Två fall av grov misshandel som ska ge ett års fängelse, anser åklagaren i den uppmärksammade Sigtunarättegången. Misshandel av normalgraden, utan bevis för vem som är skyldig, anser försvararna.
Fem treor mot en ensam gymnasieetta vid ett tillfälle. Fyra mot en vid ett annat. Hårda slag och sparkar. Inslag av förnedring. Två solklara fall av grov misshandel vid elevhemmet Kvarnbranten på Sigtunaskolan i september 2011 och mars 2012 hävdar åklagaren Yngve Rydberg.
– Även om någon skulle ha varit mindre aktiv så är alla lika ansvariga, pläderade Rydberg under måndagens slutanförande och krävde fängelse i ett år för samtliga åtalade, fyra 19-åringar och en 20-åring.
Men de fem försvarsadvokaterna resonerade annorlunda. Två av dem hävdade i sina slutanföranden att händelsen på hösten var frivillig från 17-åringens sida. Enligt advokat Mats Ljungquist ska 17-åringen ha haft fullständigt klart för sig vad som skulle ske när han sent på natten gick ner till bottenvåningen där treorna bodde. Därmed ska han ha gett sitt samtycke till kastade ostbollar, påtvingade armhävningar och slag.
Advokat Thomas Olsson beskriver det som "någon form av inspark eller invigningsritual" som inte haft till syfte att straffa eller tillrättavisa, utan att ta upp 17-åringen i gemenskapen.
– Det ingår inom ramen för det som Högsta domstolen anser det möjligt att samtycka till. Vad som inte ryms är den sparken som träffar (17-åringen) på benet, sade Olsson om händelsen.
När det gäller den andra misshandeln, den som skedde i mars 2012, finns rättsintyg och fotografier som, enligt åklagaren, visar 17-åringens skador.
Men försvarsadvokaten Lena Ebervall ifrågasatte värdet av dokumentationen av skadorna.
– De kan lika gärna ha varit ett resultat av sport eller slaglekar som varit frivilliga, sade hon.
Samtliga advokater anser att deras klienter ska frikännas från brott, eftersom det inte finns bevis för att just deras klient slagit eller sparkat. Ska någon dömas är det för misshandel av normalgraden.
Dom kommer att meddelas av Attunda tingsrätt den 22 januari.
Malin Ekmark/TT