Trots att genusarbete i förskolan inte är något nytt finns det fortfarande mycket att göra. Det konstaterar Carina Björnfot, jämställdhetsombud och förskollärare på språk- och kulturförskolan Lilla Björn i Kiruna. — Barnen har färdiga föreställningar om hur flickor och pojkar bör vara redan i förskolan. Vi måste hjälpa dem att våga gå sina egna vägar, säger hon.
På förskolan Lilla Björn arbetar man på många olika sätt. Inställningen att utgå från barnens intressen och utmana dem att vidga sina kunskaper i det intresset går som en röd tråd.
— Om en flicka leker mycket med dockor kan vi föreslå att hon kan bygga ett hus eller göra mönster och sy kläder till dockan. Då får vi med delar av läroplanens strävansmål, som bygg och konstruktion.
Förskollärarna på Lilla Björn går ofta in i barnens lekar för att utmana deras föreställningar.
Aktivitetskort är också ett sätt att bryta mönster. I en påse ligger kort med bilder på aktiviteter, till exempel bygga, klippa och klistra, snickra, experimentera, måla, leka med djur eller dockor. Det finns två kort av varje sort och slumpen avgör vilka två barn som får göra en aktivitet.
— Vi försöker också se till att materialet finns tillgängligt för alla. Det underlättar för barnen att blanda och göra nya upptäckter, att leka med både Barbie och Batman.
Carina Björnfot fick nyligen Kirunas Hjalmar Lundbohmsstipendium för sitt sätt att stimulera och utveckla det pedagogiska arbetet i kommunen.