Haparanda är sämst i Sverige på att få yrkeselever att ta studenten. Rektor John Waltari ser ändå positivt på framtiden.
ISverigesöstligaste ort Haparanda ligger Tornedalsskolan med fyra yrkesprogram. Enligt SKL:s rapport är kommunen sämst i Sverige på att få yrkeselever att gå klart gymnasiet i tid. Rektor John Waltari är inte överraskad över placeringen.
Siffrorna beror på att en stor andel elever på ett specifikt yrkesprogram saknade godkända betyg i ett eller två ämnen just det här året. I en kommun med omkring tio tusen invånare slår sådant hårt mot siffrorna från år till år, förklarar han och påpekar att han inte vill skylla ifrån sig.
– Statistik går att visa vad man vill med, men helt klart har vi haft dåliga siffror. Det här är ett område som vi under en längre tid har sett att vi behöver förbättra. Och det har vi jobbat på de senaste åren.
Det arbetet går ut på att följa upp och uppmärksamma elever som riskerar att inte få ett avgångsbetyg. Mentorer och lärare har de senaste åren blivit bättre på att kontinuerligt följa upp elevernas studieplaner för att se till att de klarar kurserna. Två gånger per termin hålls klasskonferenser där resultaten utvärderas, förklarar John Waltari.
– Jag är övertygad om att det arbetet kommer att ge frukt så att vi inte hamnar så här långt ned på listan nästa gång, säger John Waltari.
Han menar också att gymnasiereformen Gy 11 kommer att påverka kommunens yrkeselever positivt, även om SKL:s statistik än så länge pekar åt ett annat håll.
– Yrkesprogrammen är mer renodlade nu och bättre anpassade för elever som riskerar att hamna utanför, säger John Waltari.
Bottenlistans fjärde plats innehas av Sundbyberg. Kommunen omges av Stockholms kommun och har ungefär femtio tusen invånare. På St. Martins gymnasium finns sex yrkesprogram. Rektor Carina Hasselrot kommenterar listplaceringen:
– Vi har ett stort upptagningsområde och bland de ungefär 250 eleverna på vår skola är bara omkring tio procent Sundbybergsungdomar.
Eftersom så pass många går på skolor i andra kommuner kan hon inte svara på varför endast 64 procent av de folkbokförda yrkeseleverna klarar gymnasiet inom fyra år. Hon påpekar också att närmare 90 procent av yrkeseleverna på St. Martins gymnasium fick ett godkänt slutbetyg 2013.
– Generellt är det närvaro och stöd som vi jobbar med för att eleverna ska lyckas så bra. Mentorer och elevhälsa jobbar aktivt med att ta reda på varför vissa inte kommer hit, säger Carina Hasselrot.