Anna försöker ta det lugnare efter att ha drabbats av vestibulit. Hon tror att duktig flicka-syndromet, viljan att vara till lags, förenar många av de tjejer som får vestibulit.
Det var för ett och ett halvt år sedan, på sommaren efter nian. Hon åt en penicillinkur mot halsfluss, blev inte bra och åt en till. Antibiotikan slog ut även de nyttiga bakterierna i underlivet och svampen kom som ett brev på posten. Det kliade och sved.
Hon gick till ungdomsmottagningen och fick rådet att använda svampdödande medel som säljs receptfritt på apotek. Men svampen kom tillbaka och det blev upprepade kurer med det uttorkande medlet.
I samma veva blev hon tillsammans med sin första pojkvän och debuterade sexuellt.
— Jag ville väldigt mycket men det gjorde mer ont än det skulle ha gjort. Vi testade igen men det onda var kvar — trots att svampen var borta.
Anna går i tvåan på gymnasiet. Hon är intresserad av samhällsfrågor, politik och fotografi. Hon är verbal och öppen.
Vestibulit heter det hon drabbats av. Ett smärtminne, en sorts betingad reflex i nervändarna i underlivet. Nu träffar hon en barnmorska och en kurator på ungdomsmottagningen varannan vecka.
Hon följer ett program med knipövningar för att lära sig slappna av, smörjer med bedövande salva och arbetar på att inte förknippa sex med smärta. Allt för att avbetinga kopplingen mellan huvudet och de överaktiva nerverna.
Hon tror att duktig flicka-syndromet, viljan att vara till lags, förenar många av de tjejer som får vestibulit.
— Jag var fruktansvärt ambitiös i nian och första året på gymnasiet. Ville vara bra i skolan, bra med kompisar och en bra flickvän. Många får detta just i gymnasieåldern när det är press från många håll, samtidigt som de träffar sin första kille.
— Det finns ett påbud om att vara lyckad på alla plan och ha sex si och så många gånger i veckan.
Nu har hon skruvat ner kraven och slutat vara aktiv politiskt. Hon försöker ta det lugnt och acceptera att det tar tid att bli bra.
Mamma och de närmaste vännerna vet, och via ett forum på nätet har hon fått kontakt med andra med vestibulit. De är en grupp som träffas en gång i månaden och pratar om saker som bara den som själv är, eller har varit, drabbad kan förstå. En del har ont för jämnan.
— De påverkas jättemycket och kan inte gå till skolan vissa dagar. Jag är lyckligt lottad som bara har ont vid sex.
Det jobbigaste är att spontaniteten försvinner. Hon drar sig för att inleda något med en ny kille, hur attraherad hon än är. För vem vill börja med att berätta om sina problem?
— Förut var jag väldigt ledsen och grät mig till sömns på kvällarna. Jag kände mig annorlunda och tänkte att alla andra kunde utom jag. Nu vet jag att jag inte är okvinnlig för att jag inte kan ha penetrerande sex. Det finns andra sätt.
Det onda är inte borta men har blivit bättre. Och lite glad kan hon vara över att hon fått chansen att omvärdera sin syn på sex, prestation och krav.
— Jag ska aldrig, aldrig ha sex om jag inte är sugen.
Karin Lindgren