Det var mer än tio år sedan sist - nu har vi gjort det igen. Ett temanummer om Reggio Emilia-filosofin.
Vi vet att just förväntan är en känsla många av er läsare har inför ett nytt nummer av tidningen Förskolan. Det tycker vi förstås är fantastiskt. Vi vet också att många av er återvänder till gamla utgåvor av tidningen. Ett synnerligen efterfrågat nummer är 4/2000 som hade Reggio Emilia som tema. Den tidningen är slut i vårt lager för länge sedan (temat går numera att hitta som pdf på vår webb). Men nu har vi gjort det igen – ett temanummer som tar avstamp i Reggio Emilia-filosofin.
Reggio Emilia-inspirationen syns över hela förskolesverige. Många förskollärare kan vittna om att tankarna och arbetssättet har utvecklat dem själva som pedagoger, och lett till en bättre verksamhet.
Samtidigt finns en del kritiska röster som till exempel menar att vissa förskolor bara jobbar med Reggio Emilia på ytan. ”Det räcker inte med att ställa fram färgburkarna” som någon sade. Nej, det räcker förstås inte. Samtidigt är det svårt att säga exakt vad som krävs av en förskola för att med gott samvete kunna kalla sig Reggio Emilia-inspirerad. Inte minst beroende på att den svenska förskoletraditionen med dess värdegrund och barnsyn till stora delar går hand i hand med ett Reggio Emilia-inspirerat arbetssätt.
En riktigt bra ”icke-reggio” svensk förskola ligger väldigt nära en riktigt bra Reggio Emilia-inspirerad förskola.
Går det att sortera ut vad som är vad? Och, om det inte går – hur ska man då kunna utvärdera eller ägna sig åt kritisk forskning kring vad som fungerar och vad som inte fungerar?
Det är några av frågorna vi ställer i detta tema. Vi har som vanligt också besökt flera förskolor för att få tips och inspiration om hur man kan jobba. Läs och reflektera! Och välkommen med synpunkter och kommentarer – via webben, på Facebook eller genom att mejla till vår Forumsida.
För övrigt i detta nummer bjuder vi på ny men tyvärr inte så upplyftande forskning om buller och stress i förskolan. Studierna visar att förskolan är en tuff miljö att jobba i, men också att personalen är ovanligt engagerad.
Vuxenvardag ger tips och råd till den som tycker att det känns trögt att komma tillbaka till jobbet efter lång bortavaro, till exempel efter sjukskrivning eller föräldraledighet.
Och slutligen: När du bläddrar till sidan 49 hittar du en helt ny recensionssida som heter Digitalt. Där får du tips om den nya tekniken, som till exempel smartboards och surfplattor, och vad man kan använda dem till i förskolan. Missa inte!