I går öppnade LO dörren för att låta lärare få högre löner än andra yrkesgrupper. I dag smäller flera fackförbund igen den dörren.
– Nej, det ställer vi inte upp på. Vi kan inte stå tillbaka för att lärarna ska få högre löner. Jag har inget sådant uppdrag från mina medlemmar, säger Ella Niia, ordförande i LO-förbundet Hotell- och restaurangfacket.
De medlemmar hon företräder tjänar i genomsnitt knappt 20 000 kronor i månaden.
– Ska det ske en satsning på felavlönade kvinnor är det våra medlemmar man bör satsa på, säger Ella Niia.
Bakgrunden är att finansminister Anders Borg (M) nyligen har aviserat att det kommer en satsning på lärarnas löner i höstens budget och att utbildningsminister Jan Björklund (FP) har sagt att staten kan ta ett ansvar för att lärarnas löner höjs, men på villkor att andra fack accepterar att stå tillbaka.
På torsdagen öppnade LO:s avtalssekreterare Per Bardh för att låta lärarna få högre löneökningar än andra löntagargrupper. Han sade att LO är beredd att diskutera en sådan lösning.
Tommy Tillgren, förhandlingsledare och andre vice ordförande i LO-förbundet Handels, tar helt avstånd från utspelet från LO:s avtalssekreterare. Handels tänker inte stå tillbaka för att lärarna ska få högre löneökningar.
– Nej. Det gör vi absolut inte. Lärarna tjänar mycket mer än våra medlemmar, det är som natt och dag.
Tommy Tillgren tycker att det är helt orimligt att plocka ut en yrkesgrupp som har hyfsade arbets- och lönevillkor och kräva att andra löntagargrupper med ännu tuffare arbetsvillkor och betydligt lägre löner ska stå tillbaka.
– Det är helt fel tänkt.
TCO-förbundet SKTF, som företräder 160 000 tjänstemän i framförallt kommuner och landsting, är inte heller intresserat av att stå tillbaka för att lärarna ska få högre löneökningar.
– Inte så där rakt upp och ned. Vårt fokus är att våra medlemmar ska få en rätt värdering av sina arbetsinsatser. Sedan är det upp till arbetsgivarna att göra en helhetsbedömning av vem som ska få mer eller mindre, säger SKTF:s förbundsordförande Ove Jansson.
Han tycker att lärarna är värda betydligt högre löner.
– Men samma sak gäller de flesta yrkesgrupper inom kommun- och landstingssektorn. Hela sektorn är fel lönesatt och släpar efter och skulle behöva uppvärderas.
Richard Malmborg, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, välkomnar höjda löner för lärarna, men menar att det inte innebär att ingenjörerna behöver stå tillbaka. Det finns nämligen inga procenttal angivna för ingenjörernas löneökningar, utan lönen sätts efter ett lönesamtal mellan den lönesättande chefen och den enskilde medarbetaren utifrån kompetens och efterfrågan.
Ingen företrädare för Unionen - Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden med cirka en halv miljon medlemmar - kunde på fredagen kommentera frågan om lärarna kan tillåtas att få högre löneökningar än andra. Men Unionens principiella inställning är att det är den konkurrensutsatta sektorn som ska vara löneledande och som ska sätta normen för löneökningarna på arbetsmarknaden.
Stefan Helte