Femton högskolor och universitet deltar sedan i höstas i ett försök med övningsförskolor och övningsskolor. Syftet är att höja kvaliteten på studenternas verksamhetsförlagda utbildning.
Dålig och olikvärdig kvalitet på den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) fick den tidigare regeringen att starta ett femårigt försök med övningsförskolor och övningsskolor. Tanken är att kvaliteten ska höjas genom att utbildningen koncentreras till färre förskolor och skolor så att studenten kan återkomma till samma arbetsplats under hela utbildningen.
En av alla förskollärare som deltar i det riksomfattande försöket är Ludwig Wixtröm som arbetar på förskolan Skattegårdsvägen 100 i Göteborg. Han har handlett många studenter genom åren och tog emot sin första student inom försöket i oktober förra året.
– Uppdraget är tydligare nu. Jag vet vad som förväntas av mig och samarbetet med universitetet och VFU-läraren fungerar väldigt bra, säger han positivt.
Ett krav från regeringen är att alla handledande lärare har fått gå en högskolekurs om minst 7,5 poäng inom området handledarskap. Ludwig Wixtröm blev klar med sin kurs i januari. Skälet till att han vill vara handledare är att han ser det som en chans till fortbildning.
– Dessutom är det nyttigt för verksamheten att det kommer in andra blickar som ser hur vi jobbar och som ställer utmanande frågor.
Planen är att Ludwig Wixtröm ska ta emot fyra VFU-studenter per år, en varannan månad.
– Det känns bra att få kontinuitet och i förväg veta när det kommer någon, tycker han.
Eftersom regeringsförsöket med övningsförskolor och övningsskolor är så färskt går det enligt Johan Linder, departementssekreterare på utbildningsdepartementet, ännu inte att säga något om hur det går.
– Men försöket kommer att följas upp och utvärderas längre fram, säger han.
Vid Stockholms universitet som håller på med ett eget försök med övningsförskolor och övningsskolor har man kommit längre och redan gjort två lägesrapporter. En tredje kommer senare i vår. Även detta försök är femårigt, det startade 2012 och ska avslutas 2017. Men som det ser ut nu hoppas nog de flesta inblandade att det ska övergå i ett permanent upplägg för än så länge innehåller lägesrapporterna mest lovord.
– Det fungerar bra och vi skulle gärna få in projektet i vår ordinarie verksamhet och ekonomi. I dag finansieras det av utbildningsdepartementet, säger projektledaren Cecilia Netje.
Några av de saker som deltagande studenter och skolor är mest nöjda med är att Stockholms universitet har kunnat erbjuda handledarutbildning på plats ute i verksamheten, att många studenter placeras samtidigt på varje förskola och skola och att handledarna får stöd av särskilda VFU-lärare från universitetet som är ute på förskolorna och skolorna 10–20 procent av sin arbetstid.
Övningskolor har funnits förr i lärarutbildningens historia och en kritik som framförts är att de leder till en så kallad praxischock. Det vill säga, att sådana förskolor och skolor blir alltför tillrättalagda och att studenterna därför får en chock när de möter verkligheten efter examen.
Den risken gör att Ditte Karlsson, ordförande för Lärarförbundet student, är försiktigt avvaktande till nyordningen.
–Vi tycker att det är bra att man försöker förbättra den verksamhetsförlagda undervisningen för vi har i olika medlemsundersökningar fått tydliga signaler att många upplever att den brister i kvalitet. Men vi tycker samtidigt det är bra att det bara är just ett försök som ska utvärderas och analyseras innan man fattar ett beslut om hur det ska se ut i framtiden.
Ditte Karlsson säger att hon känner sig kluven till att man koncentrerar studenterna till några få förskolor och skolor. Dels för att det kan leda till att färre får ta del av den nya forskning och de nya idéer som studenterna brukar ha med sig ut i verksamheten. Dels för att det kan göra att VFU:n blir mer lik den övriga utbildningen och mindre en chans att testa om yrkesvalet verkligen passar.
– Vi har i dag alldeles för många avhopp från yrket de två första åren efter examen. Om det här upplägget gör att fler får en praxischock när de börjar jobba är försöket misslyckat. I Finland har de försökt få bukt med problemet med praxischock genom att låta studenterna göra en VFU-period på en ”vanlig” skola. Det får ju inte bli så att övningsförskolorna och övningsskolorna blir några slags elitverksamheter som inte speglar verkligheten, säger Ditte Karlsson.