Svårt med undervisning i grannspråk? Alfa listar det bästa och det mesta för att hjälpa dig lyckas.
Var finns pengarna?
Bidrag till nordisk fortbildning
Föreningen Norden hjälper lärare som vill gå nordiska fortbildningskurser eller åka på skolbesök i ett annat nordiskt land. Tanken är att ge lärarna ökad kunskap om Norden och tips kring undervisning i nordiska språk. För att få bidrag krävs medlemskap i Föreningen Norden. Sista ansökningsdatum för höstterminen är 1 maj.
www.norden.se/Medlemskap/Skola
Fonder på nätet
Svensk-danska kulturfonden ger bidrag till fortbildning för lärare inom undervisning i de båda ländernas språk, detsamma gäller för Kulturfonden för Sverige och Finland. Ansökan sker direkt på nätet.
www.nordiskafonder.se
Prispengar för examensjobb
Är du nybliven svensklärare och har skrivit examensjobb om undervisning i grannspråk de senaste åren? Då kan du vinna 10 000 danska kronor om du skickar in uppsatsen till Nordiska språkoordinationen före 1 juli.
www.sprogpiloter.dk, klicka på Vinn 10 000 kr.
Håll utkik i höst
Via Nordiska ministerrådets program Nordplus junior går det att söka pengar för att samarbeta med skolor i grannländerna. Det är för sent att söka för 2011 men information om nästa ansökningsperiod kommer i höst.
www.programkontoret.se/sv/program-stipendier
Praktiskt på lektionen
Språkträna på bio
I projektet Norden i bio får elever mellan tio och nitton år lära sig nordiska språk med hjälp av film. Här finns norska och danska filmer med eller utan textning på svenska eller originalspråket. Projektet stöds bland annat av de skandinaviska filminstituten. Det går att beställa dvd-paket och ladda ned undervisningsmaterial direkt på hemsidan. Filmerna kan också ses gratis på Skolverkets webb.
www.nordenibio.org
www.skolverket.se, sök på Norden i bio.
Gratisvandra i huvudstäder
Vad kan vara en mer perfekt träning i danska och norska än att gå på guidad tur i Oslo eller Köpenhamn? Nu tänker du säkert att det skulle bli för dyrt. Men det behöver det inte alls bli, eftersom det finns gratis virtuella rundvandringar med tillhörande övningsuppgifter på nätet.
www.edu.fi/laromedel/oslo
www.edu.fi/laromedel/kopenhamn
Handledning i skandinaviska
Den norska kampanjen Bruk skandinavisk! har tagit fram lärarhandledningar och undervisningsupplägg som går att ladda ned på nätet. Det går också att beställa diverse annat material som har med Norden och nordiska språk att göra, som till exempel ordböcker och dvd-paket. Enligt hemsidan är det mesta gratis, vilket egentligen betyder att medlemmar i Föreningen Norden bara behöver betala porto.
www.brukskandinavisk.no/for-larere/materiell.html (på norska)
På tur genom historien
Via Norden förr och nu kan besökarna gå på interaktiva upptäcktsfärder genom Norden. Det går att klicka sig fram genom historien och se hur Nordens gränser förändrats. Här finns också filmklipp om de nordiska ländernas språk och matkultur. www.dr.dk/undervisning/norden (på danska)
Vad sjunger grannen?
Musik är ett bra verktyg för den som undervisar i nordiska språk. Skolverket har lagt upp musikvideor med tillhörande texter och övningar som är fria att använda i klassrummet. Det går bland annat att se reggaebandet Hjálmar framföra Värmlandsvisan på isländska.
www.skolverket.se/sb/d/4038/a/23257
Ordböcker på nätet
Nordiska på tvären
Det finns flera olika nätbaserade ordböcker för de nordiska språken. Många av dem är gratis, som till exempel Tvärslå och Gratis-ordbok.se. Den senare finns även för mobilen.
ordbok.nada.kth.se
För mobilen: mobilordbok.se
Dansk språkfälla
På Danska för svenskar får du reda på allt som svenskar behöver för att förstå danska. Det finns bland annat guider till danska räkneord och uttal. Dessutom presenteras de vanligaste språkfällorna som svenskar fastnar i vid samtal med danskar.
www.danskaspraket.se
Blandat men gott
Guldäpplevinnare om nordisk språkhistoria
Låt Alfas gamla omslagspojke Martin Fernström (Alfa nr 4/2010, se länk till höger), som också vann Guldäpplet 2010, förklara för dina elever varför de nordiska språken är så lika varandra.
www.arstaskolan.se, sök på Nordiska språk.
Samlade länkar
På Skolverkets samlingssida för nordiska språk finns fler tips och länkar för undervisning i grannspråk.
www.skolverket.se/sb/d/4038