Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Ordverkstaden recept för framgång

$
0
0

På Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö har ­Ordverkstaden ­konstruerat lokala kurser i läs- och skrivutveckling, som varit mycket ­framgångsrika. Eleverna har fått betyg, poäng, och inte behövt gå ifrån de ­vanliga lektionerna för att få stöd. Men kurserna är i fara. De är allt för lika svenskkurserna, menar Skolverket.

Det var en extra jäktig lunchsittning med många gäster i restaurang Jörgen Kock. Lone Nirfelt som går andra året på hotell- och restaurangprogrammet pustar ut lite och berättar om att starten på skolan i fjol var kämpig på grund av hennes läs- och skrivsvårigheter. Men med hjälp av Ordverkstaden har hon inte bara fått ordning på kärnämnena, utan framgångarna har i hög grad också spillt över på alla ämnen.

– Jag har haft stor hjälp av Ordverkstaden. Genom hjälpmedel som Daisy och talsyntes så kan jag nu ta till mig skriven text. Det har dessutom varit bra att jag kunnat göra läxor på Ordverkstaden. Hemma tar det så lång tid och jag har ingen där som jag kan fråga om hjälp.

Hon har bara lovord över för verksamheten, enda nackdelen är att hon inte kunnat välja historia som individuellt val. Men tack vare stödet går det i dag lättare i skolan och hon har därför valt historia denna termin.

– Ja, det går verkligen bra för dig nu, säger Elisabeth Nelson, Lones lärare på OrdvFoto: Hasse Hedströmerkstaden, som lyssnat på vårt samtal. Jag ser hur mycket du har utvecklats. Inte minst i den välskrivna novell jag nyligen läste och som du skrivit.

Anna Andersson undervisar egentligen i kallköket, men i dag har hon annan utbildning med elever i bageriet. Ljuvliga dofter av varm choklad, vanilj, kardemumma och rostade nötter slår emot besökare. Ett par elever skär upp chokladrutor medan en annan elev blandar smält blockchoklad med sirap, socker och grädde till chokladgömmor.

Även Anna har slagits av Lones utveckling. Hur hon trots läs- och skrivsvårigheter utvecklats så starkt efter att stöd satts in.

– Fastän hon har så svårt för att läsa och skriva är hon jätteduktig i köket. Det här visar också att om eleverna bara tar emot den hjälp skolan erbjuder så går det bra, då klarar de studierna, säger Anna.  

Hon tycker att det är tur att Ordverkstaden finns på skolan. Många elever på hotell- och restaurangprogrammet har svårt att ta till sig kunskap genom text och drar sig för att skriva. Det är inte bara elever med konstaterad dyslexi som behöver extra stöd. Många elever har läs- och skrivsvårigheter och många har svårt med läsförståelsen.

– Vi har verkligen nytta av Ordverkstaden. Jag skulle behöva sitta ner med många fler av eleverna och gå igenom uppgifterna individuellt med dem. Men det finns det inte tid till.

Som ett stöd för bland annat elever med läs- och skrivsvårigheter så lägger hon ut instuderingsfrågor, arbetsuppgifter och en hel del texter på nätet. Genom att eleverna som går på Ordverkstaden har tillgång till talsyntes så kan de få texterna upplästa för sig. Hon ­påpekar att det här är svårigheter som eleverna haft med sig genom hela grundskolan. Därför är det ­viktigt att inte bara fokusera på svårigheterna utan att de också får visa sina starka ­sidor. Att de får visa att de är bra i köket. För att ­eleverna inte ska fastna i texterna utan komma igång med det praktiska arbetet så skriver Anna om de flesta recept så att de blir enkla, entydiga och lättbegripliga.

– Eleverna klarar inte att ta recept direkt från en bok. Texterna är ofta allt för komplicerade och det finns kringtext som förvirrar. Jag skriver ner recept och vad de ska göra kronologiskt i punktform, en sak i taget och inga tvetydigheter eller val, berättar Anna.

Hon tar det varligt när hon rättar elevernas texter.

– Det är visserligen sagt att vi ska rätta stavfel och andra fel i det de skriver. Men det går inte att rätta allt. I första hand är de i köket för att lära sig karaktärsämnena. Jag vill inte hämma dem genom att peta allt för mycket i stavningen. Risken är att de då inte vågar skriva alls.

Och det är inte bara dyslektiker som har svårt att stava ord som crème brûlée.

Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium är den största yrkesförberedande skolan i Malmö. Här går omkring 1 300 elever. Förutom hotell- och restaurangprogrammet utbildar skolan för branscher som textil och design, handel och administration, livsmedelshantering, hantverk och en hel del annat.

Ett par trappor upp i den nyrenoverade skolan ligger Ordverkstaden. Här får bland annat elever som har problem med kärnämnen och yrkesämnen hjälp och stöd. Det som gör verksamheten lite unik är att elever med läs- och skrivsvårigheter här haft möjlighet att arbeta med sina svårigheter i lokala kurser i läs- och skrivträning. Skolverket vill ha bort kurserna. Man tycker att de är alltför lika svenskämnet.

