Några upproriska fritidspedagoger bildar nu en riksförening för fritidspedagoger. – Det finns ett missnöje med Lärarförbundets agerande för fritidspedagogerna, säger Mikael Andersson.
Han är fritidspedagog på Maria Parkskolan i Helsingborg och ordförande i interimstyrelsen för Fritidspedagogernas riksförening. Han är också en av de mest aktiva skribenterna på Facebook-sidan ”Fritidspedagoger kräver lärarlegitimation”. Det var utifrån den sidans intensiva diskussioner om fritidspedagogiken under det senaste året som idén till en egen förening väcktes.
– Många fritidspedagoger känner att deras röster inte har blivit hörda inom Lärarförbundet. Förbundets representanter är inte heller synliga i den diskussion som förs på sociala medier. Vi känner ett behov av att skapa ett eget forum.
Är föreningen en konkurrent till Lärarförbundet och till ämnesrådet för fritidspedagogik?
– I vissa kärnfrågor driver vi en annan linje. Men vi vill också samverka med Lärarförbundet, eftersom förbundet har helt andra resurser än vad vi har. Vi kan vara deras öron mot marken och bidra med idéer om hur fritidspedagogiken kan utvecklas.
Kritiken mot Lärarförbundet handlar dels om att förbundet är för osynligt och passivt i frågor om fritidshemmen, dels om att kritikerna ogillar delar av förbundets strategiska val.
Mikael Andersson avvisar till exempel Lärarförbundets förslag om en kursplan för fritidspedagogiken som ett sätt att få legitimation. Han anser att kursplanen skulle göra fritidshemmet alltmer likt skolan. Han kritiserar också att Lärarförbundet drev linjen att fritidspedagoger skulle kunna få legitimation genom att via Lärarlyftet läsa in skolämnen. Det är ytterligare ett exempel på hur fritidshemmet skolifieras och att fritidspedagogiken inte får stå på egna ben, enligt föreningen.
– Många fritidspedagoger reagerar mot att fritidshemmet blir mer av skola och att Lärarförbundet inte agerar med tillräcklig kraft mot detta.
Är detta fröet till ett alternativt fackförbund för fritidspedagoger?
– Vissa har framfört den åsikten. Men det är inte aktuellt nu, säger Mikael Andersson.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger att hon inte ser Fritidspedagogernas riksförening som ett hot mot Lärarförbundet.
– Att det finns ett engagemang för fritidshemmen och för lärare i fritidshem är viktigt och glädjande. Men man ska komma ihåg att den här föreningen samlar ett hundratal personer. Medan Lärarförbundet har 13 500 medlemmar som är lärare i fritidshem och där väldigt många också är starkt engagerade i fritidshemmens frågor.
Eva-Lis Sirén framhåller att det är storleken och sammanhållningen i ett förbund som är avgörande om man ska kunna påverka.
Hon avvisar kritiken om att Lärarförbundet skulle vara passivt när det gäller att värna fritidshemmen och fritidspedagogerna.
– Vi har under lång tid lagt ned mycket kraft på att slåss för fritidshemmen och lärarna i fritidshemmen genom lobbying och opinionsbildning. Det har också resulterat i förändringar när det gäller till exempel lärarutbildningen, behörigheten och lärarlyftet. Men det är politikerna som bestämmer. Och det finns tyvärr en politiskt orimlig felsyn på fritidshemmen i dag.
Vid ett möte i december, där 114 fritidspedagoger deltog, röstades en interimstyrelse fram i Fritidspedagogernas riksförening. I mars ska en ordinarie styrelse utses.
Stefan Helte