diskussion om detta inför nästa år, säger han.
Jakob Björneke vill inte svara på hur Linköping ska hantera dilemmat att man från statligt håll säger att proven är frivilliga samtidigt som det finns önskemål från kommunen att rektorerna ska genomföra dem.
– Det här är alldeles nytt, vi har inte haft tid att diskutera det i nämnden, säger han.
Både Lars Rejdnell och Jakob Björneke tycker samtidigt att kommunen har hamnat i en märklig situation. Å ena sidan har statliga Skolinspektionen synpunkter på hur Linköping som huvudman följer upp elevernas resultat. Å andra sidan avskaffas ett prov som just kan underlätta den uppföljningen.
– Här verkar det som att staten inte klarat av att kommunicera med sig själv, säger Lars Rejdnell.
Sandra Wahlström är ordförande för Lärarförbundet i Linköping. Hon menar att tjänstemannaförslaget till politikerna undergräver tilltron till professionen.
– Det är väldigt olyckligt att kommunen inte respekterar regeringens avsikter utan gör egna tolkningar. Rektorn har ett tydligt mandat att ta ansvar för verksamheten, det står i skollagen och det ska följas.
Att möta Skolinspektionens krav på resultat- och kunskapsuppföljningar kan göras på andra sätt än genom nationella prov, menar Sandra Wahlström.
– Det är mycket viktigare att lärarna får ägna sig åt undervisning och formativ bedömning, säger hon.