Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Tillbaka till jobbet

$
0
0

Ibland tar yrkeslivet en paus på grund av barnledighet eller sjukskrivning. Men oavsett orsaken kommer dagen då det är dags att börja jobba igen. Ofta väcker det starka känslor, allt ifrån svartsjuka på en duktig vikarie till brist på arbetslust. Men det finns hjälp att få.

Illustration: Lotta SjöbergDatumet är bestämt och dagarna tickar närmare och närmare. Det som har känts som så långt bort i tiden ligger plötsligt runt hörnet. Efter månader, kanske år, är det dags att börja jobba igen. En del går tillbaka på lätta steg men för många är det en jobbig process med blandade känslor. Det kan vara oro inför en olöst arbetssituation eller förändringar som genomförts under bortavaron. Det kan vara osäkerhet över den egna yrkeskompetensen som vi inte använt på länge eller helt enkelt en avsaknad av lust och inspiration.

– Det är väldigt personligt hur vi upplever att komma tillbaka. Men det viktigaste är att vi tillåter oss och accepterar våra känslor. Det är det enda sättet att ta sig vidare, säger Liria Ortiz.

Hon är psykolog, psykoterapeut och föreläsare som har skrivit böcker om motivation, motstånd och förändring. Enligt henne är vår tillbakagång till yrkeslivet ofta styrd av olika förväntningar på hur vi borde känna och på hur andra borde bemöta oss. Hon menar att förväntningar kan vara en tillgång, ett sätt att titta på framtiden och en viktig drivkraft. Men de ger oss också problem eftersom vi lever i det som borde vara istället för det som är.

– När jag tänker i termer av vad jag ”borde känna” hindrar det mig ifrån att komma i kontakt med det jag faktiskt känner. Är jag till exempel avundsjuk på en vikarie som har gjort ett bra jobb medan jag varit borta orsakar det smärta. Då är det viktigt att inte skämmas för sina känslor utan acceptera dem, även om de är obehagliga. På så sätt kan känslan klinga av och vi blir friare att agera på ett annat sätt, säger hon.

Det är inte svårt att hitta praktiska motiv till varför vi måste jobba, att kunna betala hyran och köpa mat är nödvändigt. Men Liria Ortiz menar att det även är viktigt att fundera på och hitta andra, icke materiella, vinster med sitt jobb.

–Det gäller att formulera något i vår arbetssituation som vi kan sätta i ett större perspektiv. Något som kan ge jobbet mening. För om det bara finns praktiska motiv är det svårt att hitta en arbetslust som varar, säger hon.

Efter en längre tid hemma är det inte ovanligt att känna sig lite ringrostig. Kanske har rutiner ändrats på jobbet och vi kan känna oss osäkra och tvivla på vår kompetens. Då är det viktigt att acceptera det faktum att vi känner oss osäkra. Men också att bryta sig ur den egna värld som vårt huvud utgör och ta reda på fakta.

–Fakta gör oss fria. I stället för att fastna i våra tankar om vad vi borde kunna behöver vi i stället ta reda på vad som faktiskt gäller. Våga fråga vad som förändrats under den tid du varit borta och vad du behöver veta för att kunna göra ditt jobb, säger Liria Ortiz.

Hon föreslår att vi gör en kartläggning av vår arbetssituation och frågar oss vad vi redan kan och vad vi behöver lära oss.

–Det kan hjälpa oss att få bort mentala hinder och se vår egen kompetens tydligare. Ofta har vi en känsla av att vi inte kommer ihåg någonting, men känslor kan lura oss.

Att göra en kartläggning av sin arbetssituation rekommenderar även Astrid Gauffin som är karriärrådgivare och arbetar mycket med människor i förändringsprocesser.

–När man kommer tillbaka till jobbet behöver man utvärdera och återerövra sin arbetsplats. Det gör man bäst genom att ta reda på hur saker och ting är och sedan göra en planering, säger hon.

Astrid Gauffin radar upp några viktiga frågeställningar. Vad har tidigare fungerat bra respektive dåligt? Det kan gälla arbetskultur, sammanhållning, organisation, arbetsuppgifter och ledarskap. Hur ser din egen kompetens ut, vilka arbetsuppgifter har varit tillfredsställande och vilka har det inte?

– Det är lite av ett pussel. Men det är vikt-igt att veta hur situationen ser ut för att veta hur man sedan ska agera, vad som behöver ändras och hur det kan genomföras, säger hon.

Hur en arbetsgivare bemöter en medarbetare som kommer tillbaka till jobbet varierar oerhört mycket. Ibland görs genomtänkta planer och ibland görs inga förberedelser alls. Därför menar Astrid Gauffin att det är viktigt att själv förbereda sig så mycket som möjligt. Hon föreslår att vi i god tid tar kontakt med vår arbetsgivare, gör research om förändringar och har ett samtal om hur vi vill ha det när vi kommer tillbaka.

– Det gäller att våga ha en rak och tydlig dialog med sin chef innan man börjar jobba igen och samtidigt ha förståelse för de förändringar som kan ha skett. Många är rädda för det men oftast uppfattas ett sådant initiativ bara som positivt.

Även om det kan vara en tuff omställning att komma tillbaka till jobbet ser Liria Ortiz även möjligheter i processen. Och hon får medhåll av Astrid Gauffin:

– Det händer ju ofta saker med oss när vi tar ett avbrott. Vi får perspektiv och kanske andra värderingar. Tar vi då tillfället i akt att utvärdera vår arbetssituation med nya ögon när vi kommer tillbaka har vi chans att utvecklas i vår yrkesroll.

Åsa Rehnström

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>