Tvåspråkiga gymnasieungdomar har ingen fördel av sin tvåspråkighet när de lär sig ett främmande språk i gymnasiet, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
Tidigare forskning om tvåspråkighet och främmande språk har visat att tvåspråkiga kan ha fördelar när de ska lära sig nya språk, framförallt i länder med två nationalspråk. Johanna Klawitter Beusch har i sin avhandling i tyska, vid Institutionen för språk och litteraturer, följt och testat en grupp tvåspråkiga elever med utländsk bakgrund som pluggade nybörjartyska i gymnasiet och jämfört resultaten med tester från enspråkiga elever med svensk bakgrund.
De enspråkiga presterade i genomsnitt något bättre än de tvåspråkiga eleverna på testerna, men när hänsyn togs till vissa bakgrundsfaktorer hade de tvåspråkiga samma eller något bättre resultat. Eleverna med utländsk bakgrund hade läst färre främmande språk i skolan och hade ofta sämre betyg i svenska och engelska. Deras föräldrar hade också något lägre utbildning, men eleverna var mer motiverade och positiva till tyska och andra främmande språk.
Johanna Klawitter Beusch slutsats är att tvåspråkighet i sig inte gynnar inlärning av främmande språk. En förklaring kan vara en otillräcklig grad av tvåspråkighet hos de undersökta eleverna.
En av Johanna Klawitter Beusch slutsatser är att det är viktigt för unga som är första och andra generationens invandrare att få tillgång till modersmålsundervisning och god språkbehärskning i svenska.