Förbundsjurist Kirsi Piispanen reder ut vilket ansvar du har som lärare.
1. Vad måste man som anställd på en skola, förskola eller fritids tänka på innan man ger ett barn receptbelagd medicin?
– Ta först reda på om du har rätt att ge barnet medicinen. Det är endast vid egenvård som man kan få ge ett barn/elev receptbelagd medicin. Det är inte du, föräldrar eller rektorn som avgör vad som är egenvård. Den bedömningen gör ofta en läkare eller sjuksköterska. Alla berörda ska däremot vara med och samråda kring barnet.
– Rektorn måste ta hänsyn till en rad regler och lagar innan hen ålägger en anställd att ge ett barn receptbelagd medicin. Enligt Socialstyrelsens föreskrift (SOSFS 2009:6) ska det finnas en planering av egenvården för varje elev. Planeringen ska innehålla en rad punkter som du kan titta närmare på i föreskrifterna.
2. Vad är skillnaden mellan egenvård och sjukvårdande åtgärder?
– Egenvård är medicinering/behandling som eleven kan utföra själv eller med viss hjälp av en annan person, exempelvis förälder, personlig assistent eller skolpersonal.
– När det krävs medicinskt utbildad personal för att ge medicin på ett säkert sätt är det fråga om hälso- och sjukvård.
3. Vilka lagar måste rektorn/förskolechefen ta hänsyn till innan man som anställd kan åläggas att ge barn/elever receptbelagda mediciner?
– Det finns ett stort antal regler och lagar som måste beaktas, bland annat skollagen, hälso- och sjukvårdslagen, arbetsmiljölagen, socialtjänstlagen och Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2009:6.
4. Kan man som anställd vägra att ge medicin till ett barn?
– Kontakta först din chef, skyddsombud och fackliga företrädare för att diskutera situationen. Enligt arbetsmiljölagen får inte elevernas och lärarnas arbetsmiljö riskeras. Arbetsgivaren är därför skyldig att göra en riskanalys och en handlingsplan innan ett barn ges medicin.
5. Varför ger inte skolhälsovården barnen medicin?
– Skolhälsovården har enligt Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:6) inget ansvar för att utföra egenvård. De ska arbeta förebyggande.