Hälften av lärarna tycker att det är bra med skattesubventionerad läxhjälp. Lika många tycker att det är dåligt, visar Lärarnas tidnings undersökning.
Vid årsskiftet utökades den skattesubventionerade läxhjälpen i hemmet till att även gälla gymnasieelever. Med de nya reglerna blir det också fritt fram för lärare att ta extrajobb som läxhjälpare.
Båda lärarförbunden har tagit tydlig ställning emot den skattesubventionerade läxhjälpen. Men detta tydliga ställningstagande delas inte av lärarkåren.
I Lärarnas tidnings undersökning till medlemmar i Lärarförbundet tycker 48 procent att det är bra att läxhjälp i hemmet skattesubventioneras. 52 procent tycker att det är dåligt.
— Lärare är också föräldrar. Jag tror det handlar om en oro för att skolan inte klarar av att ge alla elever den hjälp de behöver. Det är ur den myllan hela diskussionen om läxhjälp har uppkommit, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Motståndarna till läxhjälpen har tagit tydligare ställning. 29 procent anser att skattesubventionerad läxhjälp är mycket dåligt medan endast 11 procent bland förespråkarna tycker att det är mycket bra.
Yngre lärareär mer positiva till skattesubventionerad läxhjälp än äldre. Lärare på fristående skolor och förskolor är något mer positiva än deras kommunalt anställda kolleger.
Lärarförbundet vill hellre satsa på kvalificerad läxhjälp i skolan.
— Jag ser fram emot en fortsatt konstruktiv diskussion kring detta. Både Folkpartiet och Socialdemokraterna har uttalat sig positivt om en lagstiftning kring läxhjälp i skolan, säger Eva-Lis Sirén.
Det är regeringen som med stöd av Sverigedemokraterna beslutat om det utvidgade skatteavdraget för läxhjälp. Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven har sagt att han tänker avskaffa det vid ett regeringsskifte 2014.