Men på Ordverkstaden menar man att det är en missuppfattning, för här arbetar de både med anpassade material och på ett annorlunda sätt. Eleverna här behöver både fördjupning i språkets uppbyggnad, få tips på studieteknik och medvetet få arbeta med sin metakognition. Det här är elever som ofta behöver specialpedagogiskt stöd i flera ämnen.

Att stödet legat inom en lokal kurs har gjort att eleverna fått poäng och betyg, dessutom har det schematekniskt inneburit att de inte missar några andra ämnen när de är i Ordverkstaden. Det är inte bra för dessa elever att vare sig gå ifrån i köket, andra karaktärsämnen eller från teoritimmarna.

Elisabeth Nelson, som är speciallärare berättar att Ordverkstaden inte klarar att ta emot alla som vill och som är i behov av att komma hit. Därför är det främst elever med en dia­gnos som kan beredas plats i dag, framför allt i årskurs 1.

Ordverkstaden har funnits sedan början av 1990-talet. Verksamheten kom till sedan tester visade att var femte elev inte hade tillräckliga läs- och skrivkunskaper för att klara sina gymnasiestudier.

Idag testas alla elevers läsförståelse när de börjar på gymnasiet. Av den senaste kvalitetsredovisningen framgår att det är många elever på hotell- och restaurangprogrammet på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium som behöver extra stöd. Vid de senaste testerna hamnade drygt 40 procent på stanine 1 eller 2 när det gäller läsförståelse och drygt 30 procent av eleverna hamnade på stanine 1 och 2 när det gäller matematik.

– I en normalklass är det minst en tredjedel av eleverna som är i behov av extra stöd, berättar Elisabeth Nelson.

Skulle inte eleverna i fortsättningen ha möjlighet att få detta extra stöd som en lokal kurs så tror hon att många kommer att falla ifrån. Antingen måste de då gå ifrån de vanliga lektionerna eller komma hit efter skoldagen. Det skulle bli svårt att organisera.

– Nu kan eleverna få hjälp här upp till fyra schemalagda lektioner i veckan. För många av våra elever är det viktigare än att till exempel välja ett nytt språk som spanska.

Och stödet innebär inte att eleverna bara blir bättre i kärnämnena.

– Att läsa livsmedelskunskap, näringslära och annat inom karaktärsämnena kräver läsförståelse. Vi ser ju att stödet här innebär en otrolig skillnad i deras skolarbete. De klarar både kärnämnena och yrkesämnena mycket bättre, framhåller Elisabeth.

Ofta kommer elever upp till Ordverkstaden och får hjälp med skrivuppgifter de fått i karaktärsämnena.

– De kan behöva hjälp med att renskriva menyer, en text eller med prov, säger Elisabeth Nelson.

Men Ordverkstaden hjälper inte bara elever med läs- och skrivsvårigheter. Här kan eleverna även få stöd i engelska både individuellt och i grupp.

– Från början satte vi gränsen vid att vi kunde ta emot 15 elever åt gången, nu tar vi emot 20.

Det märks att det är stor efterfrågan på deras tjänster. Det är nästan fullt kring bordet som rymmer omkring tio elever, där några får hjälp med sin engelska och andra genomför ett prov. I soffan och fåtöljen i den lilla läshörnan sitter flera och läser, och i rummet intill med sina rader av datorer hjälper Ordverkstadens andra lärare – Bitte Eek – nästan lika många elever till med de texter de sliter med.

– Vi är på gång att anställa ytterligare två lärare med specialkompetens, eftersom behovet är så stort. Bland annat behöver vi en specialpedagog med kunskaper i matematik, säger Elisabeth Nelson som förutom speciallärare är lärare i svenska och engelska.

Hela tiden kommer det och går elever. Men det råder trots det en lugn och koncentrerad stämning i lokalerna. Alla arbetar mycket målinriktat antingen i par eller individuellt.

Marcus Lindvall går också hotell- och restaurangprogrammet. Han sitter och tränar engelska verb och personliga pronomen inför ett prov. Han går här eftersom han har dyslexi.

– Jag har haft mycket hjälp av att få texter inlästa på CD och av att det finns talsyntes på datorerna. Dessutom finns det alltid någon att fråga här om man kört fast.

Han får medhåll av Malin Hjelm som går hantverksprogrammet.

– Det är jättebra att Ordverkstaden finns. Det är mycket lättare att plugga in saker här än hemma. Jag har speciellt svårt med engelskan, eftersom jag bara läst engelska i två år, säger Malin Hjelm.

Hon har inte dyslexi men tror att det vore svårt att klara studierna utan stöd från Ordverkstaden.

– När jag ska läsa eller skriva texter om till exempel olika hårtyper så har jag möjlighet att gå igenom texten här och få hjälp med sådant som svåra ord och annat jag inte förstår, säger Malin.

Lärarna på Ordverkstaden är med i det skånska nätverket för specialpedagoger på gymnasier i Skåne. Nätverket har uppvaktat Skolverket med krav på att göra de lokala kurserna i läs- och skrivutveckling nationellt godkända och likvärdiga med övriga nationella kurser. Nätverket har tagit fram mål och kursplaner och hoppas nu att Skolverket ska ta intryck av det och verksamhetens goda resultat.

Hasse Hedström

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>