Med oväntad rekvisita har fotografen Anna Nordströms bilder väckt frågor om könsroller, både hos pedagoger och barn. Just nu är utställningen ute på förskoleturné.
En flicka i prinsessklänning står med fötterna nedkörda i en lerig åker. Hon har ett svärd i handen och något vilt i blicken.
– I böcker, film och leksakskataloger exponeras barn vanligtvis för bilder på barn som leker könsstereotypa lekar. Jag vill visa andra bilder av lek som uppmuntrar barn till att lära känna nya sidor hos sig själv, säger Anna Nordström.
Bilden på flickan ingår i Upptäcktslekande, en utställning om sex svart-vita fotografier som visar lekande barn med könsöverskridande rekvisita. Med serien vann Anna Nordström förra året ABF:s nationella foto-utställning med bland andra den prisbelönta fotografen Jens Assur i juryn. Upptäcktslekande tar upp den stereotypa uppdelningen mellan könen och visar hur fritt barn kan leka, om de bara får. Bilderna visades först på Kulturhuset i Stockholm och sedan på en pedagogisk dag i Växjö. Båda utställningarna väckte uppmärksamhet och en efterfrågan att använda det som pedagogiskt material. Därför turnerar utställningen nu runt på olika förskolor och är just nu i Växjö kommun.
– Det är sällan som kulturen kommer till förskolorna. Ännu mer sällan i form av svart-vita fotografier med ett innehåll som skiljer sig från bilderna i barnböcker och tv, säger Jaana Vaino förskolechef på Öjabys förskolor som har visat utställningen för sina barn och pedagoger.
Anna Nordström inlederutställningen med ett samtal med barnen kring bilderna. Efter samtalet bjuds barnen på cider och popcorn och får lära sig hur man gör på en vernissage: ”Man går runt med sitt glas, tittar på bilderna och hummar lite”, förklarar Anna Nordström. Med glimten i ögat, men med en underliggande intention om att introducera en utställningstradition för barnen.
När utställningen landar på Lindö förskola släpps mindre grupper av barn in i matsalen. Där hänger de inramade fotografierna på väggarna. Anna Nordström samlar barnen runt sig på golvet framför bilden med prinsessan på leråkern. Ser ni vad som händer på bilden? Vad gör de? Hur känner de sig? Anna uppmuntrar till samtal genom att förklara att inget är rätt eller fel. Man får hitta på vad man tror händer på bilderna. Samtalet kommer in på rollekar. Djurlekar visar sig populärt liksom mamma-pappa-barn.
– Fast mest utan pappa för det finns inga pojkar som vill vara med, säger en av flickorna.
Anna Nordström föreslår att flickorna ska leka även pappor och uppmuntrar gruppens pojkar att testa att vara syster eller mamma.
– Jag möter ofta två helt olika reaktioner: De barn som berättar att de redan leker så och de som säger att ”det inte går”.
Anna Nordström menar att vi blir till genom symboler. Vuxna måste ge barn möjlighet att utforska nya mönster och roller i leken. Det kan vi göra genom att addera material och därmed utöka möjligheterna till uttryck i leken.
– Det är symbolerna och inte könstillhörigheten som väcker ett visst beteende hos barnen, säger Anna Nordström.
Som fotograf och sociolog har hon alltid intresserat sig för maktstrukturer. Idén till Upptäcktslekande kom när hon och familjen var tillfälligt trångbodda.
– Vi bodde på en liten yta och min sons och dotters leksaker samsades i ett trångt lekrum. Tillgången på varandras leksaker gjorde att de började leka med dem på nya sätt.
I projektet Upptäcktslekande har hon fotograferat barn i olika miljöer och leksituationer. Under fotosessionerna erbjöds barnen rekvisita för sin lek. Bland annat en spiderman-mask, vapen, smink, klänningar. Barnen valde rekvisita fritt och skapade lekar utifrån den. Lekarna blev gränsöverskridande.
Upptäcktslekande visar flickor, men inte pojkar, i lek. Är det bara flickor som ska bryta normer? Och hur rättfärdigar man fotografier av barn med leksaksvapen? Anna Nordström ville vässa budskapet hos bilderna, som skapades som tävlingsbidrag. Flickor med vapen är mer iögonfallande än pojkar med dockor, menar hon. Och vapen är starkt symbolladdade och förknippade med tveklösa uttryck.
– Alla barn är rörande överens om att man inte får använda riktiga vapen, det är en diskussion som återkommer på alla vernissager.
Efter vernissagen hänger bilderna på förskolorna i två veckor. På förskolorna i Växjö har bilderna blivit inspirationskälla till nya lekar. Till exempel har flickorna på Öjaby förskola inspirerats att leka sjörövarprinsessor, modiga och krigiska roller iklädda prinsessklänningar. Eftersom bilderna hänger i allmänna utrymmen som matsalar och hall, har de gett upphov till spontana samtal mellan pedagoger och barn och mellan pedagogerna.
– Vad gör de där? Och får man göra så? Det här är ett nytt sätt att se på lekande barn och det breddar uppfattningen om lek, säger Linda Karlsson, förskollärare på Lindö förskola. Hon menar att lekarna kan begränsas av förskolornas miljöer och material. Ett renodlat dockrum och ett renodlat snickeri sätter ramarna för leken. Pedagogernas omedvetna förväntningar på pojkar respektive flickor, bidrar också till att förstärka könsroller.
– Vi var övertygade om att pysselrummet lockar mer flickor än pojkar. Men när vi dokumenterade all aktivitet där under några dagar, upptäckte vi att det var ganska exakt lika många flickor som pojkar.
Genom att uppmärksamma skillnader kan vuxenvärlden bli bättre på att möta barn på ett likvärdigt sätt.
– Mina bilder förändrar inte världsordningen. Men de visar att tjejer vill vara starka, vilda och killiga och samtidigt feminina i sin lek. Om barn ges möjlighet att blanda hej vilt tror jag att vi skapar ett roligare, mer accepterande och jämställt samhälle, säger Anna Nordström.