Samhällsbolag som bara får ta ut en begränsad vinst bör införas inom skola, vård och omsorgssektorn. Det föreslår LO i en ny rapport.
Tomas Baudin, LO:s förste vice ordförande, tror inte att detta kommer att leda till att en mängd fristående skolor läggs ned och att det uppstår en politiskt ohanterlig föräldraopinion.
– Det är ett starkt överdrivet påstående. De skolor som vill leverera utbildning kommer att leva kvar. De som bara är intresserade av att tjäna pengar kanske drar sig ur.
Redan idag finns en sådan bolagsform som kallas SVB-bolag reglerad i aktiebolagslagen. Den används dock sällan. LO tänker sig att de så kallade samhällsbolagen ska vara en utveckling av denna bolagsform.
Samhällsbolagen ska få ta ut statslåneräntan plus en procent på det totala kapitalet i vinst. I dag är det cirka tre procent.
Samhällsbolagen ska inte heller få göra andra typer av värdeöverföringar som inte är affärsmässiga. Det kan gälla att sälja egendom till underpris, låna ut pengar till en ränta under marknadsräntan eller ta upp lån till en högre ränta, för att ta några exempel.
Däremot ska det vara möjligt för kommuner och välfärdsföretagen att upprätta ett driftsavtal sinsemellan där man gör undantag från regeln om samhällsbolag och tillåter vanliga aktiebolag eller högre vinstuttag. Men då krävs en ordentlig motivering.
– Vi vill vara pragmatiska och göra det möjligt att anpassa till lokala förhållanden, säger Tomas Baudin.
LO föreslår också att kommunerna helt och hållet ska få bestämma om det ska finnas fristående skolor eller inte i den egna kommunen. I dag ska det mycket till för att Skolinspektionen ska avslå en ansökan om att starta en fristående skola bara för att kommunen ifråga är negativ.
Dessutom bör regeringen ge tillsynsmyndigheten på varje välfärdsområde i uppdrag att utfärda nationella riktlinjer för bemanning och utbildning av de anställda.
Det betyder att Skolinspektionen kan få till uppgift att till exempel tala om hur hög lärartätheten ska vara på skolorna. Samma myndighet ska sedan följa upp att riktlinjerna efterlevs.
– En sista åtgärd kan bli att stänga ner en skola som inte lever upp till dessa riktlinjer.
I rapporten föreslås också att:
- lagen om valfrihetssystem (LOV) avskaffas
- lagen om offentlig upphandling (LOU) förändras så att det blir lättare att få kontinuitet och kvalitet i upphandlingarna
- varje skola eller annan enhet inom en koncern ska redovisa sin egen ekonomi öppet
- meddelarskydd införs för anställda i privata välfärdsföretag,
- företag certifieras så att inte företag som fungerar dåligt tillåts fortsätta