Den nya gymnasieskolan som gäller från och med hösten 2011 har gett studie- och yrkesvägledarna mer att göra, enligt Ann-Kristin Steen, ordförande i Lärarförbundets ämnesråd Studie- och yrkesvägledning.
Har det varit svårt för studie- och yrkesvägledarna att hjälpa eleverna med valet inför den nya gymnasieskolan?
– När det är så stora förändringar och när beslut fattas efter hand av myndigheterna blir det alltid mer jobb. Det är klart att det skapar frustration när man får frågor som andra förväntar sig att man ska kunna svara på, men man inte kan. Det blir ett visst mått av spekulation som givetvis drabbar barn och föräldrar, säger Ann-Kristin Steen.
Vad har frågorna handlat om?
– Det handlar om yrkesprogrammen och vad eleverna behöver lägga till för ämnen och vad behörigheten då blir. Det är tydligt formulerat att eleverna har rätt att läsa extra, men frågan är hur det kommer att organiseras i de enskilda skolorna i en kommun. Kommer eleven att behöva läsa på konstiga tider? Och på någon annan skola i kommunen? Den organisationen är ju avhängig hur många elever som ska läsa ett visst ämne. Det blir svårare för eleverna att välja ett yrkesprogram, även om de själva egentligen vill det, när deras föräldrar är oroliga för att utbildningen inte är högskoleförberedande.
Dessutom finns oklarheter kring den särskilda behörigheten till högskolan. Hur mycket behöver en elev läsa av ett visst ämne för att senare komma in på exempelvis arkitekthögskolan? Vi vet fortfarande inte hur högskolebehörigheten kommer att se ut när de elever som börjar gymnasiet till hösten går ut gymnasiet.
En annan fråga är hur det går för de elever som började gymnasiet i höstas, men som inte kom in på vad de då ville. Nu är de inte behöriga till den nya gymnasieskolan.
Finns något i GY 2011 som studie- och yrkesvägledarna upplever blir enklare?
– Det pratar man ju sällan om. Men ingen jag känner tycker att det är bra med tydligare skillnad mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program. Man tog ju bort de tvååriga linjerna för att man tyckte att eleverna fick för grunda kunskaper för fortsatta studier. Nu går man tillbaka till en otidsenlig utbildning, enligt min åsikt.