En bra utbildning gjorde henne säker på ämnet och trygg i undervisningen. My Albrektsson är fritidspedagogen som blev tekniklärare och upptäckte ett roligt och kreativt ämne.
Efter många år som fritidspedagog beslutade My Albrektsson sig för att vidareutbilda sig till grundskollärare. Vid samma tid gick hennes man lärarutbildningen och läste teknik för äldre åldrar.
– Han tyckte det var en jätterolig utbildning och tipsade mig att söka.
Hon började med 40 poäng (gamla systemet) i teknik på lärarutbildningen i Stockholm. En rolig och lärorik tid. Ämnet passade henne bra. Mycket handlar om
problemlösning och kreativitet. Den första terminen innehöll mycket praktiskt arbete med bland annat bild och design. Nyttigt och användbart, tycker My Albrektsson.
– Teknikämnet låg nära mig som fritidspedagog. Jag jobbade mycket med skapande.
Ett problem var bristen på utbildade tekniklärare under den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU:n).
– Ofta fanns det ingen som kunde handleda mig. Ibland var det snarare jag som inspirerade skolorna. Det problemet fanns inte när jag senare läste svenska.
När My Albrektsson började sin vidareutbildning var inriktningarna valfria. Men väl ute på praktik insåg hon att hon även behövde svenska och matte och då läste hon det också. Nu går hon en lärarlyftskurs i
laborativ matematik och NO.
Innan lärarutbildningen hade My Albrektsson en ganska diffus uppfattning om teknikämnet. På högstadiet bytte hon visserligen franskan mot en kurs om vardagsteknik, men inte på grund av intresse utan för möjligheten att få högre betyg. På den tiden uppfattade hon ämnet som ett ”killämne”.
– Jag minns att jag svarvade, men förstod inte så mycket. Det var inte teknik för alla, utan mer för killarna. Nu är det för alla. Att designa tilltalar även flickorna. De är lika intresserade som pojkar av hur saker fungerar.
Just nu har My Albrektsson klass 5 i svenska, NO och teknik. Hon har följt sina elever, med undantag för barnledighet, sedan förskoleklass. Det är viktigt att börja tidigt. Tekniken har funnits med hela vägen – från enkla mekanikprojekt till temaarbeten.
– Jag vill att de ska bli nyfikna och vilja ta reda på mer. Teknik är ett praktiskt ämne som eleverna tycker om. Att det vi bygger finns runt omkring oss tilltalar dem.
Klassen har precis avslutat ett teknikprojekt där de letat efter mekanik i sin närmiljö och blivit uppmärksamma på hur saker som till exempel handtag och toaletter fungerar. I skolans trapphus sitter en utställning med spännande tittskåp. Här finns över 20 personliga rum med elektrisk belysning och olika rörliga delar.
– Det är viktigt att göra tekniken synlig, sätta in ämnet i ett sammanhang och förankra det i verkligheten. Design är en viktig del. Det handlar ju inte bara om själva görandet, utan också om varför saker ser ut som de gör.
En av svårigheterna med teknik är att det kan vara knepigt att få andra lärare att förstå att det är lika viktigt som andra ämnen. Tekniken har problem med att hitta en roll i skolan, menar My Albrektsson.
– Ämnet finns inte som tradition för yngre elever. De flesta har säkert hållit på med det, men kanske inte varit medvetna om vad det är.
Sjöstadsskolan, som ligger i ett nybyggt område i Stockholm, är nystartad och verksamheten håller på att byggas upp. Tillsammans med sina kollegor håller My Albrektsson på att göra i ordning ett förråd för matematik, NO och teknik för mellanstadiet.
I högstadiedelen är en tekniksal under uppbyggnad. Förhoppningen är att även de yngre eleverna ska få tillgång till den. Men än så länge får hon plocka ihop det hon behöver och ta med sig till klassrummet. I den bästa av världar skulle materialet vara synligt så att eleverna kan hämta det de behöver själva, tycker My Albrektsson.
– Det är viktigt att rummet talar om vad man kan göra i det och lockar till skapande.
Det är ett år av förändringar. I höst ska flera skolreformer sjösättas. På Sjöstadsskolan har arbetet med att analysera de nya kursplanerna precis startat. Lärarna är indelade i olika ämnesgrupper. Kursplanen i teknik är tydligare och mer styrd än tidigare, konstaterar My Albrektsson.
– Jag tror att den kommer att påverka innehållet i undervisningen. Att det blir uppnåendemål i årskurs 3, innebär att man måste fundera över vad eleverna ska kunna innan de börjar i fyran. Jag tror också att teknikämnet kommer att få en större genomslagskraft när kursplanen blir tydligare.
Karin Björkman