Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Färre avhopp från språken – och SvEn ska bort

$
0
0

Skolverket vill ta bort det så kallade Sven-ämnet och begränsa möjligheten att välja bort moderna språk i grundskolan. Men det är osäkert om ämnet blir obligatoriskt.

 

Nästan 80 procent av eleverna väljer ett modernt språk i år 6 eller 7. Var femte elev hoppar därefter av sitt språkval, majoriteten pojkar. De flesta av dessa elever väljer i stället att läsa stöd i svenska/engelska, så kallad SvEn. Anledningarna till att man hoppar av varierar mycket, vilket leder till att SvEn-grupperna ofta blir stora och heterogena.

Alfa har flera gånger uppmärksammat problemen med språkvalet svensk-engelska, SvEn. I temanumret om språkval, nummer 2/10, redogjorde vi också för problemet med de många avhoppen i moderna språk. Det rådande systemet fick då massiv kritik från många olika håll, bland annat från EU-kommissionären Cecilia Malmström. Även språklärarna fick en släng av sleven.

Nu instämmer Skolverket i kritiken och föreslår en rad åtgärder för att stärka språkens ställning och få fler elever att läsa språk. Man betonar att målen för ämnet är helt rimligt ställda, men att det finns brister i språklärarnas didaktiska kompetens. Dessa lärare har dessutom i mycket låg utsträckning sökt till Lärarlyftet. Därför vill Skolverket göra en nationell kompetensutvecklingsinsats för lärare i moderna språk.

I rapporten konstaterar Skolverket också att SvEn saknar stöd i skolans författningar och föreslår att ”ämnet” avskaffas. Man vill också att möjligheterna att välja alternativ till moderna språk ska begränsas till elever som riskerar att inte klara målen i svenska eller är nybörjare i engelska.

 Ett annat förslag är att vissa elever ska få möjlighet att endast läsa steg 1 i högstadiet. De ska kunna läsa och få betyg i ett modernt språk på steg 1-nivå i klass 8 och 9.  Detta gäller de elever som får stöd i svenska eller engelska, eller läser modersmål inom språkvalet.

Tommy Lagergren på Skolverket understryker att förslaget följer den ursprungliga intentionen i läroplanen Lpo 94, nämligen en förstärkning av de moderna språken. Man föreslår i första hand att förordningen ändras, så att det blir svårare att välja bort språk och att vissa grupper ska kunna läsa enbart Steg 1 i år 8 och 9. Man vill också ha en satsning på att utveckla språkundervisningen. Men Skolverket föreslår också att man ska utreda ifall språken ska bli helt obligatoriska.

– Det ingick inte i vårt uppdrag, men vi tycker att det vore intressant att titta vidare på detta med obligatorium. Framför allt är det en politisk fråga: vad vill man med språkundervisningen i Sverige?

Regeringen är dock mycket tveksam till att göra moderna språk obligatoriskt, enligt Bertil Östberg, statssekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund.

– Det kan lägga ytterligare börda på de elever som riskerar att få underkänt i svenska, matematik och engelska. Men vi tittar på Skolverkets förslag, säger han.

Bertil Östberg påpekar att regeringen nu inför meritpoäng för moderna språk i grundskolan från 2014 och tror att det kommer att få stor effekt. Regeringen vill gärna se effekterna av detta innan man diskuterar ett obligatorium, enligt Östberg.

Just nu bereder departementet Skolverkets förslag och Bertil Östberg vill därför inte säga ifall det blir betyg i steg 1. Han lovar inte heller att SvEn ska avskaffas, men medger att regeringen ”känner stor tveksamhet” inför SvEn-ämnet.

– Det är en konstig konstruktion som inte fungerar, men exakt hur det ska hanteras vet vi inte än.

Om det blir någon statlig satsning på fortbildning av språklärare vet inte Bertil Östberg. Han understryker dock att skolans arbete för att motivera och stötta elever som har svårt för språk är ofta dåligt.

– Men principen är att det är huvudmännen som ansvarar för fortbildning. Det är klart att vi vet att huvudmännen inte alltid tar det ansvaret.

Jörgen Tholin, rektor på Högskolan Gotland, är dock ganska nöjd. Han står bakom den rapport om SvEn-”ämnet” som delvis ligger till grund för Skolverkets förslag. Framför allt är det bra att Skolverket föreslår att SvEn tas bort. Han gläds också åt förslaget att man ska kunna läsa och få betyg i Steg 1.

– Det är oerhört glädjande. Nu hoppas jag att politiska nivån är modig nog att ta beslut om detta. Det handlar om hur man ser på språkkunskaper på den politiska nivån.

Maria Lannvik Duregård

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10064

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>